Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Apja neve: nem tudom

Szentes - A hazai bürokrácia még nem készült fel arra, hogy egyedülálló nők anonim donorral történő megtermékenyítéssel vállaljanak gyermeket – legalábbis erre utalnak egy szentesi kismama kellemetlen tapasztalatai. Az édesanya azt kérte, más névvel közöljük a sok tanulsággal szolgáló történetüket.
Apja neve? Erre a kérdésre a néhány hónapos Levente soha nem fog tudni felelni, és édesanyja, Márta sem tudja a választ. Szó sincs arról, hogy titkolózna a szentesi kismama, mégis számos olyan akadályba ütközik, ami egy hétköznapi szülő számára fel nem fogható. – 40-hez közel egy nőnek már sokkal fontosabb és sürgősebb gyermeket szülni, mint férjhez menni. Ha a vonat már elment, amelyiken a szőke herceg ült és a peronon sem várakozik egy majdnem herceg, akkor lépni kell. Ha a városi apajelölt-kínálat szűkös, lehet interneten ismerkedni, de a gyermekvállalást nem lehet sokáig húzni-halasztani. Ezért találtam én is megfelelő megoldásnak az anonim donorral történő megtermékenyítést – mesélte Márta.

Képzelt apa

Az érvényben lévő 1952-es családjogi törvény szerint, ha egy gyermek születésénél az apa kiléte nem megállapítható, akkor a gyermek 3 éves koráig hivatalból intézkedni kell, hogy a gyermek apjaként képzelt személyt jegyezzenek be. Az 1997. évi egészségügyi törvény pedig arról rendelkezik, hogy egyedülálló nő esetében a reprodukciós eljárás akkor végezhető el, amennyiben a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat. 

 
Szerinte sokkal megnyugtatóbb egy ismeretlen donortól teherbe esni, mint egy alkalmi vagy egy nem túl jó kapcsolatból, ami válással végződik. Fontos viszont, hogy az így gyermeket vállaló nőnek is legyen támasza (nem csak anyagi, de lelki), a családja, a barátai. – A környezetemben már több egyedülálló nő – 40-en innen és túl – komolyan érdeklődött nálam a gyerekvállalás eme lehetőségéről, olyanok, akik már letettek arról, hogy gyerekük lehessen apajelölt hiányában. A Kaáli Intézetben sem tolonganak a szinglik, mert nem nagyon köztudott a donorral történő inszemináció lehetősége, pedig igény lenne rá, csak nem reklámozzák nagyon, mert az egészségügyi törvény képlékenyen fogalmaz ebben a kérdésben. Ha valaki rászánja magát, akár egy év alatt lehet gyermeke. A beavatkozás előtt kb. 2-3 hónap alatt el lehet végeztetni a különböző nőgyógyászati vizsgálatokat, majd megfelelő időzítéssel a Kaáli Intézetben megtörténik a beavatkozás és már csak reménykedni kell annak sikerességében. A méhen belüli megtermékenyítést nevezzük inszeminációnak. Ez 75 ezer forintba kerül, de kimondani is szégyellem, mert nevetségesen jelentéktelen összeg egy babáért (persze ha elsőre sikerül). Ha a nőnek egészségügyi okokból nem sikerülne így teherbe esni, a méhen kívüli (lombik) megtermékenyítés lehet a megoldás. Ez az eljárás ingyenes, csak a gyógyszerekért kell fizetni. Tulajdonképpen ugyanaz a procedúra egyedülállóknál, mint a pároknál, de a szülés után olyan negatív megkülönböztetésben volt részünk, ami megdöbbentett – folytatta Márta.

A hazai bürokrácia még nem készült fel arra, hogy egyedülálló nők anonim donorral történő megtermékenyítéssel vállaljanak gyermeket.
A hazai bürokrácia még nem készült fel arra, hogy egyedülálló nők anonim donorral történő megtermékenyítéssel vállaljanak gyermeket.

Diszkrimináció

A kórházban a szülés másnapján egy nővér felvette az újszülött adatait. Neve, anyja, apja neve, lakcíme. Az apja neve rubrikát kértem, hogy hagyjuk üresen, mert anonim donorról van szó. Szegénykém zavarba jött, és azt mondta, hogy „jó, jó, akkor azt írja, hogy nem kívánom megnevezni". Megismételtem, hogy nem erről van szó, csak ez a valóság – mondta az anyuka.

