Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Vértes András közgazdász: nagyon nehéz év elé nézünk

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökét kérdeztük.
– Az IMF szerdai országjelentése borús képet fest hazánkról. A szervezet szerint nem tartható például a 3 százalékos idei hiánycél. Valóban aggasztó az ország gazdasági állapota?
– A GKI is úgy látja: nagyon nehéz év elé nézünk. A mi prognózisunk az, hogy 1,5 százalékkal csökken idén a GDP. Elsősorban a jogbizonytalanság és kiszámíthatatlanság az oka. Emiatt a beruházások nagyjából 4, a lakosság fogyasztása 2,5 százalékkal csökken. Részben azért, mert a lakosságnak nem nő a reáljövedelme, részben azért, mert annyira bizonytalanok az emberek, hogy takarékoskodnak, próbálják túlélni a finanszírozási válságot. Az infláció körülbelül ötszázalékos lesz, ami nem katasztrofálisan magas. Csak akkor javulnak a pénzügyi mutatók, ha megállapodunk az IMF-fel.

Vértes András. Fotó: DM/DV
Vértes András.
Fotó: DM/DV

– Orbán Viktor a héten Brüsszelben tárgyalt, engedékenynek tűnt. Hajlik a kormány a változtatásokra akár az egykulcsos adót, akár a jegybanki, a pénzügyi stabilitási törvényt tekintve?
– A kormányzatnak nincs mozgástere. Ha az Európai Unió a tárgyalások vagy a megállapodás feltételeként ilyen elemeket támaszt, és ezt nem fogadjuk el, nincs megállapodás, és Magyarország nem lesz finanszírozható. A magyar nemzeti érdek is azt követeli: azokban a kérdésekben, amelyekben a demokrácia sérült, a törvények változzanak. Jól láthatóan az alkotmánynak számos pontja nagyon durva korlátozást jelent. A hatalmon lévő politikai erő visszaél azzal a helyzettel, hogy a kétharmados többség birtokában minden törvényt megváltoztathat. Önmagában egy-egy változtatás nem katasztrofális demokráciasértés, de miután negyven helyen csinál egy-egy változtatást, ezek egységes rendszert alkotnak. Magyarország innentől már nem demokratikus jogállam. A gazdaság ezt nem bírja, az üzleti szféra ilyen országba nem megy.

– Lesz IMF-megállapodás?
– Igen. Az ország finanszírozhatatlanságát bizonyára senki sem kockáztatja meg. Hogy mikor lesz megállapodás, nem lehet megmondani, de remélem, minél előbb, már tavasszal.

Olvasóink írták

 • 14. macs 2012. január 27. 17:38
  „Lukrécia, most nincs kedvem keresgélni, de ajánlom figyelmedbe Mellár Tamás, Járai Zsigmond, Bod Péter Ákos cikkeit. Ők nem vádolhatók baloldalisággal. És olvasd el azt is amit, MGy a napokban mondott.
  Javaslom a német prognózisokat is, ha van kedve Mignon biztos segít. :-)”
 • 13. bánki 2012. január 27. 13:05
  „1977-ben jártam a Marx Károly Közgazdasági egyetem Pécsi kihelyezett tanszékének nulladik évének ,,Sopianae" söröző tagozatára.

