Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Világvégére készülnek a pékségek ünnepek előtt

Világvégére készülnek  a pékségek ünnepek előtt
Mórahalom, Szeged - Az átlagos hétköznapi mennyiség öt-hatszorosát sütik kenyérből a pékségek a négynapos karácsonyi hétvégére. Az egyik szegedi pékség üzletvezetője szerint ünnepek előtt mintha a világvége jönne, teljesen megőrülnek az emberek. Egy másik vállalkozó azt mondja, ilyenkor mindenki bátrabban vásárol, többet, mint amire valóban szükség lenne.
Lótuszvirág őrölve, gyúrva

A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta. Különböző formában, de a világ minden részén fogyasztják. A mai kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek. 5-10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen növény terméséből kenyeret készítettek, ami erre alkalmas volt. Az egyiptomiak például a lótuszvirág magtermését gyűjtögették, őrölték, meggyúrták. Hosszú ideig a Nílus völgyiek tápláléka a lótuszkenyér volt.
– Tavaly attól féltem, összetörik a pultot, annyian voltak. Sorszámot kell adni az embereknek, az előrendelési lista több mint tízoldalas. Most is azt készítem. Ünnepekkor teljesen megőrülnek az emberek, mintha világvége jönne – mondta Köteles Rita. A Lipóti pékség üzletvezetője éppen a rendelést adta össze, amikor beszélgettünk. – Azt számolom, hány tonnát rendelek. A nagy, házi parasztkenyérből az átlagos napi mennyiség hatszorosa kell december 24-ére, csütörtökre – számolt az üzletvezető.

– Csak az egyik üzletbe ebből a kenyérből ötszáz kilót rendelek – magyarázta Köteles Rita.

A Lipóti üzletvezetője úgy fogalmazott, az ünnepek közül a karácsony a leghúzósabb. A péksütemények készítésével ilyenkor leállnak, csak rendelésre sütnek süteményt. A telefonos megrendelések, előjegyzések kenyérre folyamatosan érkeznek. Köteles Rita szerint nem kell aggódni, kibírják a kenyerek a négy napot. – A kovászolt kenyereknek megfelelő módon tárolva, nem lesz semmi bajuk – mondta.

 A Lipótiban a parasztkenyér mellett a régi idők rozskenyerét és a tönkölyös, hajdinás kenyeret keresik. Egyre népszerűbb a kalács és a réteseket is szeretik.
 
Világvégére készülnek  a pékségek ünnepek előtt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
A mórahalmi székhelyű Varga pékségnél is nagyüzem van. – A pékségek életében két nagy ünnep van: a karácsony és a húsvét. Ezek különleges kihívást jelentenek a kapacitás végessége miatt. A boltok ilyenkor is elvárják, hogy kiszolgálják őket és a vevőket – mondta Varga Ferenc, a Varga pékség ügyvezetője, aki szerint ilyenkor bátrabban vásárolnak az emberek.

– Ha hétköznap elég a negyed, fél kiló kenyér, ünnepekkor biztos, hogy egy kilót vesznek. Ennek az igénynek meg kell felelni. Ez több energiát és több munkát is igényel – magyarázta az ügyvezető.

Az egyre növekvő igényeknek megfelelően nagyüzem van a pékségben. Karácsony előtt a megszokott kenyérmennyiség négy-ötszörösét sütik. Hétfő délelőtt ottjártunkkor többek között egyedi recept szerint készülő mórai parasztkenyeret, kalácsot, guba kiflit és kalácskoszorút sütöttek. A kalácskoszorú megrendelésre készül, a csinos, frissen csillogó sütemény az ünnepi asztal dísze lesz. A guba kifli jóval hosszabb hagyományos társánál, hogy könnyebb legyen egyforma daraboka vágni a mákos vagy diós gubához.

– A mi szakmánknak sok szépsége van, de az biztos nem tartozik közé, hogy amikor más ünnepel és pihen, mi akkor dolgozunk a legtöbbet – tette hozzá Varga Ferenc.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők nyertek jegyet Horgas Eszter és Falusi Mariann szegedi estjére!

Ők nyertek jegyet Horgas Eszter és Falusi Mariann szegedi estjére!
A Föld hangjai címmel Horgas Eszter és Falusi Mariann ad egy estét Szegeden, az IH… Tovább olvasom