Egyre többen meddők

Nagyon megemelkedett a meddőség, úgy a nők, mint a férfiak körében, így egyre inkább növekszik az igény a mesterséges megtermékenyítésekre – mondta lapunknak Krizsán Mária, a szegedi Kaáli Intézet nőgyógyásza. Megtudtuk: az egyedülálló nők a budapesti központból érkező – szigorú vizsgálatoknak alávetett – donorok adatlapjait átböngészve választhatnak biológiai apát leendő gyermeküknek, az adatlapon a fizikai tulajdonságokon kívül szerepel a donor iskolai végzettsége, hobbija, vallása és még a csillagjegye is.  


Szankciók kilátásban

Esélyek

„A 25 és 33 év közötti nők szervezete a legalkalmasabb egy kisbaba kihordására" – mondta néhány éve Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezetője. „De ha egyedülállók és egészségesek, számukra nem teszi lehetővé a törvény a mesterséges megtermékenyítést. Viszont minél idősebb egy nő, annál kisebb az esélye, hogy a beültetett, megtermékenyített petesejtből egészséges embrió fejlődjön szervezetében. A lombikbébiprogrammal beültetett embrióknak átlagosan a harmada tapad meg. Egy 40 éves nő esetében csak 10 százalék az esély a megtermékenyülésre. „Így értelmetlen az a kitétel, hogy az az egyedülálló nő jelentkezhet a programra, akinek életkora miatt már természetes úton nem lehet gyermeke, hiszen 40 év fölött mesterséges úton sem valószínű, hogy teherbe esik" – érvelt a szülész-nőgyógyász szakorvos.

 
A polgármesteri hivatalban egy kis magyarázkodás után kiállították a születési anyakönyvi kivonatot Levente nevére. Ezután jött a meglepetés: levél érkezett a szociálpolitikai osztálytól, amiben azt írták, hogy „tudomásukra jutott, hogy nem neveztem meg a kisfiú apját. Kaptam 30 napot, hogy eláruljam az apa nevét. Hiába hívtam őket, hogy tisztázzam – immár sokadjára – a helyzetet, hajthatatlanok voltak. Vártam a folytatást. Nem hiába. Újabb levél érkezett, de már a gyámhivataltól. A levélben rendkívül fenyegetően berendeltek a hivatalba, különböző szankciókat (rendőri elővezetés, pénzbüntetés, körözés, stb.) helyezve kilátásba megkértek, hogy jelenjek meg a városházán. Ott közölték, hogy egy 50-es évekbeli családjogi törvény szerint, ha nem lehet tudni, hogy ki az apa, vagy az anya nem akarja megnevezni, képzelt (fiktív) nevet is be lehet mondani apaként, de mindenképpen ki kell tölteni az „Apa neve" rubrikát! Beletörődtem és kértem, hogy akkor írjuk be Kolumbusz Kristófot. Mindig is szimpatikus volt. Az előadó el is fogadta ezt a nevet, csak az a baj, hogy ezzel Kolumbusz Leventére változna Levi neve. A már anyakönyvezett nevén csak akkor maradhatna Levente, ha Kolumbusz Kristóf aláírná, hogy egyetért, hogy az én családnevemet kapja Levi. Szóval vagy hiszek Kolumbusz feltámadásában vagy olyan vezetéknevű férfinevet kell prezentálnom, ami egyezik az enyémmel. Ez a lehetőség nem tetszik. Kérdem én, mennyivel törvényesebb egy valótlanságot hivatalossá tenni, mint egyszerűen csak üresen hagyni a rubrikát? Végül 3 év haladékot kaptam, hogy kitaláljak egy nevet, mert óvodába már nem mehet egy „joghézagos" gyerek – tette hozzá Márta. 

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. aquarius 2012. május 17. 21:04
  „Azt hittem, hogy a jogszabályok mindenhol egyformák...Vásárhelyen ugyanilyen esetet meglepően emberségesen, viszonylag rugalmasan kezelt a "hivatal", abszolút együttműködők voltak. De gondolom, az előadón is sok múlik.”
 • 30. macs 2012. május 16. 20:57
  „27. szunyi,
  mindent lehet, csak a gyermek életkorának megfelelően kell tenni. :-)
  És furcsa a világ. Az ismerősömék örökbefogadtak egy kislányt, nem titkolóztak, mindenki tudta. A gyereknek 2 szülinapja volt/van, az egyik a születése, a másik az örökbefogadás napja. A szomszéd gyerekek és az ovis pajtások zabigyereknek csúfolták, ha bántani akarták. És igazából ez nem is annyira a pici lánynak fájt, hanem a szülőknek.
  Nos, ez a kis magyar valóság! :-)”
 • 29. pocokalom 2012. május 16. 16:01
  „szunyi: nem értetted, hogy mire szerettem volna kilyukadni. Szerintem egy 3 évesnek nem feltétlenül kell a kőkemény valóságot mindenestől az arcába tolni. Lehet finoman, árnyalva is. És csak a lényeget.”
 • 28. adrianmole 2012. május 16. 15:53
  „Nem értem, hogy miért kell fanyalogni, ez is egy lehetőség. Az édesanya teljesítményét kell nézni, és támogatni ebben a helyzetben. Bátor volt, szembe ment a tradíciókkal, le a kalappal előtte.”
 • 27. szunyi 2012. május 16. 15:21
  „26.pocokalom

