Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Adományt vittek Szentesről Erdélybe

Adományt vitt Szentesről a Máltai Szeretetszolgálat az erdélyi Nyikómalomfalvára. A településen négy ember halt meg, sok állat veszett oda, és kétszáz ház rongálódott meg az árvízben.
A szeretetszolgálat vezetője, Márton Katalin elmondta, Szentesről először fertőtlenítőszert, mosószert és szivattyúkat vittek Nyikómalomfalvára, az ottani magyaroknak előbb erre volt szükségük. Később érkeznek iskolai füzetek, ruhaneműk is, hiszen az életet újra kell kezdeni a közösségben. A megrongálódott házakban élő kétszáz családnak egyenlő mennyiségben juttatják el a segélycsomagokat.

Ketten a saját hajlékukban fulladtak meg, egy idős embert elsodort a víz, egy asszony holttestét pedig két faluval lejjebb találtuk meg – mondja László Emese, akivel telefonon beszéltünk. A nyikómalomfalvi plébánián tevékenykedő fiatalasszony lapunknak elmesélte, hogy azon az augusztusi napon mindössze négy órán át tartott az áradat és a faluban szinte mindent elpusztított. A víztömeg bezúdult ajtón, ablakon, nem lehetett kimenni a házból. A megáradt patak nyomában állatok pusztultak el, a megkötött kutyák egytől-egyig a vízbe fulladtak, az istállóban maradt lovaknak, teheneknek csak a tetemére leltek a falubeliek.

A heves esőzések nyomán a természeti katasztrófa tönkretette a termést a település határában. A nyikómalomfalvi asszonytól azt is megtudtuk, hogy az ott élő gyerekek közül százan utazhattak el Szovátára, a Böjte Csaba által alapított gyermekotthonba, amíg szüleik újraépítik, rendbe hozzák a házakat. László Emese elmondta, hogy a kisebbeknek az ijedtségen kívül nem esett bajuk, de közülük a napokban még negyvenen mehetnek el a biztonságos helyre iskolakezdésig.

A bútorokat az asszonyok „megszárogatták", de használhatatlanok mind, ahogy az ágyneműk, ruhaneműk is. Emese azt mondja, nagyon örülnek a segélyszállítmánynak, „nekünk öröm az is, ha még valaki csak gondol is ránk" – fogalmazott. A plébánián fizetség nélkül dolgozó fiatalasszony betonozásra hívta Farkas Sándor országgyűlési képviselőt, aki a következő segélyszállítmánnyal együtt utazik a faluba, részt venni a károk helyreállításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút helyett csupán felfestés Szentesen

Kerékpársávot alakítanak ki a balesetveszély elhárítása érdekében a szentesi Vásárhelyi úton. A… Tovább olvasom