Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A cukorbeteg diéta olcsóbb, mint a gyógyszerek

Szentes - Félreértésekhez vezetett egy áprilisi OEP-rendelet a cukorbetegek kezelésében használt inzulinok támogatási rendjéről.
Mivel a szigorításokat több sajtóorgánum is pontatlanul közvetítette, a Magyar Diabetes Társaság közleményt adott ki, melyben kitérnek arra, hogy a humán és az úgynevezett inzulin analógok azonos mértékben hatékonyak. Az utóbbiak a betegek számára bizonyos életviteli könnyebbséget biztosítanak, de másfélszer-kétszer drágábbak, mint a humán inzulinok.

Az új rendelet abban szigorít, hogy az analóg inzulin 100 százalékos támogatottsága csak abban az esetben marad meg, ha az adott terápia elérte célját, vagyis a vércukorérték átlagát tükröző HbA1c-érték 8 százalék alá csökken. Ha ez nem sikerül, akkor 50 százalékos támogatottsággal írható a készítmény vagy visszatérhet a beteg a korábban alkalmazott humán inzulinra.

Földesi Irén: nem drága a cukorbeteg diéta.
Földesi Irén: nem drága a cukorbeteg diéta.

A szakma elfogadja ezt a támogatási elvet, miután többszörös egyeztetést követően a korábbi 7 százalék értékről 8 százalékra módosult a határ. Fontos annak hangsúlyozása is, hogy a betegek maguk is sokat tehetnek anyagcseréjük javítása érdekében a gyógyszerek pontos, előírásszerű alkalmazása mellett, tudtuk meg a szentesi kórház szakrendelésén. 

- Sokkal egyszerűbb lenne azt mondani, hogy nagyon drága a cukorbeteg diéta, de ez nem így van: nem diétás nápolyit, cukorkát, csokoládét, befőttet kell enni, hiszen ezek csak alternatív kiegészítésre szolgálnak, ha valaki ragaszkodik az édességekhez – hangsúlyozta Földesi Irén. A diabetológus főorvos a betegeinek rostokban, zöldségekben gazdag étrendet tanácsol, ami télen megfelel a savanyú káposztának vagy a fekete reteknek. A sovány húsokat is ajánlja, de ez nem azt jelenti, hogy 25 dkg sonkát kell reggelire elfogyasztani. Tehát a főorvosnő szerint a mennyiségen, mértékletességen van a hangsúly, az egészséges, szezonnak megfelelő gyümölcs és zöldség kiegészítéssel.

–Ez inkább odafigyelést, mint rendkívüli költséget jelent – fogalmazott.
– Akinek fontos az egészsége, aki odafigyel magára, tudja tartani ezt a 8 százalékos értéket – mondta Földesi Irén. – Valamennyi munkatársammal együtt sok éves törekvésünk megvalósulásának örülünk akkor, amikor egy délelőtti rendelésen megjelenő 27 beteg közül 24 eléri ezt az értéket. Hozzá kell tenni, a 8 százalék azt jelenti, hogy 10-12-es vércukorátlagaik vannak a megelőző három hónapban. Nekünk nem ez a célunk, hiszen ez csak egy bizonyos inzulin felírásához szükséges határ. Egy cukorbeteg akkor van jól gondozva, akkor tudjuk megóvni a cukorbetegség szövődményeitől, ha ez a százalékos érték 7 alatti.

A korábbi 7 százalék értékről 8 százalékra módosult a határ.
A korábbi 7 százalék értékről 8 százalékra módosult a határ.

– Van olyan 84 éves beteg, akinél 5,6 százalék ez az érték, és van olyan 19 éves, akinél 12,5, ami 2o körüli átlag vércukorra utal. Tehát nem lehet a vércukorátlagokat kortól függővé tenni – magyarázta Földesi Irén. Az étrend mellett különös fontossággal bír a rendszeres fizikai aktivitás: heti háromszor legalább egy órás intenzív mozgást tanácsol a szakorvos. Nem kell itt extrém dolgokra gondolni: egy jó nagy séta vacsora után rendkívül jó mértékben képes befolyásolni a reggeli előtti vércukrot.

