Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Boszniai misszióra készülnek

Szentes - A gyakorlatban is bemutatták tegnap, mit tudnak a Boszniába készülő békefenntartók: tulajdonképpen vizsgáztak a szentesi laktanyában. A kontingens a tervek szerint nyáron indul a boszniai Szarajevóba.
Bár sok év telt el a délszláv háború befejezése óta, a térség még mindig nem nyugodt: a nemzetek között időnként felbukkannak a régi sérelmek. A válság rendezésében segít az a kontingens, amely alapvetően a szentesi műszaki ezred állományára épül, és amelynek tagjai betekintést engedtek a felkészültségükbe. A Kurca-parti város egyik használaton kívüli laktanyájában tegnap mutatták be: képesek egy támadó csoportot feloszlatni.

– Az Eufor-11-es kontingens váltásának megkezdődött a zárógyakorlata, amelyen az Euror felkészülő alegységei, a parancsnoksága, egy ellenőrcsoport és egy ellenerőt játszó alegység vesz részt – magyarázta Bartók Gábor alezredes. – A váltás nyáron indul egy hat hónapos misszióra Boszniába, ahol az Althea-műveletekben vesznek részt Szarajevóban mint a többnemzeti zászlóalj egyik százada. Az állomány fő részét a szentesi műszaki ezred adja, ezen kívül a győri légvédelmi ezred és néhány speciális beosztású katona a honvédség más alakulataiból. A feladat többrétű: alapvetően békefenntartás, de lehetnek egyebek is, mint például VIP-személyek és konvojok kísérése, tömegek szétválasztása, válságkezelés.

A lázadók hitelesen játszották a szerepüket, a békefenntartók kiválóan teljesítettek. A szerző felvétele
A lázadók hitelesen játszották a szerepüket, a békefenntartók kiválóan teljesítettek.
A szerző felvétele

A gyakorlat során a Szarvasi úti laktanyában egy lázadó csoport barikádozta el magát. Egy várpalotai alegység teljes átéléssel bújt bele a „rossz fiúk" szerepébe. – Nagyon profik, hitelesen alakítják a huligánokat. Szinte minden, külszolgálatra induló egység felkészítésében ők működnek közre – emelte ki egy elöljárójuk. A kontingens behatolt a laktanyába, ahol először tárgyalni próbált a fenyegetőző csoporttal. Az események tettlegességig fajultak, így a békefenntartók erőteljesen léptek fel velük szemben. Sikeresen: a banda futva menekült.

Lélekben is készülni kell
Nem elég a kiváló fizikum, pszichológiailag is felkészítik a katonákat, mondta Bartók Gábor. – Ennek a lényege, hogy olyan ismereteket kapjanak, amelyek segítik a katonákat minden olyan estre felkészülni, ami kinn várhat rájuk.

Olvasóink írták

  • 1. atomboy 2012. május 16. 12:25
    „Ha jol latom, egy GoPro kamera van az egyik lazado fejen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apja neve: nem tudom

A hazai bürokrácia még nem készült fel arra, hogy egyedülálló nők anonim donortól vállaljanak gyermeket Tovább olvasom