  Az örökbefogadottaknak már három éves korunkba meg kell mondani, ha kérdezik, hogy én is a pcoakódból jöttem kire, hogy nem , mert különben majd 16 évesen lesz tudathasadásos, amikor rájön, hogy örökbefogadó szülei egy életen át hazudtak neki.”
 • 26. pocokalom 2012. május 16. 14:27
  „Szerintem van apja az ilyen gyereknek is: biológiai apja. Mint az olyan gyerekeknek, akiknek az apukája: meghalt, elhagyta őket még születés előtt/után. Ez utóbbi esetekben sem lehet odaszaladni hozzájuk, ha valami baj van... ők aztán semmit nem fognak megoldani, és az örömödet se mondhatod el nekik.

  Komolyan ennyire bigottak lennénk?! Egy egyedülálló nő ne akarhasson gyereket párkapcsolat nélkül?! Lehangoló.

  Őszintén szólva nem hiszem el, hogy van olyan szülő az egész világon, aki csak az igazat és a színtiszta igazat mondja a gyerekének. Mindenki hazudik. Korra, nemre, vallásra való tekintet nélkül. Csak az okok és a súlya a hazugságoknak más. Az örökbefogadott gyerekekkel mi a helyzet? (Itt nem minden esetre gondolok. Van kivétel.) Azoknak is 3 évesen az arcába kellene vágni, hogy se a nyomorult apád, se a nyomorult anyád nem akart, és hazahoztunk, hogy ne a kinti wc-ben végezd vagy intézetben?!”
 • 25. MPe 2012. május 16. 14:16
  „24. macs 2012.05.16. 13:39

  "Tévedsz, a gyereknek van apukája, csak ismeretlen. :-)"
  Szerintem meg te tevedsz, az ilyen gyermeknek fogantatasa van, apukaja az nincs. Az apuka egy olyan "leny" ugyanis, akihez oda lehet szaladni ha problema van, vagy eppen nagyon megorulsz valaminek...

  "A mama míg kicsi a gyerek, adhat valami semleges választ, aztán ha a gyerek már nagy lesz és beleszagol egy kicsit az életbe, akkor elmondhatja az igazságot."
  Recept a tudathasadashoz.”
 • 24. macs 2012. május 16. 13:39
  „22. theseus,
  "azért nincs apukád, mert nem tudtam normális kapcsolatot kialakítani a férfiakkal, ezért vettem egy adag spermát."
  Tévedsz, a gyereknek van apukája, csak ismeretlen. :-)
  Egyébként manapság sok olyan gyerek van, akinek nincs apukája, tehát lehetséges, hogy nem kardinális kérdés "miért nincs apukám" kérdés.
  A mama míg kicsi a gyerek, adhat valami semleges választ, aztán ha a gyerek már nagy lesz és beleszagol egy kicsit az életbe, akkor elmondhatja az igazságot.

  23. Aranea,
  nálad a pont!
  Egyébként az abortusz kapcsán többen elmondták, hogy szülje meg a mama és adja örökbe, hiszen oly sok gyermektelen pár van. Aztán többen elmondták, hogy miféle anya az, aki az abortusz helyett megszült gyermekéről képes lemondani.
  Ismered a mesét a fiúról, az apjáról és a szamárról? Ha ismered, akkor miért csodálkozol, ha nem, akkor olvasd el.
  :-D”
 • 23. Aranea 2012. május 16. 13:17
  „... percek óta azon röhögök, hogy a "fogy a magyarság" fórumokban mindenki ostorozza a gyerekteleneket, rendszeresen ajánlgatják az örökbefaogadást, spermadonort is... aztán most itt ez a csaj: végiggondolta, eldöntötte, szinte úttöröként végigvitte - erre mindenki rúgdossa.
  Oly jellemző ez a fajta hozzáállás miránk :) Hajrá Magyarok!”
 • 22. theseus 2012. május 16. 13:06
  „18. macs 2012.05.16. 11:59
  20. pocokalom 2012.05.16. 12:30

  "16. theseus 2012.05.16. 11:48 10. Adnil 2012.05.16. 10:31
  Az lesz identitászavaros, aki nem is tudja, hogy ki az apja, hiszen az identitástudathoz hozzátartozik a szülők, ősök ismerete."
  Tehát: akinek meghal az apja, annak a gyereke még megtudhatja, hogy ki volt ő, hogy kitől származik, az anyja nyilván mesél neki róla. Arról is, aki lelép a családjától. Remélem, értitek.

