Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

11 órán keresztül is sminkel Gila Olga

Szegvár - Gila Olga sminkmester, filmes-színházi maszkkészítő országos és nemzetközi hírnévre tett szert. Mégis Szegváron maradt, nem költözne máshová. Egyik modellje szerint nagyon izgalmas volt végignézni, ahogy először csak a konyhában sminkelte a barátnőit, majd mester vált belőle.
– Tanári diplomákat szerzett, és dolgozott is tanárként. Hogy került mégis a sminkelés és maszkolás közelébe?

– Kislánykorom óta mindig is valamilyen szépségipari munkát szerettem volna csinálni, már akkor is gyöngyállatokat készítettem, és szívesen festettem kavicsokat. De a szüleim más pályára szántak, mert a családban sok a diplomás és a tanár. Az ő kívánságukra végeztem el a két főiskolát, de egyáltalán nem bántam meg. Aztán úgy gondoltam, hogy ha valamit még tanulni fogok, akkor az biztosan olyan lesz, amit én szeretnék.

– Mikor vágott bele az új szakma tanulásába?

– Amikor a kisfiam 12 éve megszületett, már kacérkodtam a gondolattal, de még nem mertem belevágni. Nem mertem bevállalni, hogy hetente Budapestre utazzak, és ennyi időre elszakadjak a családomtól. Aztán mintha csak nekem küldték volna azt a bizonyos hirdetést, ami elindította ezt az egészet. Egy olasz mester keresett tanulókat, akinek hódmezővásárhelyi magyar felesége van. Vásárhelyen béreltek szalont, és náluk lettem magántanuló. Hatalmas élmény volt, és tényleg úgy éreztem, mintha azt a hirdetést külön nekem címezték volna. Később pedig a Mask Sminkiskolában tanultam a filmes és színházi maszkolást Kristóf Ilusnál.

– Hogyhogy nem költözött el Szegvárról, amikor már befutott?

 Névjegy

1976-ban született Szentesen, de mindig is Szegváron élt. 1994-ben érettségizett a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. 2007-ben gyermek- és ifjúságsegítő, valamint német nyelv és irodalom szakos diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 2013-ban végzett a budapesti Mask Sminkiskolában. Szabadidejében szívesen néz olyan filmeket, amelyekben misztikus lények szerepelnek. Kedvencei például a Gyűrűk ura, a Harry Potter és más kosztümös filmek. A krimisorozatokat is kedveli, mert új ötleteket leshet el belőlük. Legszívesebben lakberendezési magazinokat olvas, rajongója a provence-i stílusnak.

– Mert nagyon vidéki lány vagyok. Azt gondolom, hogy nincsenek már távolságok. Ha valami esemény, alkalom van, pillanatok alatt oda lehet érni bárhova. Nagy szerencsém van, mert a férjem mindenben támogat, ha kell, ő visz el autóval egy-egy fotózásra, bemutatóra. Számomra Szegvár a bázis. Az a helyiség, ahol most vagyunk, a dolgozószoba. Itt zajlanak a próbák, itt készülünk elő nagyobb fotózásokra. Amikor fotózás van, műtermekben, kültéri helyszíneken dolgozunk, de a kellékeket itt készítem elő.

– Ha az eddigi munkáit nézzük, rögtön látszik, hogy nem szokványos sminkes. Nem csak esküvőket és családi fotózásokat vállal. Melyik terület a kedvence?

– Az évek alatt bebizonyosodott, hogy a szívem csücske a fantáziaalakok megjelenítése, fotóban és sminkben is. Tündérek, manók, különböző érdekes lények. Szeretem őket megálmodni tetőtől talpig. Én csinálom hozzá a kellékeket, a fejdíszeket, a kiegészítőket, mindent. Kiindulok egy-egy részletből, egy-egy kellékből, és köré építem az egész koncepciót.

– Honnan merít ihletet?

– Rengeteget járok dekor-nagykereskedésekbe, ahol különböző kellékeket, apróságokat keresgélek. Ha meglátok egy szép tollat, egy szép gyöngyöt, az már elég. Például nem olyan rég egy ismerősöm nagyon szép vörösfenyőt hozatott magának bútoralapanyagnak, és ő hántotta le a kérgét. Elkértem tőle a lehántott kérget, és abból is készítettem egy ruhát. Szinte bármit fel tudok használni.

