Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A segítség négylábon érkezik

Szentes - Zsófi, a 3 és fél éves magyar vizsla meglepetésként érkezett a Szentesi Református Idősek Otthonának lakóihoz: Szentes egyetlen terápiás kutyáját gazdája, Csák Petra kutyafelvezető, leendő gyógypedagógus mutatta be az időseknek.
Vezényszóra bukfencezik, pacsit ad, ugat, pitizik, szlalomozik, zoknit húz le a szentesi Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon napközis nevelőjének kutyája. Mi ebben a nagy szám? - merülhet fel a kérdés az olvasóban, hiszen számos kutyakiképző iskola megtanítja ezt az ebeknek. A 22 éves Csák Petra kutyusa viszont terápiás kutya - speciális tudással felvértezve Szentes egyetlen vizsgázott négylábúja.

A segítség négylábon érkezik - GALÉRIA

Segítő kutya a rohamjelző- (például epilepsziás betegeknél), a mozgássérült -, a hallássérült-, a vakvezető-, valamint a terápiás kutya. - Zsófit 1,5 éves korában a szentesi Herosz Állatvédő Egyesület szentesi menhelyéről hoztam el igen rossz állapotban - meséli Petra. - Később a helyi kutyaiskolában Búzás Ádám kutyakiképző segítségével rengeteget tanultunk mindketten - én a kiképzést, Zsófi a feladatokat sajátította el. A kellemest a hasznossal kötöttem össze, hiszen gyógypedagógus szakos, értelmileg és tanulásban akadályozott pedagógiára specializálódva gyakorlati helyeimen látottam először terápiás kutyákat és lovakat, és nagyon szimpatikus volt az oktatásban hasznosított tudásuk és készségük. Mivel lovam nincs, Zsófi viszont már nálam volt, gondoltam, komolyan nekilátunk a munkának - magyarázza a majd januárban diplomázó Petra, aki szemmel láthatóan a legbiztosabb pontot jelenti kutyája életében, hiszen Zsófi fél szemmel mindig a gazdáját lesi.

A kutyás terápia hasznos fogyatékkal élő és ép gyerekeknél is: segít a motiváció kialakításában, figyelemzavaros gyerekeknél a koncentrációt fejleszti. Sétálós feladatokkal - szlalomozás, karikafoglalás - a térorientációt, a beszédet, a mozgást fejleszti. Testnevelés órákon például a kutya mozgását leutánozva érhetőek el ezek. A tapogatós feladatokkal a taktilis kommunikáció, vagyis a tapintás, az érzékelés fejleszthető.
Idős emberek esetén a rendszeres a terápiás látogató óra rendezi a vérnyomást, a vércukorszintet, javul a kedélyállapot, fejleszti a memóriát, javítja a verbális kommunikációt.

Egyéni fejlesztéseket is végez Csák Petra: súlyosan halmozottan fogyatékos szentesi és szegvári gyerekeknek is segít. Emlékezetes eset - meséli, amikor a karját mozdítani nem tudó hidrokefális (vízfejűség) gyermek a kutyát első alkalommal azonnal megsímogatta beteg karjával. De az is példaértékű, hogy a házi feladataira korábban fittyet hányó kisfiú Zsófi kedvéért rendszeresen elkészíti a leckét, csak, hogy minél hamarabb találkozhasson a kutyussal.

A segítség négylábon érkezik - GALÉRIA

Nem minden kutyából válhat terápián kutya - tudtuk meg Petrától. Először is Volhard-féle kölyökteszttel kiderítik a kutya dominanciaszintjét, agresszióját, félelmét, idegen tárgyhoz való viszonyát. Majd egy temperamentum vizsgán kikötik a kutyát egy stabil helyre, így a fenyegető magatartáshoz való viszonyát mérik fel. Zsófi szeptemberben megfelelt a temperamentum- és a terápiás vizsgán is. Tűri, hogy a gyerekek húzzák-vonják, dögönyözzék.

Ha otthon házi kedvencünk visszahúzódó vagy túlságosan agresszív, biztosan nem válik belőle terápiás kutya. Ha az emberrel való kapcsolata feltűnően jó, akkor van esély rá. Íme egy trükk, amivel bárki tesztelheti kutyáját: csípkedjük meg, vegyük el tőle a csontot! A morgás intő jel - hívta fel a figyelmet Zsófi gazdája.

A Szentesi Református Otthon lakói csoportos foglalkozás keretében ismerkedtek meg a különleges kutyával, aki üdvözlés után hagyta, hogy gazdája hajgumit húzzon a lábára, és az idősek bekötött szemmel végigtapogatva megkeressék rajta a tárgyat. Remek hangulatú délelőttöt ajándékozott a lakóknak Zsófi, rögtön belopva magát szívükbe.
Petra maga készítette fel kutyáját a vizsgákra, de ez nem elég: az is feltétel, hogy egy segítőkutyás egyesület tagjaként vizsgázzon az eb. Zsófi és a még nem említett Csipesz, a féléves magyar vizsla a Hanimec Terápiáskutya és Sportegyesület szárnyai alatt nevelődik. Csipesznek még sokat kell tanulni, 1 éves koráig biztosan nem vizsgázhat, addig gyakorolunk - magyarázza Petra. A magyar vizsla általában pörgős fajta, gyerekeknek ideális társ, de túlmozgásos gyerek mellé nyugodt vizsla való - erre az én kutyám éppen ideális.

