Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Aranytörzskönyvet kapott a szupertehén

Mostanáig százezer kilogramm tejet adott a szentesi Árpád-Agrár Zrt. tehene, Falas. Ezzel kiérdemelte az aranytörzskönyvet.
Nagy megtiszteltetés érte a szentesi Árpád-Agrád Zrt. tehenészetének egyik állatát: aranytörzskönyvet kapott. Falas a neve, tavasszal lesz 14 éves. A részvénytársaságnál több mint fél évszázada tartanak szarvasmarhát, de történetükben elsőként ez az állat érdemelte ki a díszszalagot. 

A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületétől azok a tehenek kapnak ilyet, amelyek életük során legalább 100 ezer kilogramm tejet adtak. Ezt ipari méretekben súlyra, nem űrtartalomra mérik. Ez azt jelenti, hogy Falas tulajdonképpen egymaga megtöltött öt tartályos kamiont. 
 
Falas a napokban kapta meg a címmel járó díszszalagot, mutatta Papp István. Fotó: Kurca Tévé/Agrárpercek
Falas a napokban kapta meg a címmel járó díszszalagot, mutatta Papp István. Fotó: Kurca Tévé/Agrárpercek


A díj történetéről érdemes megemlíteni, hogy Konkoly Thege Sándor javaslatára 1927-ben alapították meg az Országos Szarvasmarha Elit Törzskönyvet, majd bő tíz évvel később az Aranytörzskönyvet. A háborúval megszakadt a hagyomány, és csak 1995-ben keltették életre. Ma már több mint 600 jószág szerepel a listán, akadnak köztük vásárhelyiek, fábiánsebestyéniek. Nagy büszkeség közéjük kerülni – mondta a tehenészet vezetője, Kellerné Mencser Mária.  Falas eddig 12-szer ellett, kétszer ikerborjakat, a tejének beltartalma az országos átlag fölött van. Elsőre talán furcsán hangzik, de a „szuperteheneknek" például erős lábakkal kell rendelkezniük, hiszen bírni kell a nagy súlyt – tudtuk meg Papp István inszeminátortól. Falas, a tejhasznú fajták királynőjének tartott holstein-fríz egyik példánya a 100 ezer kilogrammos álomhatárt már nyáron túllépte, az ünnepi ceremóniára a napokban került sor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcán feküdt, rendőrök segítettek a hajléktalannak

Az utcán feküdt, rendőrök segítettek a hajléktalannak
Fedél nélküli férfit helyeztek biztonságba a szentesi rendőrök. Tovább olvasom