Szentes és környéke

2014.06.13. 23:45

A kocsma után már a boltot is bezárták Lapistón

Szentes-Lapistó - Két éve a bisztró, pár hete a bolt is megszűnt Lapistón. A lakosok úgy érzik: egyre lehetetlenebb helyzetbe kerültek, a korábbinál is jobban függnek a várostól, az utazás viszont drága. <br>

Králik Emese

– Az volt a legnagyobb baj, hogy nem lehetett többé bárhol cigarettát árulni – jelentette ki Szentes-Lapistón [namelink name="Vida Mihály"]. Az alig százfős, a várostól tíz kilométerre fekvő településen nemrég bezárt a bolt, nem érte meg tovább üzemeltetni. Vida Mihály vállalta, hogy szót emel a lapistóiak érdekében, bíznak abban, hogy találnak valamilyen megoldást.

Két éve zárták be a bisztrót, most, hogy a szomszédos bolt is megszűnt, mindenért Szentesre kell járni, pedig a buszjegy oda-vissza 700 forintba kerül, mérgelődtek a helybeliek. Igaz, hogy kevesen laknak Lapistón, valóban nem lehetett nagy nyereséget produkálni, de most még a korábbinál is nehezebb lesz az életük, panaszolták. Akik bejárnak a városba dolgozni, egyszerűen megoldják, de mi lesz a többiekkel? – kérdezték.

Úgy vélik: a lehető legrosszabbkor zárt be az üzlet, nemsokára aratnak, a dolgozók csak a kisboltban tudtak maguknak ennivalót, hideg üdítőt, ásványvizet venni. Utóbbi áruk a helyieknek is nagyon hiányoznak, azt mondják, a csapvíz nem jóízű, nagy szükség volna a palackos innivalóra. – Jólesett volna, ha eljönnek a cég képviselői, és együtt próbálunk meg valamilyen megoldást találni – közölték.

A lehető legrosszabbkor zárt be a bolt a Lapistóiak szerint. Jön a nyár, az aratás, itt tudtak ennivalót, hideg üdítőt, ásványvizet, szódát venni. Fotó: Králik Emese

A lehető legrosszabbkor zárt be a bolt a Lapistóiak szerint. Jön a nyár, az aratás, itt tudtak ennivalót, hideg üdítőt, ásványvizet, szódát venni. Fotó: Králik Emese
– A lapistói bolt és a kocsma több mint fél évszázadon keresztül a környék központja volt, a lapistóiak érdekében kulcsfontosságú volt a két létesítmény. Úgy 5 évvel ezelőttig nem is volt semmi baj, mindkettő jól üzemelt. Az üzletet közel 30 éve a településen mindenki által kedvelt kolléganő vezette. Bár a forgalom nagyon visszaesett, azt az elvet követtük: ameddig ő kitart, addig a cég is – foglalta össze [namelink name="Mészáros Zoltán"], a lapistói boltot működtető Hunor-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A fogyasztói szokások megváltoztak, előbb az italmérést kellett bezárni, az üzletbe egyre kevesebb vevő tért be. A helyiségek a cég tulajdonában állnak, hosszú ideje próbálják kiadni üzemeltetésre. Eddig nem akadt vállalkozó, aki bele mert volna vágni, pedig minden segítséget megadnának neki, mondta az elnök-vezérigazgató.

Ahol már a kocsmát is be kell zárni, az a falu végleg elindul az elnéptelenedés útján, hallottuk. A kisbolt megszűnésének több oka van. Elsősorban az, hogy egy lábon állt, néhány tucat vevő nem volt képes eltartani. Másrészt az, hogy ma már másképp vásárolnak az emberek, mint pár évtizede. Úgy hallottuk: a lapistóiak is szívesebben válogatnak a szentesi áruházláncok polcain. Aki nem jár be maga a városba, ismerőssel hozatja a kiválasztott árut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!