A segítség négylábon érkezik - GALÉRIA

Félévente alkalmassági vizsga, féregtelenítés, oltások, kiképzési eszközök - nem kevés pénz ez. Ráadásul minden segítő kutyát ivartalanítani is kell, hogy a hormonok ne zavarják meg a munkában őket. Nem is csoda, hogy ezen négylábúak értéke többszáz ezer forint, de külföldön jóval többet érnek. Érthető, hiszen nyugaton sokkal inkább a hétköznapok része egy segítő kutya, mint nálunk. Csák Petra mégsem akar külföldre menni. Álma, hogy Szentes határában egy szép tanya udvarán rehabilitációs kutyakiképző központot hozzon létre, ahol menhelyes kutyák „csinálhatnának karriert". Ehhez Petra habilitációs- rehabilitációs tanfolyamot végez majd el, amelynek költsége majd’ 200 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 11. Hugika010 2012. október 28. 17:57
  „ez tényleg egy jókedvre hangoló cikk :) szimpatikus a hölgy és a kutya is nagyon aranyos!!! az időseken is látszik, hogy örülnek a különleges eseménynek :)”
 • 10. Martynko 2012. október 27. 11:00
  „5!
  Az en vizslamtol siman el lehet venni.. igaz megy utanad es keri vissza de nem harap es morog. Mondjuk en meg olyan vizslat nem lattam aki emberre tamadott.”
 • 9. laca100 2012. október 27. 08:26
  „Óriási Tisztelet Zsófinak, és természetesen Petrának!!!!”
 • 8. Aranea 2012. október 26. 22:13
  „Petra! Csodálatos álom, egy élhetőbb, ember- és állatbarát világért. Drukkolok Neked, hogy sikerüljön mindezt megvalósítani! (Nem volt kissé túlkoros Zsófi a Volhard-teszthez...?)”
 • 7. állatbarát3 2012. október 26. 12:37
  „5!
  Ha te neveled, és megfelelő figyelmet, nevelést kap akkor nem tesz ilyet.”
 • 6. Church 2012. október 26. 11:38
  „Végre egy jó cikk! Nem egy olyan "leszúrta-megerőszakolta-megette-adót is vetette ki rá a végén" történet! Nagyon szép a kutya! Gratulálok a gazdinak, további hasznos munkát kívánok nekik!”
 • 5. macs 2012. október 26. 11:36
  „Azért a csont elvételével vigyázni kell, mert a legbarátságosabb kutya sem szereti, ha az ételét elveszik tőle, ezért odakaphat! Szóval, csak óvatosan!”
 • 4. azigazitrebitsch 2012. október 26. 09:36
  „Életemben kettő vizslám volt,az első az kölyök korban került hozzám,na az állandóan mozgott,ficánkolt,alig lehetett lekövetni (szerencsére akkor kertes házban laktam ),a másodikat ki akarták dobni az utcára,az pont ilyen volt mint a Zsófi kutya. Sajnos szívbeteg lett és el kellett altatni:-((
  Bármennyire is szeretnék, nem lesz több,mert azt az érzést,amikor elmegy egy vizsla kutyus,nem lehet elviselni.
  Gratula a gazdinak,Zsófinak,no meg a cikkírónak is (üde színfolt ez a cikk,a mai ócsárlós,lihegős világban ! )”
 • 3. nie 2012. október 26. 09:30
  „Az állatok valóban sokat segítenek, ez régen nem titok. Azt azonban megkérdőjelezem, hogy egy kezét mozdítani nem tudó
  gyerek a kutyát simogatta, amikor először találkoztak. De, akkor előtte is kellett mozgásnak vagy legalább mozgás kezdeményezésnek lenni. Ha tévedek bocsánat! Ebben az esetben a féloldali bénultak nagy gondja is megoldódna, mozogna kezük, lábuk.
  További jó munkát kívánok, és csodás javulásokat!”
 • 2. vasi 2012. október 26. 08:21
  „És milyen remek fotók! A 8-as különösen tetszik. :)”
 • 1. queenmargareth1 2012. október 26. 06:18
  „milyen fantasztikus!gratulálok a gazdinak és a gyönyörű, okos kutyusnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes Városért Emlékérem

Az október 23-i ünnepségen a közösségért folytatott munkáért és Szentes hírnevének öregbítéséért adományoztak többeknek emlékérmet. Tovább olvasom