A korszerűbbnek mondott analóg inzulin használata is csak akkor hozza meg a kívánt hatást, ha a beteg hozzáigazítja a táplálkozását, mozgását és legalább 3-4-szer méri a vércukrát naponta. – Manapság sok cukorbeteg alkalmaz analóg inzulint, hiszen korábban a jobb, a normális szinthez közelebbi vércukoreredmények elérésében bízva javasoltuk azok használatát, de az évek során gyakran szembesültünk azzal a ténnyel, hogy önmagában a legkorszerűbb kezelési forma sem hatásos a beteg aktív, tudatos együttműködése nélkül – mondta a főorvos.

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2012. május 11. 12:47
  „Érintett vagyok, sajnos!
  Olyan könnyű a pofánkba vágnia azt, hogy MI VAGYUNK a hibásak!
  Ezt a legegyszerűbb!
  Pedig a mélyen tisztelt orvosok egy hónapnyi klinikai kezelés alatt képtelenek voltak belőni a cukromat, lévén inzulin-rezisztens vagyok.
  Szüleim elvesztésekor olyan értékeket mértek (50 felett!) ami már tényleg sok, tehát lövésük sincs arról miért vagyok diabétesszel megáldva.
  Nekem ilyen szájhősök még tanácsot se adjanak, nemhogy még újságcikkben osszák meg a társadalmat őrült ötletelésükkel!”
 • 2. csonakos 2012. május 11. 09:17
  „Én magam is érintett vagyok! Egyes esetekben tényleg nem lehet a nyolc alatti érték alatt sem tartani de a többségében a nyolc alatti érték tartható odafigyeléssel. Sajnos, várható, hogy szövődmények miatt sokan halnak meg de lehet ez a cél! Az is igaz, a szövődmények kezelése sokkal többe kerül annak aki túléli. Rengeteg amputáció van évente a cukorbetegség szövődménye miatt és ugye onnantól már járadékos is lesz az egyéb támogatásokon kívül. Ezt azonban biztos a "szokásos módon" hatástanulmányokkal jól ellenőrizték!”
 • 1. spiler 2012. május 11. 07:55
  „HAZUGSÁG AMIT ÁLLÍTANAK
  25 ÉVE vagyok cukorbeteg,volz,hogy mértem a kaját de igy sem tudtam tartani a diétát
  minden szövődmény már megvan
  sokkal drágább a gyógyszerek tömege,a diétás kaják /külföldön egy árba van a normális kajával// de azok normális országok/
  szövödmények miatt 1-2 éven belül sokkal több beteg lesz ezt már egyes orgánumok is sugallják
  25 évvel ezelött a vesközpontban 5-6 beteg volt 1 nap,kb 25-30 per jutott a vizsgálatra...most 46-55 fő/nap kb 3-5 perc ,évekóta nem vizsgáltak meg...DILETTÁNSOK,NINCS SZÜKSÉG A KÜLÖMBÖZŐ ÉRDEK SZERVEZETEKRE MERT SEMMIT NEM ÉRNEK EL CSAK A PÉNZT VISZIK,,,,,napokba voltam szemészeten a doki nem értette mit is akarnak ezzel,illetve mikor elmondtam azon sápítozott,hogy akkor nekik sokkal több beteg lesz a szönődmányek miatt
  MINDEN INZ. CUKORBETEG 3 HAVONTA MEGY ELLENŐRZÉSRE,HA JOGYSI KELL AKKOR IS KÜLÖN ELKELL MENNI.
  MEGSZÜNT AZ EGÉSZSÉGHEZ VALÓ JOG”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi Élet: sor az ügyfélszolgálati iroda előtt

A Szentesi Élet május 11-i számában olvashat arról, hogy az elmúlt napokban többször is szinte a… Tovább olvasom