– Esküvőt milyen gyakran tud vállalni? Nem unalmas egy-egy izgalmasabb fotózás után?

– Minden megbeszélés kérdése. Nagyon sűrű a programom, de ha valaki minimum fél évvel előre szól, akkor tudom vállalni. Egyáltalán nem unalmas. Minden ember más, mindenki mást szeretne. Az esküvői smink is egy olyan alkotás, amit hozzá kell komponálni a menyasszony frizurájához, ruhájához, személyiségéhez. Ráadásul közben megismerkedünk. Megismerem a menyasszonyt is, de nemcsak őt, hanem a történetüket is. Hogyan ismerkedtek meg, milyen út vezetett addig, hogy egybekeljenek. Ez mindig nagyon izgalmas és szép feladat.

– Filmforgatásokon is dolgozott már. Milyen tapasztalatai vannak?

– Épp a múlt héten volt egy olyan forgatás, ahol egy nagyon híres hazai költő feleségét kellett három különböző korszakába öregíteni és visszafiatalítani. Sokat még erről nem szabad elárulnom, mert egy pályázatra készül, de annyit mondhatok, hogy nagyon érdekes munka volt. A másik egy vicces kávéreklám volt, ami a Piroska és a farkas történetből indult ki. A halálosan fáradt egyetemista Piroska – aki annyira csúnya volt, hogy még a farkas is megijedt tőle – betévedt a nagymama házába. Miután megitta a finom és gőzölgő csodakávét, visszaváltozott gyönyörű szép Piroskává. Ott az egész stáb külsejét én készítettem el. A reklám végén folyamatosan érkeztek még egyetemisták a kávé illatára, akiket mindenféle zombivá kellett maszkíroznom.

11 órán keresztül is sminkel Gila Olga. Fotó: DM (galéria)

– Mit tart eddigi pályája csúcsának?

– Mindig a legújabb munkámra mondom azt, hogy ez volt a legjobb. Volt egy felkérésem egy német cégtől, amely népviseleti ruhákat készít modern variációban. Új stylistjuk van, aki szerette volna a hagyományost ötvözni valami egészen újjal. Ő kért fel tavaly egy nagy kiállításhoz Münchenben. Elmondta, hogy szarvasok lesznek a ruhán. Náluk teljesen hagyományos, hogy vadkacsa, muflon, szarvas vagy valami hasonló van a ruhákon. Mindenképpen szerette volna, hogy szarvast fessek a modellre. Abban a pillanatban azt sem tudtam, hogy tudok-e szarvast rajzolni. Aztán egy próba kellett hozzá, és rájöttünk, hogy megy a szarvas. Amikor elkészült, egy nagy ruhabemutatón és kiállításon voltak láthatók óriásplakátokon. Ez egy szuper dolog volt. Amit talán a legnagyobb eredménynek tartok, az egy nagyon híres kaliforniai magazinban való megjelenés. Egy step by step, azaz lépésről lépésre munkám jelent meg. Nem hittem, hogy ez valaha is sikerülhet. Egy európai magazinban több mint kétszázan indultunk egy címlapfotó-pályázaton – harmadik helyezést értem el. Ezek a sikerek mindig megerősítenek abban, hogy jó úton haladok. Életem első bemutatójára, ami 8 perces volt, 11 órán keresztül sminkeltem a modelleket. Fantasztikus, hogy a modellek, akikkel dolgozom, mindent kibírnak. Sokszor már én kérdezem meg tőlük, hogy van-e valamire szükségük, mert maguktól nem mondják. Nem akarnak megzavarni a munkában, nekem pedig eszembe sem jut, hogy az idő is telik közben.

– Mik a közeli tervei?

– Terv mindig van, több, mint amennyi időm van megvalósítani. Most egy olyan projektet tervezek, ahol egy komplett nyitott mellkast szeretnék készíteni a modellre. Ilyet még nem csináltam, nagyon izgatott vagyok. Az extrém stílusáról is híres Pásztor Annának, az Anna and the Barbies énekesnőjének készítek egy punkos, fémes fejdíszt. És a következő esküvői szezonra is készülök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parancsnokváltás Szentesen

Ünnepélyes állományülésen búcsúzott el a szentesi laktanyától Nyers József ezredes. Tovább olvasom