Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A városé lesz a múzeum

Szentes - A városé lesz jövőre a múzeum – a történetben ennyi a biztos pont. Talán januárban már világosabban látszanak a részletek, és a gazdasági oldalát is meg lehet vizsgálni a működtetésnek.
Megegyezett a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ és a város: januártól átveszi az önkormányzat a Koszta József Múzeumot, a hozzá tartozó ligeti kiállítóhelyet, a Péter Pál Polgárházat, valamint a Fridrich Fényírdát. Az egyenletben még sok az ismeretlen, annyi azonban biztos, hogy az erről szóló döntést pénteken kimondja a képviselő-testület. A patinás intézmény saját alapító okirattal akár önálló költségvetéssel is működhetne, a határozati javaslat azonban kézenfekvőbb megoldást javasol. A múzeum eddig is tagintézmény volt, maradjon ez a felállás, olvasható a dokumentumban. Részben ezért, részben pedig a gazdasági körülmények miatt tartozzon jövőre az önkormányzat irányítása alatt működő közművelődési intézmény szervezeti egységei közé. Ennek megfelelően névváltoztatást is javasol az előterjesztés. A számos feladatot ellátó művelődési központ jövőre már Szentesi Művelődési és Múzeumi Központként szerepel.

A városé lesz jövőre a múzeum – a történetben ennyi a biztos pont.
A városé lesz jövőre a múzeum – a történetben ennyi a biztos pont.

A múzeum szakmai tekintetben önálló marad, saját vezetővel, árulta el az egyeztetési tárgyalásokat végigvivő alpolgármester, Szűcs Lajos. Pontos részleteket azonban egyelőre nem tudott mondani.

– A megye egyik legjobb múzeuma, hatalmas gyűjteménnyel, a lehető legtöbbet szeretnénk belőle kihozni. December 15-éig határoznunk kell arról: a város kívánja a fenntartói jogokat gyakorolni. Saját zsebből a becslések szerint 10, de akár 20 millió forintot is rá kell fordítani évente, azt azonban még nem tudjuk: mennyivel segít be az állam. Amint erről írást kapunk, tervezhetünk. Addig azonban sem gazdálkodási, sem dolgozói létszám tekintetében nem mondhatunk határozottat – hangsúlyozta. A múzeum dolgozói és vezetői minden segítséget megadnak, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentes legyen. A munka dandárja azonban még csak ezután következik, tette hozzá Szűcs Lajos: át kell tekinteti a város összes intézményét, de az ásatási területekről, a kiállításra kölcsönadott tárgyakról is egyeztetni kell.

Olvasóink írták

  • 2. daffy 2012. december 26. 16:50
    „No erről ennyit,a villanyászati karbantartási munka is monopolvill-é lesz,mint már minden más,ügyes.A többiek meg szorulnak ki szentesről,minket eltaposva.”
  • 1. desdichado 2012. december 13. 13:23
    „Ezt is köszönjük Viktor! Ezt a változatosságot! Tavaly még megyei, az idén állami fenntartású múzeum szolgáltatásait élvezhettük, jövőre meg a Város által üzemeltetett intézmény jótéteményeiben lehet részünk. És, amint a cikk is sejtetni engedi, a meglepetéseknek még nincs vége. Feltehető, hogy ez is éppen olyan kellemetes lesz, mint amilyennel az egészségügy pacienseit kecsegtetik.
    http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/lemondhat_a_draga_kezelesrol_a_remenytelen_rakbeteg/2311199/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épeket is legyőz a paraúszó

A londoni paralimpiáról ugyan lemaradt Rácz Nikolett, de a 15 éves mozgáskorlátozott úszó az ép sportolók között is szépen helyt áll. Tovább olvasom