Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Zöldül a szegedi egyetem

Szeged - Mintául szolgál a Szegedi Tudományegyetem: részben uniós támogatású program eredményeként az intézmény energiaigényének 7 százalékát állítják majd elő megújuló forrásból. Közben a mérnök kari hallgatók napkollektort építve, szétszedve, elemezve a berendezések szabályozásában igyekeznek újat fölfedezni.
Mini naperőműpark kerül a Szegedi Tudományegyetem belvárosi épületeire – adta hírül először lapunk tavaly szeptember végén. Az országban egyedülálló, 880 millió forintba kerülő beruházással idén év végéig 24 helyszínen 2754 napelemet telepítenek KEOP-os pályázati siker eredményeként.

– Eddig is próbálkoztunk megújuló energiához kötődő műszaki megoldásokkal a szegedi egyetemen – néz a közelmúltba Rovó István főmérnök. Példaként említi, hogy a mérnöki kar új, Moszkvai körúti épületének tetején elhelyezett napelemek elsősorban a hallgatók oktatását szolgálják. Az idén a kollégiumokra, a patológiai klinika és gyógyszertár épületére telepített napkollektorok viszont ipari jellegűek: az így nyert 660 kW kapacitás évi 20–30 millió forint megtakarítást jelent.
Péter Szabó István a diákok és oktatók által tervezett napkollektorral. Fotó: Frank Yvette
Péter Szabó István a diákok és oktatók által tervezett napkollektorral.
Fotó: Frank Yvette

Az universitas elektromosáram-energiaigényének 7 százalékát állítják majd elő megújuló forrásból. A kivitelezőt a beérkezett ajánlatok csütörtöki értékelését követően választják ki.

Modellezik azt is, hogy az új napelemek elhelyezése miként javítja a 24 épület árnyékolását, és mennyire csökkenthető így a klimatizálás energiaigénye.

– Az SZTE épületeire idén telepítendő napelemekkel csaknem megduplázódik a hazai fotovoltaikus kapacitás, amely névleges teljesítménye a 2010-es adatok szerint 0,8 MW – jellemezte kezdeményezést Bencsik János. A klíma- és energiaügyi államtitkár hozzátette: a szegedi beruházással éves szinten több mint 2000 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Napkollektorokkal meleg vizet állítanak elő a szegedi egyetemi ingatlanok közül például az újszegedi újabb biológiai, illetve a renovált Dugonics téri központi épületben, a Kálvária sugárúti kórházban, továbbá a mérnöki kar régebbi, Moszkvai körúti épületében – tudtuk meg az SZTE főmérnökétől. Becslése szerint így több millió forinttal csökkenthető a melegvíz-díjra korábban fizetett összeg.

– 2004 óta foglalkozunk napkollektorokkal – mondja Péter Szabó István. Az SZTE Mérnöki Kara adjunktusa irányításával két kísérleti napkollektort terveztek és gyártattak a diákok. A szétszedhető berendezések segítségével a hallgatók megismerkednek a működésével, miközben adatokat gyűjtenek. A kar régebbi épületében elhelyezett 3-féle, különböző szisztémájú napkollektor teljesítményét folyamatosan mérik. Így sikerülhet olyan módszereket kidolgozniuk, amelyekkel a napkollektorok szabályozásában előreléphetnek.

Régiben új

A régebbi épületek korszerűsítésekor is kötődik az SZTE a megújuló energiához. Az egyetem területén már a 70-es évek óta működik hőszivattyú, illetve geotermikus energiával a földrajzi tanszékek több kutatója is foglalkozik. A legkorszerűbb geotermikus kutak szolgálják majd a korszerűsítendő Dóm téri épületek fűtését és hűtését is. Szürke víz, vagyis a mosdók használt és összegyűjtött vize öblíti a WC-csészéket a Dugonics téri központi épületben. A legújabb terv, hogy az újszegedi 35 éves, paneles biológiai épületet 340 millió forintból szigetelik, a régi nyílászáróit kicserélik, a hűtési, fűtési és világítási rendszerét korszerűsítik.

Olvasóink írták

  • 2. shalomka 2011. június 01. 18:26
    „Ez a kép az egyetem melyik épületében készült? Inkább valami magánház udvarának tűnik nekem..”
  • 1. Norman_Bates 2011. június 01. 10:27
    „Látom direktbe hozzálett csavarozva a PC, asszem lessz itt meglepi amikor az anyag nekiáll hőtágulni :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippmester: nyári szünet

Mindenkinek jár a nyári vakáció, így Tippmester játékunknak is. Tovább olvasom