Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

3500-szor próbálta el Puskás lövését

Szentes - Csíky László háziorvost és szobrászt mindenki ismeri lakóhelyén, Szentesen: eddig 470 alkotást készített, legismertebbek karikatúrái, legutóbbi műve – amelyet a Dózsa-ház előtt avattak fel november 16-án – Puskás Ferenc labdarúgót ábrázolja, legendás ballábas lövését örökítve meg.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Puskás Öcsit évtizedek óta tisztelem. Szegeden születtem, és tinédzser voltam, mikor a városba látogatott a Honvéd, akkor láttam játszani. Élvezte, hogy intelligenciájával, cseleivel hülyét csinál az egész világból – emlékezett a 72 éves, székely származású Csíky László, akinek Puskás-szobrát november 16-án avatták Szentesen. Elmondta, nem felejti el a jelenetet, amikor a 16-os jobb sarkánál megállította a labdát, kezét széttárva ránézett a bíróra, majd a „ledermedt" ellenfelet és játékvezetőt meglepve ballal a bal felsőbe lőtt.

Csíky László 5 éves kora óta „szobrászkodik", és már akkor megfogalmazódott benne: Puskás Ferencet meg kell örökítenie. Maga is ballábas volt, de nem a labdarúgást választotta, kalapácsvető lett, az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyulával sportolt együtt, 55-60 méteres dobóként tartották számon. Felesége válogatott diszkoszvető volt; nem csoda, hogy ilyen sportos famíliában fiuk és lányuk is követte a példát – aktívan sportolt.

Lendül a híres bal láb: Szirbik Imre szentesi polgármester (balról) és Csíky László a Puskás-szobor avatásán. Fotó: Vidovics Ferenc
Lendül a híres bal láb: Szirbik Imre szentesi polgármester (balról) és Csíky László a Puskás-szobor avatásán. Fotó: Vidovics Ferenc

– Nejemmel most sem lustálkodunk, naponta 6-7 kilométert gyalogolunk gyors tempóban a gáton. A szobrászat is jó fizikumot követel, naponta 50-60 kiló agyagot gyúrok be – mesélte az alkotó. – A feladatra nem találtam alkalmas focistát, ezért nekem kellett vállalkoznom rá: naponta legalább 150-szer, összesen 3500-szor ismételtem meg a ballábas lövőmozdulatot. A feleségem készítette a fényképeket, azok alapján rekonstruáltam a legendás rúgást – tette hozzá Csíky László, aki másfél évig dolgozott Puskás Öcsiszobrán.

Nem ez az első sportos alkotása: domborművön megörökítette Zsivótzky Gyulát, készített szobrot a legendás dobópápáról, Németh Pálról, és egy Puskás-portrét. Utóbbit özvegyének, Erzsike néninek ajándékozta, azóta is lakása dísze. Eddig 470 alkotás, köztük az ismert Táncoló székely és több karikatúra-portré került ki műterméből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitáblázzák a Kurca sort

A Kurca sor, a Csongrádi út és a Kiss Zsigmond utca által határolt városrészben megfelelő az utak szélessége, a minőségükkel nincs gond, a járdákra sem panaszkodnak a lakosok. Tovább olvasom