Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

8000 hektár víz alatt Szentes környékén

Szeged - Vízben áll az eperjesi Agro-Gárda Zrt. napraforgója és hibridkukoricája, nem tudják betakarítani a termést. Az Ativizig területén összesen 6250 hektár szántót öntött el a víz.
Eperjes határában, a Fábiánsebestyénre vezető út mentén szomorú látvány tárul az ember elé. A napraforgótáblák víz alatt állnak, ameddig csak a szem ellát. A terület az eperjesi Agro-Gárda Zrt. tulajdona.

– Napraforgót 200 hektáron termesztünk, ebből mindössze 50 hektárt sikerült betakarítani. A hibridkukoricát is elöntötte a víz. A 130 hektáros terület kétharmada még mindig lábon áll – tudtuk meg Tóth Jánostól, a részvénytársaság növénytermesztési ágazatvezetőjétől.

Az eperjesi földek augusztusban is nagy esőt kaptak, de a víz akkor még leszivárgott a talajba, ami mostanra telítődött. Tóth János elmondta, szeptember 11-étől 15-éig, négy nap alatt 110-180 milliméter eső hullott Eperjes térségében.

– A vizet nem volt hová levezetnünk, mert a csapadékvíz-elvezető rendszer is tele volt, a Kórógy-ér főcsatorna sem tudta befogadni. Pénteken kezdhettük el a szivattyúzást, azóta két műszakban megy a munka, ami pluszköltséget jelent a részvénytársaságnak.

Ameddig a szem ellát, víz alatt van a napraforgó Eperjes határában. Fotó: Kovács Erika
Ameddig a szem ellát, víz alatt van a napraforgó Eperjes határában. Fotó: Kovács Erika

Ottjártunkkor a napraforgó betakarításához a madarak láttak hozzá, szemezgették az érett fejeket. Tóth János is megerősítette, nagy a madarak okozta kár, de a víz miatt gombafertőzéstől is tartanak. Az is kérdéses, meddig bírja a napraforgó szára a vizet, félő, hogy szétrothad, mielőtt a kombájnnal rá lehetne menni a területre.

A hibridkukorica szára más szerkezetű, néhány nappal tovább bírja a vízterhelést, mint a napraforgó. Tóth János reméli, két hét alatt sikerül úrrá lenniük a helyzeten, és akkor még megmenthetik a termés egy részét. Hozzátette, a mostani időjárás bebizonyította, szükség volna az állami belvízelvezető rendszer felújítására, fejlesztésére.

Az Alsó Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg 7 belvízvédelmi szakaszon védekeznek. Négy szivattyútelep másodfokú, öt pedig elsőfokú készültség mellett üzemel. Vasárnap a szivattyúk összesen 622 ezer köbméter vizet emeltek át. Az igazgatóság működési területén 12 ezer 650 hektárt öntött el a belvíz, ebből 6250 hektár a vetés- és szántóterület. A legnagyobb gond továbbra is – ahogy arról a múlt héten többször írtunk – Szentes környékén tapasztalható, ott 8250 hektár az érintett terület nagysága.

Három vízgazdálkodási társulatnál (Szentes és környéke, Szeged és környéke, illetve a Tisza–Marosszögi) folyik belvízvédekezés, összesen 11 szivattyútelepet üzemeltetnek.

A legtöbb esőt az elmúlt napokban a Maros menti települések kapták, ahol egy nap alatt 10-15 milliméter közötti mennyiségeket mértek. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától már sokkal szárazabb időre számíthatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embermagasságig nőtt a kender

Egy másik ügyben házkutató pénzügyőrök bukkantak a kábítószerre. Tovább olvasom