Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Versenyeznek a CSOK-osokért

Beindította a betelepülő lakosokért folyó versenyt a CSOK a Csongrád megyei települések között. A korábban ingyen, illetve jelképes áron kínált telkekkel csábító falvak, városok vezetői bíznak benne, hogy az új kedvezmény életet lehel az utóbbi időben sikertelen önkormányzati programokba is.
 Miután vidéki kiadásunkban megírtuk (Erősítheti egymást a CSOK és az ingyentelek, 2016. január 18.), hogy Makón Czirbus Gábor alpolgármester önálló indítványként kezdeményezte, a város korábbi ingyentelekprogramját kössék össze a CSOK-kal, egyre több megyei településről kaptunk híreket hasonló kezdeményezésről. Mivel telekvásárlásra nem költhető az állami támogatás, a családoknak nagy segítséget jelenthet, ha azt ingyen megkapják az önkormányzattól.

Ásotthalmon már döntött is róla a képviselő-testület, hogy a strandfürdő mögötti területen adna ingyentelkeket a legalább 3 gyereket vállaló betelepülő magyar családoknak. A terület egyelőre nem közművesített, de a telekhatárig ezt is megteszik ingyen, ha lesz rá jelentkező – közölte Toroczkai László polgármester. (A telekre bevezetni a közműveket néhány százezer forintos költség – a szerk.) Hozzátette: a telkekből egy teljesen új utca jöhet létre. A jelentkezők pályázatait a tervek szerint negyedévente bírálják el.
 


– A település jövője függhet a program sikerétől – hangsúlyozta Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester. A Szegedtől 14 kilométerre fekvő kistelepülés az ingyen, de egyelőre többségében közművesítés nélkül kínált telkek mellett átvállalja a házépítés tervezési költségeit, jogi segítséget nyújt a kivitelezési szerződésekkel kapcsolatban, sőt, magát az építkezést is megszervezi és lebonyolítja. – Az a cél, hogy a családtagok a munkájukra és a gyereknevelésre koncentrálhassanak, és ne mesterek meg építőanyag után kelljen szaladgálniuk – magyarázta a polgármester, aki szerint ha igény van rá, jövőre akár 100 telket is bevonhatnak a programba.

Bár egyforintos telket a 2005-ben indult pályázat lezárulása miatt már nem adhatnak, nagyon olcsón kínálnák a közművesített, járdán megközelíthető telkeket Dócon. Tóth Margit polgármester elmondta: arra is vannak ötleteik, milyen egyéb kedvezményekkel csábíthatnák a településre a CSOK-ot igénylő új lakókat, de ezt a testület február 10-i üléséig nem akarta elárulni.

Mórahalom is beszállt a CSOK-versenybe. A kisvárosban a piaci árnál ugyan kevesebbet, de fizetni kell a kedvezményes, közművesített telekért. Ezért cserében viszont számos támogatást kínálnak a betelepülő CSOK-osoknak. A tervek szerint készpénztámogatást nyújtanak az építkezéshez, bér-, illetve ösztöndíj-támogatást adnak, és aki a helyi ipari parkban áll munkába, az akár ötmilliós munkáltatói támogatásban is részesülhet. Emellett társasházépítésbe fognak, és a betelepülők hozzátartozóinak létrehoznák az idősek garzonháza programot is – mondta el Nógrádi Zoltán polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a munkavezető ellen

A székkutasi férfit tavaly augusztusban csoportvezetőként bántalmazott egy közmunkást. Tovább olvasom