Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A kiskocsmát felcserélték a könyvtárra

Szentes - Amikor egy úszóedzőt Krúdy-, vagy Kosztolányi-kötettel látni, egy nagy cég vezetője Petőfi-kötettel járkál, egy nyugdíjas zeneiskola-igazgató kotta helyett dialógusokat olvas, akkor valószínű, hogy egy gyógyszerész által szervezett irodalmi estre készülnek.
A könyvtári felolvasóest szereplői még kicsit kivárnak, aztán bevonulnak, s leülnek az asztalhoz, szemben a publikummal. Mint a művészek, de nem mint művészek. A szereplőket már ekkor megtapsolják, a tapsolók berendezkednek arra, hogy az elkövetkező órában minőségi irodalmat kapnak. Így is van, pedig az előadók egyike sem irodalmár, sőt. Éppen így az igazi, az egyszerű befogadó adja át azt, ami neki is élményt jelentett. Ezek a szerző benyomásai. De a többit mondják el ők maguk, a Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai.

Néhány éve sült keszeg és néhány verseskötet mellett Mihály Béla, a zeneiskola akkori igazgatója, Paulovics Tamás úszóedző és a műszaki területen dolgozó Dragon Lajos úgy gondolta, összejöhetnének úgy negyedévente egy felolvasóestre.

A Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai gyakran összejárnak.
A Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai gyakran összejárnak.

Versmondó találkozót szerveznek

A társaság legaktívabb versmondója, Paulovics Tamás szorgalmasan szervezi az országos versmondó találkozót, amikor is elismert amatőr szavalók hozzák magukkal kedvenc költeményeiket. Kazinczy-érmes, Radnóti-díjas előadók lépnek a szentesi közönség elé február 16-án. A költő vendég Szepesi Attila lesz, aki fiatalon a már idős Weöres Sándor jóbarátja volt, így a szegedi poéta személyével megidézi a költőóriás szellemét. 
 
Nem közönség előtt kezdték, előbb Krúdy és Szindbád módjára a kulináris élvezeteknek és az irodalomnak egyszerre hódoltak. Szűk körben, a kiskocsmába mindenki elhozta kedvenc művét, aminek részleteit megosztotta asztaltársaival. A társaság bővült Mészáros Zoltánnal, a Hunor Coop vezérigazgatójával, Mészáros Attila vegyészmérnökkel, Holman István bankárral, a Szentesi Hitelszövetkezet elnökével és dr. Horváth György gyógyszerész-borász-kertbarát köri elnökkel.

Jött az ötlet, miért nem vonják be a közönséget, erre a városi könyvtár vezetője nyitott volt. Tematikussá váltak estjeik, dr. Horváth György szervezi az egyes programokat: túl vannak már Hunyadi Sándor-, Petőfi-, Tömörkény-, sőt reneszánsz esten is. Felcsendült már Weiner Leó és Lajtha László muzsikája, de Váci Mihály költeményeit is elővették már, s Tiszatáj-estet is szerveztek, közönségtalálkozóval. A hallgatóság értékeli az igyekezetet: aki nem csak felolvas, hanem "kívülről" szaval, külön tapsot kap.

Felolvasásaikon általában valami újjal hozakodnak elő, például a sokat idézett Petőfinek is a kevéssé ismert arcát igyekeztek bemutatni. Olykor egymást is meglepik, s éppen ez hajtja őket előre: saját maguk számára is újdonsággal szolgálni. A gyógyszerész kardoskodott a felolvasóestekért, ha már úgy is lélektől-lélekig szólnak, érzések bolyonganak köztük, vonják be a közönséget is, talán lesznek pártolóik. Próbálják társasági formaként visszahozni ezt a háttérbe szorult programot, ahol a művek felolvasása után saját gondolataikat is közé tehetik. A társaság tagjai havonta kiolthatják irodalmi szomjukat. Van, akiben munkál a szereplésvágy, Horváth György azt mondja magáról, benne nincs ilyen. Saját művekkel sem kacérkodnak, Paulovics Tamás köztük az egyetlen, aki próbálkozik versekkel, "vannak zsengéi".

A közönség elé vitt felolvasóestek hagyományosan pogácsázással érnek véget, ilyenkor asztalra kerül a jó bor is. Ekképpen történt a legutóbbi, január 9-i est végén is, amikor Mészáros Zoltán „bontott" asztalt, s szólt oda Mihály Bélának: „ Dusán, gyere, igyunk!"

Szerbekről és magyarokról szólt Hunyadi Sándor Feketeszárú csersznye című színműve, melynek rádiójáték-szerű felolvasásával ismét új vizekre evezett az eddig csupa férfiból álló baráti kör. Most azonban két női szerep megkívánta hölgyek jelenlétét is soraikban: Tóth Sándorné és Labádi Krisztina csatlakozott hozzájuk. Lehet, hogy nem utoljára, mert mint dr. Horváth Györgytől megtudtuk, húsvétra passiójáték-szerű estet terveznek, majd Agatha Christie darabját, a világon legtöbbet játszott Egérfogót adnák elő, s talán még idén megvalósítják Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabjának átiratát is.

Olvasóink írták

  • 1. macska125 2013. január 11. 20:24
    „Ha már nem kocsmába tartják nyilvános ez??
    Hol lehet ezekről a programokról tudni??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat Szentesen

Kispálné Fejes Erzsébet Felhőjáték című kiállításának megnyitóünnepségét csütörtökön 17 órakor tartják a Tokácsli Galériában. Tovább olvasom