Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Visszafizetik a bírságot

Domaszék - Utóbb elismerte a rendőrség: 2009 végén téves jogértelmezés alapján büntettek meg félmillió forintra termelőket azért, mert túlsúlyos járművekkel közlekedtek, amikor a dorozsmai nagybani piacra tartottak. A befizetett büntetéseket most folyamatosan utalják vissza.
– 500 ezer forintra büntetett bennünket a rendőrség – mesélte a domaszéki Szécsi Jenőné családi házuk nappalijában. A rokkantnyugdíjas asszony a pár tízezer forintos havi járandósága mellett a mezőgazdaságból próbál megélni, férjével együtt: őstermelőként krumplival, sárgarépával, káposztával foglalkoznak és szállítják az árut hol Budapestre, hol a dorozsmai nagybanira. Szécsi Jenő így mesélte el a történteket:

– Október végén éjfél körül a dorozsmai nagybani bejáratánál megállítottak a rendőrök, és megkérdezték, milyen súlyos az öreg Renault kisteherautóm.

Azt feleltem, nem szoktam méregetni. Vissza kellett velük mennem a Szilva utcáig, ahol ráállítottak egy gumilapra, és kiderült: a forgalmiban megengedett 30 mázsa helyett csaknem 50-et nyomott a jármű velem együtt.

Félmillióra büntették a termelőket téves jogértelmezés miatt. Fotó: Karnok Csaba
Félmillióra büntették a termelőket téves jogértelmezés miatt.
Fotó: Karnok Csaba

– Aláírtam a jegyzőkönyvet, mert tudtam, hogy szabálytalan volt ekkora tömegű árut vinnem – folytatta a domaszéki őstermelő. – Aztán vártuk, mennyire büntetnek meg. Felesége hozzátette: – Beszéltük egymás között, hogy biztosan kapunk egy 50–100 ezer forintos csekket, de majdnem infarktust kaptunk, amikor megjött a levél az 500 ezer forintos bírságról. Az autó és a rajta lévő áru ugyanis összesen nem ért ennyit.
Utóbb kiderült: aznap este több domaszéki termelőt megbüntettek. Mindenki ki is fizette a büntetést – általában 10 havi részletben –, de csak néhányan írták meg a fellebbezést, mivel nem volt 20 ezer forintjuk az illetékre. Köztük volt az a férfi is, aki csak neve elhallgatását kérve vállalta, hogy beszél lapunknak az esetről. Neki nemrégiben, másfél évvel a történtek után, elsők között fizette vissza a rendőrség a pénzt. Ez azonban – mesélte – nem ment simán. Először ugyanis másodfokon is helyben hagyták a büntetést, és úgy nézett ki, még a 20 ezer forinttól is búcsút vehet.

Ekkor Maróti Edit kiskundorozsmai ügyvéd arra biztatta, hogy levélben forduljon az ORFK közlekedésrendészeti főosztályához. És beadványára – csodák csodája – válasz érkezett: Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője végzésben megsemmisítette az első fokú határozatot, valamint elrendelte a kiszabott 500 ezer forintos bírság visszafizetését. Az ok: téves jogértelmezés.

Így aztán a többiek is bátrabbak lettek. Szécsiék például Szegedre utaztak, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol elmagyarázták nekik, hová küldjék a levelüket. Ők még nem kaptak választ, de nagyon remélik, hogy ugyanúgy visszakapják a pénzüket, mint a többiek.

Vétettek a gazdák, de nem akkorát

Közigazgatási bírság kiszabásakor nem a forgalmi engedélyben megengedett legnagyobb összsúlyt, hanem a miniszteri rendeletekben meghatározott legnagyobb tengelyterhelést kell figyelembe venni, mivel ez utóbbi rongálja az utakat. A gazdák természetesen vétettek, de nem akkorát, hogy félmillió forintos bírsággal sújtsák őket: a szankciót pedig nem közigazgatási, hanem szabálysértési eljárásban kellett volna kivetni. A Népszabadság információi szerint 2009-ben 1460 eljárás indult túlsúlyos gépjárművek ügyében, ebből Csongrád megyében 376.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2011. február 23. 18:21
  „Hát igen a büntetési tételeket nem a költségvetés hiányához kellene "hozzá igazitani". Az egyéb birságok miért minimum 30 000ft???? Attól sose volt rend hogy mértéktelen birságokat osztogatnak és JAVASOLNAK a jogalkotóknak olyanok mint az IGAZSÁGKERESŐ által emlitett Óberling főtábornok vezérezredes!!!”
 • 6. igazságkereső 2011. február 23. 10:54
  „Mi lenne akkor, ha Óberling József ezredes úrhoz hasonló qualitású rendőrök hoznák meg a határozatokat,vagy erre nincs esélyünk?”
 • 5. Naívolvasó 2011. február 23. 10:09
  „Téves jogértelmezés? Én ezt máshogy nevezném...”
 • 4. varadipal 2011. február 23. 09:51
  „A téves jogértelmezés miatt az ügyvéd alkalmazza a PTK 349-et. Államigazgatási jogkörben okozott kár címén indítson eljárást.”
 • 3. KolompárRómeó 2011. február 23. 09:18
  „Első és másodfokon is tévesen értelmezik a "szakértők" a jogot? Milyen pocsék tudásuk, hozzáállásuk van ezeknek? Menjenek akkor kapálni, vagy követ törni, ha ennyit tudnak! Mindjárt <moderálva> leszek.”
 • 2. nyomdasz63 2011. február 23. 08:57
  „Miután visszafizették a közigazgatásit nekik,indítanak egy-egy szabálysértésit ?....valószínű.”
 • 1. Nyomozo 2011. február 23. 08:50
  „Remélem kamatot is fizetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi hírek Szegedről

300 ezer forinttal károsított meg egy idős nőt három férfi kedden Szegeden. Az egyenruhások kukatolvajokat is fogtak. Tovább olvasom