Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Virágba borult a meggyfa

Szeged - Most a legszebbek az alföldi falvak, kisvárosok utcái: virágzanak a meggyfák. A legtöbben dísznek ültetik a ház elé, pedig ha terem, a nagyobbakról akár hetven kilót is le lehet szedni, és gyümölcse nem csak frissen ehető.
Jó befőttnek, bírja a mélyhűtést, keszőce főzhető belőle – valamint lekvár, tehát pálinka is. Létezik meggyszörp, meggybor, fáját jó minőségű bútoranyagnak tartják, leveléből és gyümölcskocsányából állítólag gyógyszert készítenek. Ha viszont virágzás idején ködös, párás az idő, a monília megbetegíti a fákat, és elviszi a termés zömét. Lehet permetezni gombaölő szerrel virágzás idején is, de nem mindenki szánja rá a pénzt és az időt.

A szegedi meteorológiai szolgálatnál tegnap azt mondták, a következő egy hétben nagy valószínűséggel nem lesz köd sehol a közelben. Ezt onnan lehet tudni majdnem biztosan, hogy a hét végére erősödik a szél. – Ez jó hír, de azért a szélnek se kellene nagyon megerősödnie, mert akkor meg a méhek nem tudnak dolgozni – vet föl kérdésünkre egy másik szempontot a szegedi Papp András, akinek kéthektárnyi meggyültetvénye van.

A hirtelen jött meleg miatt a meggyel szinte egyszerre virágzik a legtöbb gyümölcsfa. Fotó: Tésik Attila
A hirtelen jött meleg miatt a meggyel szinte egyszerre virágzik a legtöbb gyümölcsfa.
Fotó: Tésik Attila

Fontos még tudni, hogy a meggy szó finnugor eredetű. Ez azért érdekes, mert a többi gyümölcsnév viszont török vagy szláv jövevény. Vagyis meggyet nagyon régóta eszünk mi, magyarok, lehet, ezért vágunk mindig ilyen savanyú képet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő és férfi, két jó barát?

Szeged - A férfiak söröznek a cimborákkal, a nők a barátnőkkel fecsegnek. E kép is arról árulkodik,… Tovább olvasom