Délmagyar logó

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 27°C Még több cikk.

Akarni is kell gyógyulást, mondja az Együtt Könnyebb Rákbeteg Klub vezetője

Akarni is kell gyógyulást, mondja az Együtt Könnyebb Rákbeteg Klub vezetőjeHa nem egyedül cipeli az ember a súlyt, hamarabb átlendül a gondokon. A szentesi klub tagjaitól erre
Valóban segíti a gyógyulást, ha az ember akarja azt - hallottuk egy szentesi klub tagjaitól. Ezek a nők mellrákból gyógyultak fel. Egymásnak is támogatást nyújtanak, és azoknak is, akik éppen hogy túl vannak a műtéten.
– Havonta egyszer találkozunk. Sok mindennel foglalkozunk emellett – mesélte a szentesi Együtt Könnyebb Rákbeteg Klub vezetője, Pölös Katalin. 

– Megyünk a mammográfiára segíteni, én pedig bejárok a sebészetre, hogy a saját példámmal mutassam be a frissen műtött pácienseknek: meg lehet gyógyulni.

A napokban ünnepelték, hogy a klubot – a rákbetegek országos szervezetének részeként – 25 éve alapította az idősebb Kispál Mihály főorvos. Szentesi, csongrádi és környékbeli nők tartoznak közéjük. Mindannyian olyanok, akik korábban mellrákkal küzdöttek.

– Az elnöke most az ifjabb Kispál Mihály doktor úr. Együtt valóban könnyebb: elfogadni, feldolgozni a betegséget.

Rám nézve senki nem gondolná, de ha saját szemével látja, elhiszi, hogy más is van ugyanabban a helyzetben, és túl lehet élni. Én 31 évvel vagyok túl a műtéten. Ez a helyzet sokszor sírással kezdődik, és mosollyal végződik.

– Nálam véletlenül derült ki, hogy daganatom van, hirtelen ötlettől vezérelve mentem el mammográfiára. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy „miért pont én?" – emlékezett vissza Vinczéné Kugler Ilona az ezredfordulón történtekre. Papp Jánosné öt évvel ezelőtt saját maga vett észre egy csomót a mellében.

– Műtétek, kemoterápia következett, de jól viseltem. Azért, mert így álltam hozzá. Nem akartam rosszul lenni.
Egyértelműen segíti a gyógyulást, ha valaki ezt akarja, bólintottak határozottan. Fejben dől el a dolog, jelentették ki.

Mindhárman azt mondták: amikor betegek lettek, az első gondolatuk az volt, az lehetetlen, hogy árván nőjenek fel a gyermekeik. Aki pozitívan, sőt, ha lehet derűvel áll hozzá, nem dugja a homokba a fejét, beszél a kórról, elfogadja a támogatást, könnyebben lesz túl a nehéz időszakon, hallottuk tőlük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először rendeztek egészségnapot a szentesi konditeremnél

Először rendeztek egészségnapot a szentesi konditeremnél
Az egészségről szólt minden a szentesi Szalai utcában szombaton: először tartottak a konditeremnél… Tovább olvasom