Szentes és környéke

2015.07.28. 21:25

Beolvad a Szentesi Hitelszövetkezet a szegvári takarékba

Szentes, Szegvár - A Szentesi Hitelszövetkezet szeptember 30-án beolvad a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. A hitelszövetkezet megszűnik, teljes vagyona a jogutódra száll.

Kovács Erika

 Tagság, részjegy

Egy dologban különbözik a szentesi beolvadás más takarékszövetkezetek egyesülésétől. A Szentesi Hitelszövetkezet működési sajátosságai miatt csak a tagjai számára nyújthat szolgáltatást. A takarékszövetkezetnél ezzel szemben a szolgáltatások igénybevételét nem kötik tagsági viszonyhoz. Így a beolvadáskor, ha a hitelszövetkezeti ügyfél nem egészíti ki legalább 200 ezer forintra a részjegyét, akkor megszűnik a tagsági jogviszonya, a részjegy névértékét visszakapja, hozamra, kamatra azonban nem számíthat. Ha a tagság megszűnt, attól az ügyfél a jogutód takarékszövetkezet szolgáltatásait továbbra is igénybe veheti.

Májusban még csak szóbeszéd volt, ami mára ténnyé vált. A Cégközlöny legutóbbi, július 23-án megjelent száma közli két Csongrád megyei pénzintézet fúzióját.

Legutóbb májusban írtunk a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetről. Akkor a pénzintézet három vezetőjét menesztették egyetlen nap leforgása alatt, az integrációs törvény egyes rendelkezéseinek, valamint a Takarékbank kötelező érvényű szabályzatainak megsértése miatt. A részleteket nem hozták nyilvánosságra. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetétől megtudtuk, a befektetők pénze nem volt veszélyben. A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet ugyanis 2014 óta tagja a Takarékok Garanciaközösségének.

Már akkor felröppent a hír egy szentesi hitelintézet és a szegvári takarékszövetkezet összeolvadásáról, ami ősz elejére megvalósul. A Cégközlönyben megjelent, hogy a Szentesi Hitelszövetkezet és a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet június 30-án határozott az egyesülésről: a hitelszövetkezet beolvad a szegvári takarékba. A Szentesi Hitelszövetkezet teljes vagyona a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetre mint jogutódra száll. Az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30., a tényleges időpont pedig a cégbírósági bejegyzés napja lesz.

A Cégközlönyben számos adatot közöltek a Szentesi Hitelintézet 2014. december 31-i vagyonmérleg-tervezetéből. Mi ebből két tételt emeltünk ki. A hitelszövetkezet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 4 milliárd 751  millió forint, az ügyfelekkel szembeni követelése pedig 3 milliárd 738 millió forint.
A pénzintézet ügyfeleit természetesen az érdekli, mi lesz a pénzük sorsa. Ezzel kapcsolatban a Szentesi Hitelszövetkezet honlapján „Gyakran ismételt kérdések egyesüléssel kapcsolatban" címmel egy letölthető dokumentumot találtunk. Ebben azt írják, hogy a betétesek pénze gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban van, mivel mind a hitelszövetkezet, mind pedig a szegvári takarékszövetkezet tagja a garanciaközösségnek.

Aki hitelt vett fel a hitelszövetkezettől, annak a korábban megszokott módon kell a részleteket törlesztenie.

Az egybeolvadással kapcsolatban kerestük a hamarosan jogutóddá váló Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőit. A pénzintézet egyik alkalmazottja visszahívást ígért, amire egyelőre nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!