Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Visszafogják a laboratórium vizsgálatait Szentesen

Szentes - Betegelőjegyzést vezethet be júliustól a szentesi kórház laboratóriuma, annyira veszteséges a laborvizsgálat az intézmény számára. A kórházat ideiglenesen már Baráth Lajos makói kórház főigazgató vezeti, ugyanis Várkonyi Katalin szentesi főigazgató gyermeket vár. Az ÁNTSZ előírása szerint november végéig találnia kell a szentesi kórháznak egy szakorvost a gyermekosztályra.
Súlyponti státus ide vagy oda: szakember- és pénzhiánnyal küszködik a szentesi kórház is. A fenntartó megyei önkormányzat korábban válságkezelési intézkedési terv kidolgozására kérte föl az intézmény vezetését, ennek néhány eleméről is tárgyal július 2-án a megyei közgyűlés. Az interneten is letölthető anyagban szerepel például, hogy a finanszírozási gondok kezelése érdekében 25 álláshely megszüntetésére van lehetőség. Az egyelőre megválaszolatlan kérdés, kiket érintene ez az intézkedés, ha egyáltalán végrehajtható lesz, hiszen április óta késik a szakmai minimumfeltételekról szóló rendelet módosítása.

Ami biztosnak tűnik, az a labormunka visszafogása. A megyei dokumentum szerint az állami alulfinanszírozás miatt a laboratóriumi tevékenység olyannyira veszteséges Szentesen, hogy a mínusz minimalizálása érdekében harmadával kellene csökkenteni a vizsgálatok számát. Emiatt júliustól betegelőjegyzést vezethetnek be a labornál: csak a sürgősségi ellátásban részesülőknek nem kellene várni a vizsgálatokra. Az ügyeleti beosztásokat műszakos beosztásokra módosíthatják, így az ügyeleti pótlék csökkentése megtakarítást eredményezhetne. Ami a bevételi oldalt illeti, a kórház gyógyfürdőjében a szolgáltatási árak az általános forgalmi adó emelése miatt júliustól 5 százalékkal nőnek.

Orvost keres a szentesi kórház a gyermekosztályára. az ÁNTSZ novemberig adott határidőt. Fotó: Tésik Attila
Orvost keres a szentesi kórház a gyermekosztályára. az ÁNTSZ novemberig adott határidőt.
Fotó: Tésik Attila

Noha az előterjesztés szerzői úgy fogalmaztak, hogy „minden osztály működtetésére rendelkeznek az ÁNTSZ által előírt minimumfeltételekkel" – akadnak problémák, amikről már a szentesi képviselő-testület is tárgyalt. Arról például, hogy két orvos hiányzik a kórház gyermekosztályáról. A tisztiorvosi szolgálat november végéig adott határidőt az orvoshiány megoldására.

Baráth Lajos és Várkonyi Katalin egy korábbi közgyűlésen. Fotó: Schmidt Andrea
Baráth Lajos és Várkonyi Katalin egy korábbi közgyűlésen.
Fotó: Schmidt Andrea

– Egy szakorvos és egy rezidens alkalmazását írta elő a gyermekosztályon az ÁNTSZ. Ebből az utóbbi már teljesült, hiszen egy végzős orvossal már előszerződést kötött az intézmény, a másik álláshely betöltése még folyamatban van – mondta lapunknak Szalai László orvos igazgató. Ennél sürgetőbb a szülészeti-nőgyógyászati osztály problémája, ahová július 1-jéig kell egy szakorvost találni. Ezt úgy oldják meg, hogy két szülészt részmunkaidőben foglalkoztatnak jövő hónap elejétől, rezidenst pedig az év végéig kell szerződtetniük.

Makói főigazgató dirigál Szentesen

Néhány hete betegállományba vonult Várkonyi Katalin, a szentesi kórház főigazgatója: úgy tudjuk, babát vár. A fenntartó megyei önkormányzat Baráth Lajost, a makói kórház főigazgatóját bízta meg ideiglenesen a Kurca-parti intézmény vezetésével.

Olvasóink írták

 • 8. mar_ci 2009. július 01. 22:30
  „6. hajjahajja
  Nem osztom a véleményed. Az itteni orvosok nem rosszabbak és nem is jobbak, mint a magyar átlag. Lehet, hogy veled történt személyesen valami, de ezt a véleményt próbáld meg kikapcsolni. Mitől lennének rosszabbak? Az orvosiról a leggyengébb jegyűeket veszik fel? Nincs természetes cserélődés? Nem hiszem. Csak a megítélésük ilyen rossz. Ránézel egy omladozó épületre és rögtön azt gondolod, hogy iylen helyen biztosan a tudás is ilyen kopott, elavult. Sokat tesz a rossz épületállomány.

  Én éppen ezt mondtam. A gyakori vezetőváltás sok pénzt vitt el, elszalasztott lehetőségben, nem elég hozzáértő döntésben. A tulajdonos és az üzemeltető kettőse sem segített. Ha a megye hajlandó lett volna, akkor ennek a város tett keresztbe és fordítva. Jót tenne egy stabil, jó elképzeléssel bíró vezető. Persze egy stabil rossz ...!!!!! Az állandó változás biztosan nem jó!”
 • 7. westwood 2009. július 01. 21:35
  „moderálva”
 • 6. hajjahajja 2009. június 30. 16:39
  „3.szerintem meg a kórháznak az a legnagyobb baja, hogy útálnak benne dolgozni az orvosok.Egy kezemen meg tudnám számolni,hány tisztességesorvos dolgozik ebben az intézmnyben.....”
 • 5. szemlelodo 2009. június 29. 20:13
  „Gondolom a labor előjegyzést a beteg nem az elvégzett műtét utáni napokra kapja??!!”
 • 4. szemlelodo 2009. június 29. 20:11
  „Rendszerváltás óta az átvilágításokra fordított összegeket a szakmai feladatok finanszírozására fordíthatta volna a Kórház,feltételezem,jobb helyzetben lenne.”
 • 3. mar_ci 2009. június 29. 11:34
  „Ennek a kórháznakaz egyik legnagyobb problémája az, hogy a vezetők egymásnak adták a kilincset. Az egyik még végig sem tudta vezetni az elképzeléseit, máris jött a másik. A dolgozók meg azt sem tudják, hogy most mi az érvényes módi.
  Most jön Baráth dr és marad fél évig. Azt hiszem elég is lesz ennyi neki két kórházzal a hátán. Tegyük fel, hogy fél év múlva találnak egy következőt, azután a szülésiről visszajön Várkonyi?
  Kétségtelen, hogy Lajosunk az egészségügyben nőtt nagyra, de az, hogy ő lenne a nagy megmentő? Mindenesetre mindkét kórház támogatásért fordult a megyéhez, úgyhogy Makón sincs minden rendben.”
 • 2. átlag 2009. június 27. 19:23
  „Az új főigazgató a betegellátás elkötelezettje több évtízede. Szakmai munkája és emberi magatartása
  némi reménnyel kecsegtethet.”
 • 1. niemand 2009. június 26. 17:26
  „Remélem a laborvizsgálatokra nem kell előjegyzést kérni, ha még is egy két napnál nem kell többet várni, hiszen a gyógyításhoz szükséges laboreredmények nélkül csak sötétben tapogatózik a legjobb orvos is.
  Az orvoshiány nagy gond! Nem irigylem a makói igazgatót, aki remélhetőleg kiveztei a kórházat a vészhelyzetből! Jó munkát kívánok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zolié a Karinthy-gyűrű

Szentes - „– Amit ön mesél a családjáról, az mind igaz? – Persze. Ez olyan, mint a… Tovább olvasom