Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Visszafordítják a határon a nincsteleneket

Röszke - Nem indít vizsgálatot a rendőrség a röszkei határon elhunyt szerb férfi halála miatt. Információink szerint Mlađdan Rajic tüdőembóliát kapott.
Nem indul rendőrségi vizsgálat a röszkei átkelőn szombaton történt haláleset miatt, ugyanis az idegenkezűséget kizárták, a szolgálatot teljesítő rendőrök pedig mindent megtettek a 66 éves Mlađdan Rajic életének megmentéséért. Sajtóhírek szerint a szerb nyugdíjas tüdőembóliát kapott.

Úgy tudjuk, az átkelőn elhunyt férfi nem akart visszamenni Szerbiába, a Bécsből érkező fiát várta. Információnk szerint az átkelőn a rendőrök felváltva „vigyáznak" azokra az utazókra, akik nem feleltek meg a beutazási feltételeknek, mivel nem zárják őket rács mögé.

 Szakértő tisztázza a halál okát

„A mentőket május 17-én 21 óra 17 perckor egy szolgálatban lévő rendőr riasztotta egy férfi rosszullétéhez. A szegedi esetkocsit 21 óra 18 perckor indítottuk, 21 óra 30 perckor értek a helyszínre. Eközben 21 óra 22 perckor a helyszínről újra hívtak, és jelezték, hogy a beteg állapota romlott, légzése leállt. A mentésirányítóval egyeztetve a rendőrök azonnal szakszerű újraélesztést kezdtek. A kiérkező esetkocsi személyzete folytatta az újraélesztési kísérletet, amely a beavatkozások ellenére sem vezetett eredményre. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja" – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója.

Tegnap megírtuk, a 66 éves szerb Mlađdan Rajictól szombaton a röszkei határrendészek megtagadták a belépést, mivel a férfi „nem felelt meg a beutazási feltételeknek". Az elhunyt fia, a bécsben élő Vladan Rajic a szerb Blicnek azt nyilatkozta, édesapját azért nem engedték tovább Ausztriába, mert a férfinél nem volt megfelelő mennyiségű készpénz.

Röszke a schengeni övezet külső határa. Tegnap az autósok alig másfél percet vártak a belépésre. A határon több nyelven is kifüggesztett szabályzatból megtudtuk, akit a röszkei határrendészek nem engednek be, az szabadon hazamehet.

A Schengeni határ-ellenőrzési kódex országokra lebontva előírja, az utazónak mennyi pénzzel kell rendelkeznie. Romániába minimum napi 50, Szlovákiába pedig legalább napi 56 euró kell. Magyarország az egyik legengedékenyebb, napi 1000 forint is elég a belépéshez.

Ausztria, Ciprus és Luxemburg nem állapított meg minimum összeget. Az osztrákok viszont előírták a külső határon dolgozó rendőröknek, hogy „a külföldieket visszafordítják a határon, ha Ausztriában nem rendelkeznek lakóhellyel, és nem rendelkeznek elégséges megélhetési eszközzel tartózkodásuk és visszautazásuk költségeinek fedezésére".

A határátkelő fogadóterében tájékoztató tábla segít eligazodni a schengeni szabályokban. Fotó: Segesvári Csaba
A határátkelő fogadóterében tájékoztató tábla segít eligazodni a schengeni szabályokban. Fotó: Segesvári Csaba

Az osztrákok így a magyar határőrre bízzák, beengedi-e a harmadik országbeli állampolgárt. A kódex szerint az Ausztriába tartó nem uniós állampolgár készpénzzel, utazási csekkel, hitelkártyával is igazolhatja, hogy megfelel a beléptetési követelményeknek. Az is megoldás, ha az Ausztriában élő ismerős garanciát vállal.

A szerb külügyminisztérium honlapján külön jelzi a külföldre utazóknak, milyen feltételekkel léphetnek az Unió területére. A vízumkötelezettség eltörlése után több szerb napilap is foglalkozott azzal, hogy az EU-ba utazó állampolgáraiktól a határőrök nemcsak a meghívólevelet, hanem egyéb biztosítékot is kérhetnek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juronics Tamás kapta az idei Seregi-díjat

Juronics Tamás kapta idén a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat, amelyet szerdán… Tovább olvasom