  Tudom, hogy színes a világ, sajnos vannak rossz dolgok is, éppen ezért van értéke a jónak.

  Azért próbáljátok már meg elképzelni a gyerek helyzetét is, amikor az apja után érdeklődik, hogy neki miért nincs, amikor az osztálytársainak vannak. Teljesen más, ha azt a választ kapja, hogy apukád sajnos meghalt, vagy elhagyott, pedig annak idején nagyon szerettük egymást, mint az, hogy azért nincs apukád, mert nem tudtam normális kapcsolatot kialakítani a férfiakkal, ezért vettem egy adag spermát.”
 • 21. hemoglobin 2012. május 16. 12:47
  „Úgy tudtam, egyedülálló nő nem kérheti a mesterséges megtermékenyítést. Ezek szerint igen, és én ezt nagyon emberségesnek tartom. Egy nő sokkal nehezebben talál megfelelő társat, mint egy férfi. Miért ne adhatna értelmet az életének 1-2 gyermek felnevelése? Persze nagyon meg kell vizsgálni a körülményeit, hogy képes-e a gyermek felnevelésére. Lehet, hogy boldogabb az ilyen gyermekek élete, mint egy kényszerházasságban születetté. Ha igényesen neveli egy ilyen anya a gyermekét, még állami támogatást is kaphatna (pl egy átlagos gyermektartás összegét).”
 • 20. pocokalom 2012. május 16. 12:30
  „theseus: az a baj, hogy mint itt előttem korábban valaki már írta; fekete-fehérben látod a dolgokat. Nekem is van családom, gyermekem, és mondhatni a szerencsén múlt, hogy nem csúsztam ki az időből (az a fránya biológiai óra... :D ). Az életben nem lehet mindent kategorikusan kijelenteni. Kapásból egyébként azok a szerencsétlen esetek jutottak eszembe, ahol a tökélet párkapcsolat meg volt, de valamilyen okból kifolyólag (betegség, baleset) meghalt a férfi. Az is a nő hibája? És akkor se lehessen gyereke? Vagy gyorsan ´csináltassa fel magát´ valaki idegennel, akit mondjuk felszed valahol?

  Egyébként szerintem sem feltétlenül helyes, hogy a természetes szelekcióba a végletekig beleavatkozunk, és nem csak az életük végéig magatehetetlenül vergődő, majdhogynem öntudatlan gyerekekre gondolok, akiknek igazából meg sem szabadott volna születniük, életben maradniuk. Tudom, hogy ezért most kapok majd hideget-meleget egyaránt, de véleményem szerint a túlzott ragaszkodásunkkal az élethez, az élet minden formájához (de kérdem én milyen élet az némely esetben?!) nem cselekszünk helyesen. De ez van. A törvények engedik, akkor meg ki vagyok én, hogy ezt megkérdőjelezzem...”
 • 19. Mathiasking 2012. május 16. 12:13
  „A mesterséges megtermékenyítés árnyoldalai. Arról meg még nem is esett szó, hogy a béranyaságnál mi a helyzet? Anyja neve? az aki szülte vagy az akinek a petesejtjéből lett a gyermek?

  Hülye bürokrácia, ennyit a hivatal és az az mögött lévő állam hozzáállásáról és családjogi segítéséről.”
 • 18. macs 2012. május 16. 11:59
  „8. theseus,
  "Egy gyereknek apára is szüksége van. Ennek hiányában súlyos identitászavarok alakulhatnak ki benne."
  Arról az esetről mi a véleményed, amikor az apa nem sokkal a gyermeke megszületését követően meghal? Vagy, még a gyermek megszületése előtt? Konkrét példáim vannak!
  Vagy arról, amikor az apa egyszerűen lelép a családjától és sorsára hagyja őket.
  Az élet nem fekete és fehér!”
 • 17. öregvegyész 2012. május 16. 11:55
  „Azt nem értem, hogy ennyi jogász, meg új alaptörvény mellett miért nincs megoldás.Szomorú, de azt kell mondani, hogy addig az ilyen beavatkozásokat illegálisnak kellene tekinteni. Az is elgondolkodtató, hogy a nő vágya teljesül,de a gyerek életét erősen veszélyezteti ily módon. Ln ezt nem tartom etikusnak orvosi szempontból sem.”
 • 16. theseus 2012. május 16. 11:48
  „10. Adnil 2012.05.16. 10:31

  Az lesz identitászavaros, aki nem is tudja, hogy ki az apja, hiszen az identitástudathoz hozzátartozik a szülők, ősök ismerete. Amiről te írsz, az teljesen más, hiszen a háborúban elesett apa gyereke tudta, hogy ki az apja, még akkor is, ha soha nem találkozott vele. Az is lehet, hogy hősként tekintett rá.

