Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Vesebetegek keresztje

Szeged - Hosszú ideig nincs tünete, de minden harmadik szív- és érrendszeri, illetve cukorbeteg előbb-utóbb vesebajtól szenved. A Szegedi Tudományegyetem klinikai központjában évente több mint 150 beteg szorul művesekezelésre.
– Kulcsfontosságú szervünk a vese. A szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás egyik előidézője, de súlyosbítója is lehet – magyaráz Ábrahám György. A Szegedi Tudományegyetem I. számú belgyógyászati klinikájának professzora hangsúlyozza: a vese átlagos működésétől eltérő minden jelre (például a vizeletmennyiség változására), de a deréktáji fájdalomra, az erőnlét csökkenésére is figyelni kell, mert olyan betegségre utalhat, amelynek vége veseelégtelenség és dialíziskezelés lehet. Jelenleg náluk évente több mint 150 beteg kap művesekezelést.

– Meg lehet szokni a heti háromszori néhány órás dializálást, de jobb megelőzni – ad tanácsot Roczkov Figyes. A 60 éves szegedi férfi művesekezelés közben zenét hallgat, tévét is nézhet, de olvasni is szokott.

Roczkov Figyes szerint meg lehet szokni a dializálást. Fotó: Schmidt Andrea
Roczkov Figyes szerint meg lehet szokni a dializálást.
Fotó: Schmidt Andrea

– Rettenetesnek gondolják a dialízist a laikusok. Pedig annál van rettenetesebb: az, ha nem lenne ilyen kezelés – fogalmaz Ondrik Zoltán, az „egyes belklinika" nephrológiai és hipertóniai központja műveseállomásának vezetője. Hangsúlyozza, átalakult a dializált betegek összetétele: körükben egyre növekszik a magas vérnyomásuk és cukorbajuk következtében 15–20 év alatt tünetmentesen kialakult veseelégtelenség miatt kezeltek aránya.

– „Vesés" vagyok 1999 óta, előtte fizikai munkát végeztem. Tavaly júniustól művesekezelésre kell járnom – mondja Boda Imréné. Az 54 éves Aranka fél ötkor kel, mert dolgozni megy: alkatrészeket szerel össze a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató szegedi cégnél.

– Aranka a hét három napján délután itt, a Diaverum Hungary Kft. műveseállomásán tölt három-négy órát: miközben 16 ágyunk egyikén pihen, a legkorszerűbb berendezésekkel tisztítják meg vérét a méreganyagoktól – magyarázza Kiss Éva, a szegedi egyetemmel szerződött cég orvos igazgatója. 1992 óta kezelnek krónikus vesebetegeket – 70 százalékuk 60 éven túli. Érkeznek ide a megye és a régió minden településéről, például Tompáról is. A 14 ország 160 műveseállomását működtető cég itteni csapata idén az egyik legjobban teljesítő csoport.

Egység a „dialízisháború" után

– Privatizálták a kilencvenes években a művesekezelést a szegedi orvosegyetemen. A hosszú éveken át tartó széttagoltságon akartak változtatni 2005-ben, amikor az univerzitás tendert írt ki a szegedi dialízisellátás komplex módon történő megvalósítására. A győztes a Fresenius Medical Care lett, de a korábbi, az OEP-pel közvetlenül szerződött szolgáltató nem volt hajlandó abbahagyni tevékenységét. Sőt: polgári és büntetőpert indított az új szolgáltató és az egyetem ellen. Az öt éven át tartó vita idén lezárult: a Fresenius békésen kivonult, az ott dolgozók közalkalmazotti státust kértek, így március 1-jétől az egyetem klinikai központja saját tevékenységi körébe vette, azaz az I. számú belgyógyászati klinika nephrológiai és hipertóniai központja részévé tette a dialízisközpontot – magyarázza Ábrahám György. A professzor elárulta: nem tettek le az egységes nephrológiai központ tervéről. Reményeik szerint 2011 tavaszára, a Jancsó-kollégium melletti telken épülhet föl az a centrum, ahol a dialíziskezelés ellátására – pályáztatással – szolgáltatót keresnek.

Olvasóink írták

 • 3. nagyoszi 2010. március 13. 19:00
  „Ja, különben igazad van! Az a Figyes új név, vagy a régi Frigyes lehet?
  Írjam talán azt is, hogy miért éppen ebben, a korszerűbb, kényelmes székben ülőt fotózták, miért nem az ócska "fakönyöklőst", amiből több van mint a párnázottból és a betegek kénytelenek abban ülni 4 órán át?
  Változik tőle a helyzet ha leírom? Nem. Így is , úgy is szar az egész!”
 • 2. nagyoszi 2010. március 13. 18:29
  „Mit lehetne szerinted ehhez hozzászólni?”
 • 1. flexsnake 2010. március 13. 07:46
  „Számomra hihetetlen hogy ennyire nem érdekli az embereket. Egy hozzászólás sincs. Tényleg megérett az ember a teljes kipusztulásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cora: szorosabb kapcsolat a várossal

A Cora nem egy hipermarket szeretne lenni a többi között, hanem egy olyan áruház, amelyik együtt él a szegediekkel. Tovább olvasom