  Még jó hogy nem végeztem el !”
 • 12. Agyalapi 2012. január 27. 12:57
  „Mint a kormányszóvivő mondta, nem szabunk előfeltételeket az IMF-nek a tárgyalásokhoz. A boldogságtól ordítani tudnék, úgy vágják hozzánk a pénzt, hogy attól kódulunk...”
 • 11. qrumpli 2012. január 27. 11:27
  „Lehet ti nehéz évnek néztek elébe !
  Röhögnöm kell mert öreg vagyok.
  Nem fáj itthagyni beneteket.
  Szabad gürcölni az életért ha ha.”
 • 10. gondolom 2012. január 27. 10:59
  „lukrécia a békemenetért kapott pénz elfogyott? Miért is balos Vértes mert kritikát mond és ez nem tetszik a pénzért demonstrálóknak? Nem csak Vértes mondja még a jobbos közgazdászok is ezt mondják.”
 • 9. racionalitás? 2012. január 27. 09:06
  „na kis viktátorfanok...a TI Boros barátotok akkor baromságokat mondott az Estében-hogy el kellett kapcsolnom...és közgazda.....hát???????lúd vagy liba volt a menű akkoriban......viktátor amit csak lehetett elrontott....a számok nem hazudnak...lehet acsarkodni....de a tények azok tények.”
 • 8. bubuk 2012. január 27. 07:37
  „70-100 milliárdot már megspórolhattak volna nekünk csak a Malévon is a balos kormányok 2007-2010 között.”
 • 7. studyfy 2012. január 26. 22:58
  „lukrecia, ha a valóságot nem bírod elviselni, ajánlom neked a Matolcsy cikket. Az való neked.”
 • 6. Raktáros 2012. január 26. 22:51
  „...hogy balliba gagyogás lenne?
  Meglehet igaza van a FIDESZ hű fórumtársaknak!
  Legalább annyira mint az "öregnek" az autópályán, hogy minden őrült szembemegy a forgalommal!
  ...mert azon már csak-csak el kellen gondolkodni, hogy az egész pénzvilág, az európai és az amerikai politikusok egybehangzóan emelnek szót a kormányunk intézkedései ellen, az, ugyan mitől lehet? Vagy balliba mind, csak jól titkolják?”
 • 5. Larsson 2012. január 26. 20:52
  „Elég logikus dolgokat mond, tavaly is 6-7% körüli volt a hiány, amit mnyp-vel foltoztak be, idén ebből jó ha 3-400 mrd maradt...
  A lakosság fogyasztása megint csak triviális, 2011-ben is 60-70 mrd-dal csökkent az áfabevétel, idén nincs adójóváírás és a kajacsekket is csak 5000-ig érné meg adni, szóval jócskán csökkenni fog megint a fogyasztás, amit valószínűleg nem kompenzál az áfaemelés!
  Azt hiszem 2012-ben imf hitelből fogják betömködni a lyukakat!!!”
 • 4. Egyolvasó 2012. január 26. 20:10
  „Már a rendszerváltás óta minden évben rossz év elé nézünk, igaz nem a politikusaink, csak az azokat megválasztók.”
 • 3. kontrapista 2012. január 26. 20:00
  „Egy elemzőnek nem feladata a jóslás, belegabajodni egy neves szakembernek nem célszerű. A beruházások csökkenése 4 %-al, a lakossági fogyasztás 2,5 %- jövendölésére pedig azt lehet mondani : akkor semmi baj velünk !”
 • 2. DobóI 2012. január 26. 19:39
  „Szoci zseni csak tudja...”
 • 1. lukrecia 2012. január 26. 19:33
  „Jajj ez nagyon ballib cikkre sikeredett. Ez a jogallam katyvasz nagyon nem illik a kepbe, a media ezt fujja mar tobb honapja. Annyira igenis jogallam van , amennyire eddig volt. Igazandibol tekintve meg sosem volt. !!!Tehat viszonyitas kerdese az egesz.
  Gazdasag; Valoban nagy a baj, de nem azert amit a ballibak gagognak. A hitelekre amit at Mszp, es tarsai vettek fel oriasi kamatterhet tesz a jelenlegi kormanyra.
  A 2-3 kulcs meg egyertelmuen jobb lenne, de a hatalmi elit osszezar,, es szivatja a tobbieket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős műtéttel rövidítenék a várólistákat

A térd-, illetve csípőprotézisre szorulóknak csak 2019-re tudnak időpontot adni - egy javaslat szerint a kórházakban, klinikákon is lehetna fizetni várólista "átugrásáért". Tovább olvasom