  12. pocokalom 2012.05.16. 10:45
  11. azigazitrebitsch 2012.05.16. 10:40

  Az alkoholizmus sajnos népbetegség, bizonyos esetekben tényleg indokolt lehet a válás. Azt viszont nem hinném, hogy a donor apának csak egy alkoholista lenne az alternatívája.
  Az egyik kulcsszó a felelősség. Már fiatal korban készülni kell a komoly párkapcsolatra és a családra, nem akkor észbekapni, amikor már késő.
  A másik kulcsszó a szeretet, még ha sokaknak elavult is ez a fogalom. Normális esetben egy gyermek két ember szeretetének a gyümölcse. Ha valaki nem tud megszeretni egy másik embert, úgy akar gyereket, ott komoly problémák vannak, leginkább önzésről beszélhetünk.
  Most kiszállnék a vitából, mert dolgom van. Annyit elárulok, hogy van családom, feleségem és gyermekeim, de mindez nekem sem pottyant az ölembe, rajtam is múlt.”
 • 15. ossian33 2012. május 16. 11:36
  „Ezt a témát már Boros Kriszta RTL-es műsorvezető is boncolgatta az egyik tv műsorban”
 • 14. kiokushyn 2012. május 16. 11:32
  „Csak eszembe jutott: a jogosítvány megszerzéséhez is engedély kell(orvosi),de minden szemét apa lehet.”
 • 13. klj-54 2012. május 16. 11:09
  „lepkehalo@:
  Ha én írok a gépemen egy programot akkor annak a szereplői nem fogják tudni, hogy megalkotott lények.
  Tehát ha én utasítom az egyik figurát, hogy tegyen valamit vagy ne tegyen akkor az alanyok (szereplők) nem tudják azt, hogy ez az én döntésem volt.”
 • 12. pocokalom 2012. május 16. 10:45
  „theseus: Nagyon szomorú, ha valaki ilyen mereven gondolkozik, mint te. Persze, szüksége lenne egy gyermeknek mindkét szülőjére, de ha valamilyen oknál fogva ez nem megvalósítható, attól még nem lesz zavart felnőtt abból a gyerekből. Szerinted jobb egy erőszakos, alkoholos/drogos befolyásoltságú apával felnőnie, mint csak anyukával? Nem hinném. A lényeg, hogy a gyermek feldolgozza, amit érez, lát, tapasztal. Ha ez megtörténik, akkor teljesen mindegy, hogy kivel nő fel. Az én szüleim is elváltak, amikor kb. 4 éves voltam. Apukám többet járt a kocsmába, mint haza. És ettől nem hinném, hogy lelki sérült lennék. Lett ´új´ apukám, akire jobban számíthattam, mint valaha is a biológiaira. Úgyhogy szerintem a biológiai apaság nem jelent semmit.
  És miért gondolod, hogy a szóban forgó hölgynek kell ´ a földön járni és időben kialakítani olyan kapcsolatot, amelyikből aztán normális, teljes család is lehet´ ?! Nem mindenkinek jön akkor és ott a kedvező kapcsolat, ahol és amikor kellene. Ezzel semmi baj nincsen, mindenki a saját életét alakítja. Szép is lenne, ha hatalmon lennének olyan emberek, mint te is, akik megmondanák, hogy (előre elnézést minden kedves ilyen nevű férfitól) Jóskához hozzá kell menned, családot alapítani, mert van pénze, nem iszik, van munkája és még nem is ver. Vagy neked más kritériumaid vannak/lennének? Kíváncsi vagyok rá.
  Nagyszüleink idejében más volt a helyzet. De EZ már nem a nagyszüleink ideje. Ezt mikor értik már meg sokan?!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzérem a vasembernek

191,0414 kilométeres távot teljesített a szentesi Vakhal Norbert ultratriatlonista a napokban Sárváron megrendezett 12/24 órás futás országos bajnokságon. Tovább olvasom