Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Zsigeri közelségben

Szeged - Zsigeri közelségben címmel jelent meg a Bródy-díjas szegedi író, Pásty Júlia nyolcadik könyve. Novellái csupa olyan dolgokról – szerelemről, álmokról, anya-gyermek kapcsolatról, betegségről – szólnak, amelyek bárkivel megtörténhetnének.
 Áttelepültek történetei

– Szeretném szociografikus jelleggel feldolgozni a Vajdaságból áttelepült magyarok történeteit, mert ezzel a témával senki nem foglalkozik. Hogy illeszkedtek be? Hogy élik itt az életüket? Rengeteg embert személyesen is ismerek, őket szeretném majd megkeresni – árulja el következő könyvének témáját Pásty Júlia.

A Vajdaságból áttelepült Pásty Júliára először akkor figyeltek föl, amikor Jusztin Harsona álnéven írt Naplómmal kettesben című könyvéért 2000-ben megkapta az első kötetes szerzőknek járó rangos Bródy Sándor-díjat.

Esterházy Péter is elment a díjátadóra, szeretett volna találkozni az ígéretesen induló ifjú hölggyel. Meglepetésre az ifjú hölgynek hitt szerző már 55 éves volt, egész életében kereskedőként dolgozott Palicson, majd Szegeden egy ruházati és a Zsolnai boltban, a Kárász utcán. A 7 Nap című hetilap ifjúsági mellékletében megjelent rövid történeteit nem számítva akkoriban kezdte írói pályafutását. Első könyve a fia tragédiáját, a második a kegyetlen szerb–horvát háborút dolgozta fel. Írt rendhagyó útikönyvet Szeged belvárosáról, családregényt, amelynek a főszereplője, Acita egy olyan zárt közösségben nő fel, ahol halálos bűnnek számít az olvasás.

– A Zsigeri közelségben történetei Szegedhez kötődnek, ezért a kötet borítólapjára is az Árvízi emlékmű stilizált fotóját tettük. Talán azért is van olyan sok olvasóm Szegeden, mert novelláimmal, regényeimmel kicsit tabukat is döntögetek. Amit mások nem mernek megírni, én azt is megírom. A szerelemről, az anya-gyermek kapcsolatról, azokról az orvosi problémákról, amelyeket a kórházakban megtapasztaltam. Az olvasó úgy érezheti, akár vele is megtörténhetett volna mindez, vagy megtörténhet a jövőben. Egyetlen dologgal nem foglalkozom: politikával – mondja a szegedi önkormányzat alkotói támogatásával megjelent nyolcadik könyvéről Pásty Júlia, aki három pesti kiadónak is elküldte az írásait, és meglepetésre mindháromtól pozitív választ kapott.

Pásty Júlia könyvpremierjén, a Somogyi-könyvtárban. Fotó: Kuklis István
Pásty Júlia könyvpremierjén, a Somogyi-könyvtárban. Fotó: Kuklis István

– Erdélyi Ágnes tanácsára választottam végül a Napkút Kiadót. Azt is megszervezték, hogy a jövő héten a Millenárison, a nemzetközi könyvfesztiválon is dedikálok, és az Írók Boltjában is kaphatók a könyveim. Ma is tartom a kapcsolatot régi, vajdasági kollégáimmal. Manapság a Skype már könnyen összeköt bennünket. Író barátaim közül Gulyás József tavaly hunyt el, Tolnai Ottót még Palicsról ismerem. 22 éve élek Szegeden, már azt mondom, Jugóba vagy Szabadkára megyek, nem pedig azt: haza. Úgy látom, nem tartanak össze a vajdasági magyarok sem, nem mernek beszélgetni. A szabadkai és a palicsi könyvtárba is járok író-olvasó találkozókra, könyvbemutatóra. A lányom művészettörténészként diplomázott, majd az Egyesült Királyságban doktorált, sokfelé publikál – meséli Júlia, aki nélkül szinte nincs verniszázs, színházi premier Szegeden.

– Nemcsak itt, Pesten is szinte minden nagyobb kiállítást megnézek. Kihasználom a 65 éven felülieknek járó ingyenes utazási lehetőségeket. Élvezem, hogy Magyarországon élhetek. Palicson csak jó levegő, madárcsicsergés és pletyka volt, itt viszont habzsolni tudom a kultúrát. A lányomtól kaptam bérletet az Operaházba, rendszeresen járok a Petőfi Irodalmi Múzeumba is. Úgy érzem, nem fiatalkoromban éltem, hanem most, nyugdíjasként élek igazán. Az utóbbi években mind a 110 irodalmi Nobel-díjasnak elolvastam legalább egy könyvét. Toni Morrison, Herta Müller, Elfriede Jelinek a legkedvesebb szerzőim. Utóbbinak több darabját is megnéztem Pesten. Szinte minden percem be van osztva: írok, olvasok, kulturális programokra járok. A kortárs magyar irodalmat is naprakészen követem, igyekszem minden fontosabb új könyvet elolvasni. Ez az egy életem van, ezt kell jól élnem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt embercsempészt fogtak el a rendőrök Csongrád megyében

Öt embercsempészt fogtak el a rendőrök szombatra virradóra Csongrád megyében. Tovább olvasom