Szentes és környéke

2016.12.16. 09:53

Zárt ülésen szavaztak az új ügyeletről Szentesen

A nyilvánosság kizárásával döntötte el a napokban a szentesi képviselő-testület, hogy külső cég szervezze januártól a központi orvosi ügyeletet. A témáról lapunk többször beszámolt.

Králik Emese

A Derekegyház, Nagytőke, Szegvár és Szentes közel 35 ezer páciensének ellátását vállaló ajánlattevők az interneten közzétett felhívás szerint legkésőbb december 15-éig jelentkezhettek. A téma egy nappal korábban került a testület elé. 


– Mivel az ügy élénken foglalkoztatja a lakosságot, most már én is azon lennék, hogy tárgyaljuk nyílt ülésen, álljon oda bátran mindenki a választói elé – kérte [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester, de a többségben lévő Fidesz-frakció ezt az ötletet leszavazta. Úgy tudjuk, csak egy budapesti székhelyű, az ágazatban tapasztalattal rendelkező cég jelentkezett. Szintén a nyolc kormánypárti szavazatnak köszönhetően egyelőre négy hónapra, havi közel 4 millió forintért láthatja el a feladatot.


Az ügyelet ellátása más szempontból is foglalkoztatja a szentesieket. Már több ülésen elhangzott olyan kijelentés: főként vidéki doktorok vállaltak részt a feladatból. [namelink name="Kiss Csaba"] önkormányzati képviselő kíváncsi lett a pontos számokra, interpellációban kért egy kimutatást. A szociális iroda megkapta az adatokat a korábbi szervezőtől, a mentőállomástól.


Ebből az derül ki, hogy [namelink name="Kovács Gyula"] és [namelink name="Neu Klára"] nem ügyelt, [namelink name="Szenti Ella"], [namelink name="Bazsánt Judit"], [namelink name="Szabó Ildikó"], [namelink name="Csiky László"] és [namelink name="Chomiak Waldemar"] 6, [namelink name="Zoltán László"] 7, [namelink name="Szuly Levente"] 12, [namelink name="Vig István"] 52, [namelink name="Pap Andrea"] 220, [namelink name="Máté-Magyar Dalma"] 4585 ügyeleti órát vállalt 2008 és 2015 között. [namelink name="Halász Oszkár"]ról azért nincs ilyen adat, mert ő csak ettől az évtől dolgozik háziorvosként.


Idén júliusban és novemberben mindenki ügyelt, mert a szabadságok miatt nem volt elég orvos, ezért az ÁNTSZ beosztotta az érintetteket – reagált érdeklődésünkre az iroda. Az ellátási területen a havi ügyeleti idő mintegy 550 óra. Az elmúlt években többek között szegvári, nagymágocsi, illetve kórházban dolgozó gyógyítók vállaltak ügyeletet. Arról, hogy ez miért alakult így, a képviselő-testületben a Fideszt erősítő Chomiak Waldemart és az orvosok nevében korábban sajtótájékoztatót tartó, illetve nyílt levelet fogalmazó Vig Istvánt kérdeztük írásban. Nem válaszoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!