Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Böbike attól fél, az utcára kerül

Szentes - Korábban a fura családi viszonyok nehezítették Herczeg Erzsébet életét, mindennek a tetejébe a mozgássérült asszony aláírt egy papírt, amit nem kellett volna. Most árverezés előtt áll a ház, amelyben él.
– Húsz éve ismerkedtünk meg Böbikével, azóta együtt vagyunk jóban és rosszban, segítjük, támogatjuk egymást. Most bajban van, nagyon szeretnénk, ha felfigyelnének a helyzete súlyosságára. Ha nem történik valami csoda, elárverezik a házát – kezdett bele a történetükbe a szentesi Túri Nagy József. Ő és a társa, Herczeg Erzsébet mozgássérült, egy Kurca-parti kis ház miatt aggódnak, amely családi örökség, és az egyetlen fedél az asszony feje fölött. Ahhoz, hogy megértsük, mi történt, jócskán vissza kell menni az időben.

Herczeg Erzsébet és Túri Nagy József nehéz időszakon megy át.  Hisznek a csodában. Fotó: Králik Emese
Herczeg Erzsébet és Túri Nagy József nehéz időszakon megy át. Hisznek a csodában. Fotó: Králik Emese

– Böbike féltestvére a 90-es évek elején pénzt kért kölcsön egy magánszemélytől. Nagyjából ebben az időben eltartási szerződést kötött az édesanyjukkal, akinek haszonélvezete volt a házon, valamint Böbikét gyámság alá helyezték. Nem tudom, hogy a párommal kapcsolatos eljárást mi motiválta, gondolom az, hogy ne tudjon beleszólni a házat és az anyagi kérdéseket érintő ügyekbe. Nem sokkal a megismerkedésünk után kezembe vettem a dolgot, másik orvost kerestünk, a bírósághoz fordultunk, ahol kimondták: nincs szüksége gyámra, szellemileg rendben van, cselekvőképes – számolt be József a látszólag mellékes, de a családi viszonyokat jól leíró esetről. A testvér egészsége leromlott, nem tudott dolgozni, a tartozás egyre halmozódott. Négy éve, amikor meghalt az édesanyjuk, az összeg már milliókra rúgott. A kölcsönadó a házat szerette volna cserébe, pereskedtek, végül sikerült megúszni, hogy idegen kézre kerüljön az ingatlan. A kintlévőség azonban megmaradt, egy éve pedig az adós, a testvér is meghalt. – Böbike aláírt egy papírt. Tudjuk, hogy ebben hibázott, de egy fogyatékkal élő ember világa más, mint egy egészségesé. Járatlan a jogban, megijedt az ismeretlen helyzettől, nem is értette, mit lát el a kézjegyével. Kiderült: mindenről lemondtak az ő javára, így a párom lett a ház tulajdonosa, egyúttal az adós. Kiírták az árverést, szeptemberig lehet licitálni – ismertette az esetet.

– Egy rokkantsági ellátásból élő embernek szerintem egyetlen pénzintézet se adna kölcsön 4,5 milliót, de adósnak jó a fogyatékos is. Ez volna az esélyegyenlőség? Ügyvédhez fordultunk, végrehajtási kifogást emeltem, és kértem a végrehajtás felfüggesztését. Lelketlen világban élünk, ahol csak a pénz számít, de hátha van esélyünk – tette hozzá az asszony.

Annak is örülnének, ha megengednék nekik, hogy apránként törlesztgessék a testvére tartozását, vagy – ha végül mégis másé lesz a ház – életük végéig valamilyen jogcímen benne maradhassanak. Szabados Edit ügyvédtől kapnak ingyenes jogi segítséget. Ő azt mondta: voltak hasonló helyzetben lévő ügyfelei, akiknek a dolgában sikert ért el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiatudatos Szentes

Energiatudatos város címet kapott Szentes a Magyar Urbanisztikai Társaságtól. Tovább olvasom