Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A kurca-parti város még szerepel az Apollo listáján

Szentes - Közel 200 millió forintot nyert a szentesi önkormányzat az ipari park infrastruktúrájának fejlesztésére. A 2010-ig tartó beruházás teljes összege több mint 360 millió forint. A projekt részeként vállalkozói falut is kialakítanak a kunszentmártoni úti volt laktanyánál. Az indiai Apollo Tyres listáján még szerepel Szentes.
Közel 200 millió forintot nyert a szentesi önkormányzat a Dél-alföldi operatív program pályázatán az ipari park bővítésére és fejlesztésére. Az infrastrukturális beruházás teljes költsége meghaladja a 360 millió forintot. A 2010-ig tartó projekttől azt várják, hogy Délkelet-Magyarország egyik gazdasági központjává válik Szentes, mert az ipari parkban versenyképes feltételeket tudnak biztosítani a befektetőknek.

Néhány évvel ezelőtt létesített az ipari parkban üzemet a német HK-Ceram, amely 40 személynek biztosít megélhetést. Szirbik Imre polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón a kerámiagyár képviselőjét oklevéllel köszöntötte abból az alkalomból, hogy bővítik az üzemet, és további 20 dolgozót foglalkoztatnak. Ugyanilyen elismerést kapott a Denti System, amely nemrégiben települt az ipari parkba, és 25 munkahelyet teremtett. A Judowash Kft. pedig családi vállalkozásként működik a közelmúltbeli nyitás óta.

A német HK-Ceram kerámiagyár néhány éve működik a szentesi ipari parkban. Fotó: Tésik Attila
A német HK-Ceram kerámiagyár néhány éve működik a szentesi ipari parkban.
Fotó: Tésik Attila

Az ipari park további fejlesztésével újabb befektetők megjelenésére van esély. Bocskay István, a projekt felelőse a tervek között említette a vállalkozói falut, amelyet a kunszentmártoni úti volt laktanya gyakorlóterén szándékoznak kialakítani. Ide kisvállalkozókat várnak, akik termelő és szolgáltató tevékenységet végeznek. Szeretnének a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítói közül is néhányat oda csábítani. Az ipari park egy másik zónájában már megvan az építési engedélye az úgynevezett biomasszaüzemnek, az erőmű kialakításának az engedélyeztetési folyamata a vége felé közeledik.

A polgármester megjegyezte: minden vállalkozót várnak, aki a foglalkoztatottságot javítja, kivéve az olyan cégeket, amelyek működésük során kárt okoznak a környezetnek. Ez utóbbi körbe nem tartozna az indiai Apollo Tyres. Mint ismeretes: ennek fogadására Szentes is jelentkezett. – Nem mi vagyunk az esélyesek – mondta Szirbik Imre, hozzátéve: tegnap még kaptak egy újabb kérdőívet az Apollo képviselőitől, ez azt jelzi, hogy a döntés előkészítői még nem írták le a Kurca-parti települést.

Újabb húsz személynek nyújt megélhetést a HK-Ceram. Fotó: Tésik Attila
Újabb húsz személynek nyújt megélhetést a HK-Ceram.
Fotó: Tésik Attila

Hátrányból előny

Az indiai gumigyár – mint ismeretes – a fővárostól száz kilométernél távolabbi helységben nem szándékozik letelepedni. Szentes 150 kilométerre van Budapesttől. Ez a befektetők megnyeréséért folytatott versenyben hátrány. Ugyancsak 150 kilométer az út a Kurca-parti város és a romániai Temesvár között. Szirbik Imre polgármester annyit tett hozzá: Szentes félúton van Budapest és Temesvár között. Ez viszont még előnyös is lehet a későbbiekben.

Olvasóink írták

 • 7. hhh 2008. szeptember 02. 00:16
  „Hát én már bármit nagyon szívesen látnék itt ( mármint nagy gyárat) !”
 • 6. jociusz 2008. augusztus 31. 23:21
  „Például én is!”
 • 5. Na 2008. augusztus 30. 01:31
  „Minegy mit gyárt, mert vannak előírások, nem véletlenül,, ezek betartása pedig garantál bizonyos dolgokat! Egyébként akár milyen nagy gyárat szívesen látnék én is, és még szerintem sokan!”
 • 4. kell 2008. augusztus 29. 23:53
  „Pedig jobb, ha elhiszed, Környezetvédő!”
 • 3. Környezetvédő 2008. augusztus 28. 19:31
  „Nem hiszem el, hogy a szentesieknek hiányzik egy gumigyár!”
 • 2. qeqwe 2008. augusztus 28. 09:47
  „1. Hát igen. Nem is lenne ezzel baj, csak hát a foglalkoztatottságot nézzük, cégenként az a félszáz munkahely átlagban kevés.”
 • 1. pedellus 2008. augusztus 28. 01:15
  „Ez mind nagyon jó, de kéne néhány nagyobb cég is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitűzték a légimentő-bázis építési területét Szentesen

Szentes - A jövő hét második felében elkezdődik Szentesen a dél-alföldi régió légimentő-bázisának alapozása. A közbeszerzési eljárást megnyert Magyar Aszfalt Kft. szegedi területi igazgatója, Tari Jenő megerősítette: az idén elkészülnek az évek óta várt beruházással. Tovább olvasom