Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

5-8 tonna hal pusztult el a jég alatt Szegvárnál

Szegvár - 5–8 tonnányi haltetem bukkant elő a jég alól a Szegvár melletti Lándor-tónál. A Kórógy-tavon kisebb a kár. A horgászok, amikor lehetett, lékeket vágtak, a jégre hullott hó azonban beárnyékolta a vizet, az iszapban kénhidrogén fejlődött, ez gyilkolt. A kár több tízmilliós.
Ahogy elvékonyodott a jég, napokon át merték a haltetemeket a Szegvárhoz közeli Lándor-tóból a horgászok. Tóth László, a Lándor-tavi Horgászegyesület elnöke azt mondta, 5–8 tonna hal pusztult el a jég alatt. Egyelőre a kár fölmérésénél tartanak, és szeretnék kideríteni a pusztulás pontos okát is.

Ennek érdekében az elnök mintákat vitt Szarvasra, a Halászati és Öntözési Kutatóintézethez. Azt feltételezik, hogy a jégre hullott hó besötétítette a vizet, emiatt az iszapban kénhidrogén fejlődött, és ez a záptojás szagú gáz pusztította el a halakat. Tetemes a tagság kára, 69 horgász tizenöt évi munkáját tette tönkre a természet. Az egyesület arra számít, hogy kapnak valahonnan segítséget.

A vízutánpótlás nélküli tavakon ilyenkor lékeket szoktak vágni, hogy szellőzzön a víz, és a nádtorzsáknál is vannak rések, a hótakaró azonban eltömte ezeket a természetes pórusokat.

A másik horgászközösség, a Szegvári Horgászegyesület is hasonlóképpen járt: Tóth Péter, az ottani elnök arról számolt be, hogy 3 és fél mázsányi haluk pusztult el a Kórógy-tavon, és még örülnek, hogy ennyivel megúszták.

– A mi tavunk sem fagyott be elég vastagon, amikor ráhullott a hó. Mentünk, vágtuk a lékeket, hogy szellőzzön a víz, de nagyon veszélyes munka volt, én is háromszor beleszakadtam – mondta Tóth Péter. – Az a baj, hogy a tó alján mintegy 60 centi vastag a lágy iszap, amiből ilyenkor ez a gyilkos gáz fejlődik.

Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezetője azt mondta, a frontokkal együtt járó légnyomásváltozás is gyorsította a gázfejlődés folyamatát. Bár a befagyott tavak még csak most engednek ki, így nem lehet tudni, mi van a jég alatt, a szegváriak halpusztulása egyelőre elszigetelt esetnek tűnik. Különösen azért szomorú, mert mindkét vízen mindent megtettek a horgászok annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2012. március 09. 11:15
    „sajálatos
    javaslatom...lázár janikától tanácsot kérni és pénzt mert ő mindenhez ért!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözzön vagy maradjon a szentesi piac?

Idén ismét felvetődött: költözzön el a Villogó utcai piac, évente egymilliót spórolnának ezzel. Tovább olvasom