Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Zeneművészetisek operavizsgája a kisszínházban

Szeged - Operavizsgát tartott szombaton a kisszínházban az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke: Toronykőy Attila rendezésében A színigazgató című Mozart-darabot, Bartók operáját és a Kékszakáll című Offenbach-operettet adták elő a hallgatók.
A három éve elhunyt tenorista és énektanár, Bárdi Sándor nevét viseli a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének operastúdiója, amely vizsgaképpen három darabot adott elő szombaton a kisszínházban. A szegedi énekiskola vitalitását is mutatta ez az este: a tanszékvezető professzor, Temesi Mária és kollégái, Csengery Adrienne, Dudásné Szécsi Edit, Altorjay Tamás és Andrejcsik István, továbbá a mindhárom produkciót színpadra állító Toronykőy Attila elismerésre méltó munkát végzett. Az előadások azt bizonyították: a színpadi gyakorlatra is komoly hangsúlyt fektető és az énekesi pálya kihívásaira reálisan felkészítő műhelymunka folyik a Zeneakadémia képzésével is versenyképes szegedi tanszéken.

Töreky Katalin (Judit), Oberfrank Péter (a zongoránál) és Tarnai Dávid (Kékszakállú) a Bartók-produkcióban a kisszínház színpadán. A szerző felvétele
Töreky Katalin (Judit), Oberfrank Péter (a zongoránál) és Tarnai Dávid (Kékszakállú) a Bartók-produkcióban a kisszínház színpadán. A szerző felvétele

Mozart egyfelvonásos zenés komédiája, A színigazgató a primadonnák vetélkedéséről szól, kitűnő lehetőség koloratúrszopránoknak a makulátlan énektechnika és a humorérzék megcsillogtatására. Amikor a rendszerváltás idején Rost Andreával láttam a darabot, nem volt nehéz megjósolni: az ifjú énekesnőre nemzetközi karrier vár. Most tanáruk, Koczka Ferenc zongorakíséretével Hardy-Horváth Mária (Madame Herz) és Jánoshegyi Anna (Mademoiselle Silberklang) esett egymásnak; ha bravúrt nem is, tisztes teljesítményt kapott tőlük a publikum.

A kékszakállú herceg várát egyetemistákkal előadni már önmagában szenzáció. Sokat profitálhat a szegedi tanszék a Regős szerepét is vállaló és nagyszerű zongorajátékával a zenekari hangzást tökéletesen pótló Oberfrank Péter megnyerésével. Töreky Katalin Juditja érett, perfekt alakítás minden tekintetben; a Kékszakállú szerepére szokatlanul fiatalon vállalkozó Tarnai Dávid is ígéretes tehetség. Toronykőy Attila rendezése erényt kovácsolt a szükségből: Judit hangsúlyozottan a lelki ajtókat nyitja ki, amikor újabb és újabb réteg ruhától szabadítja meg a herceget.

Offenbach Kékszakállja ugyanaz az alaptörténet, csak egészen máshogy.

Groteszk színpadi ötletekkel, önfeledt bolondozásként adta elő az operastúdió. A társulatból kiemelkedett Kiss András (Pelikán), akit már a színház produkcióiból is ismerhet a közönség, továbbá Decsi András (Kékszakáll), Lukács Angéla (Vadóc) és Pataki Bence (Oszkár). A sikeres vizsga a miskolci operafesztiválon folytatódhat, ahol Bartók+2 Szakáll című estjükkel a zeneművészetisek képviselik a szegedi operakultúrát.

Olvasóink írták

  • 1. ametiszt51 2012. június 04. 10:50
    „Gratulálok a fiatal művészeknek én is. Fantasztikus est volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült Borbála

Kicserélték az algyői Borbála fürdő szaunájának belső burkolatát, újrafestették a teljes belső teret, a medencetér mennyezetét, oldalfalát, az öltözőket, tusolókat és az aulát. Tovább olvasom