Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Bőrbe kötve eladni a takarmányt

Szegvár - Délelőtt polgármester, délután mezőgazdasági vállalkozó a szegvári Gémes László. Csatornákat, szárítót, vágópontot szeretne a faluban, és fellendítené a kukoricatermesztést.
– Szegvár a vizek falva. Sok a természetes víz, csak még rendbe kell hozni az árkokat és a csatornákat ahhoz, hogy öntözni lehessen – vetítette előre a település lehetőségeit a község polgármestere, Gémes László. Hivatali munkája után más feladatai vannak, családi vállalkozásban üzemelteti a mezőgazdasági telepét az egykori Vangel-tanyán. Saját maga is tapasztalja, mire volna szüksége a közösségnek és a hazai mezőgazdaságnak.

– Ha ez megoldódna, Szegvár vissza tudna állni a kukoricatermesztésre. Ekkor lenne igazán nagy szerepe a Vangel-tanyán a régi szárítónak, amelyet ebben az esetben örömmel korszerűsítenénk – folytatta. Közel 400 hektáron gazdálkodik, illetve állatokat tartanak: szarvasmarhát és sertést. Húsmarhával foglalkoznak, egyelőre elférnek egy karámban, az állomány jó részét a magyar tarka és a Holstein teszi ki, talán a legnagyobb büszkesége egy szürkemarha anyaállat és egy Charolais bika. Sertésekből sem egy fajta van: magyar fehér és magyar lapály, amelyek jó stressztűrők, beváltak a Dél-Alföldön.

Gémes László szerint a mezőgazdaság a kitörési pont. Fotó: DM
Gémes László szerint a mezőgazdaság a kitörési pont. Fotó: DM

A Vangel-tanya

A község Mindszent felőli végén lévő Vangel-tanya egykori tulajdonosáról, Vangel Sándorról kapta a nevét. A családnak a kuláküldözés idején el kellett hagynia otthonát. Ezen a helyen később a Gorkij, majd a Puskin téesz létesített állattartó telepet.
– Egy ekkora településnek nagy szüksége volna egy vágópontra, biztos vagyok abban, hogy így a háztáji gazdaságok is fellendülnének, hiszen helyben lehetne értékesíteni a megnevelt jószágot – érvelt. A sertéságazatban ingadozó az ár, de Gémes László szerint egy minimális hasznot ki lehet hozni belőle. – Főleg akkor, ha hozzánk hasonlóan családi vállalkozásban üzemeltetik. A két fiam Csongrádon középiskolás, a nagyobb, László már traktort, kombájnt vezet, és gépésznek tanul, a kisebb, Gergő vadásznak. Már most komoly segítséget jelentenek, odaadással végzik a munkát. Biztos, hogy később is számíthatok rájuk, gazdálkodásra adják a fejüket – mesélt a családi munkamegosztásról. A gazdák, a sertéstartók nagyon várják a kormányzati segítséget, mondta Gémes László, hiszen Magyarország számára kitörési pont a mezőgazdaság, főként, ha a takarmányt „bőrbe csomagolják".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 milliót adnak kölcsön

Nemrég kisegítette Szentes a görögkeleti egyházat 16 millió forint kölcsönnel, mert a Szent… Tovább olvasom