Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zene és tudomány a Szent Gellért Fesztiválon

Szeged - A fesztivál amellett, hogy nemzetközi hírű előadókat vonultat fel, fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít.
A Lajtha László-emlékkoncert és a Heinrich Ignaz Franz von Biber szonátáival kísért közös rózsafüzér-imádság is nagy élmény volt a vendégeknek az V. Szent Gellért Fesztiválon a dómban – vélekedett Kiss-Rigó László megyés püspök a Szeged–csanádi Egyházmegye által szervezett komolyzenei programsorozatról.

Kiss-Rigó László megyés püspök szerint az egyház és a kultúra kapcsolatáról is szól  a fesztivál. Fotó: Karnok Csaba
Kiss-Rigó László megyés püspök szerint az egyház és a kultúra kapcsolatáról is szól a fesztivál. Fotó: Karnok Csaba

– Érdekesség, hogy az első utalás az irodalomban a magyar dalra, zenére Szent Gellért legendájához kötődik. A róla szóló, latinul íródott életrajzban van egy epizód: Gellért az egyik útja során Walter nevű németalföldi kísérőjével egy faluban száll meg. Miközben olvasgat, arra eszmél, hogy valaki énekel a közelben. Tetszik neki a dal, és megkérdezi a kísérőjétől, mi lehet ez. Megállapítják, hogy a magyarok éneke – mesél az egyház és a kultúra kapcsolódásáról Kiss-Rigó László. Az egyházmegye első püspökéről elnevezett seregszemle programját az idén is Robert Christian Bachmann művészeti vezető segítségével állították össze, a karmester számottevő nemzetközi zenei tapasztalattal rendelkezik.

A zene és az idegtudomány kapcsolatáról tart előadást csütörtökön 17 órától a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg Termében Párducz Árpád és Janka Zoltán – az előadások ingyenesen látogathatók. Szimfonikus koncertekkel, hanginstallációkkal is várják a közönséget vasárnapig a dómban és annak altemplomában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új röntgengép Mórahalmon

Új digitális röntgengépet vásárolt a mórahalmi Móra-Vitál Kft., a város egészségügyi központja. Tovább olvasom