Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Botladozik a nemzeti lovasprogram

Csongrád megye - Nincs rendesen kidolgozva a program, mondják a szakemberek. Sok a nyitott kérdés azzal kapcsolatban: hogyan lehetne a gyerekeket bevonni a lovaglásoktatásba. Honnan lesz pénz, az órarendbe építik-e a lovaglással töltött órákat, mindenki részt vehet-e?
Lehetőség szerint minden magyar gyerek tanuljon meg lovagolni – határoztak nemrégiben kormányzati szinten. Ahhoz, hogy ismét lovas nemzetté válhassunk, Horváth László miniszterelnöki megbízott nevével fémjelzett Kincsem-programot, illetve stratégiát is alkottak, amely szerint ősztől lehetőség szerint minden általános iskolás üljön fel a hátasra. A tanév kezdetéig ugyan már csak kevesebb mint egy hónap van hátra, a kezdeményezés körül azonban sok a nyitott kérdés, jelenleg a szakembereknek is kevés az információjuk. Úgy tudjuk, hogy az egész országban összesen 40 olyan lovardát választott ki a Nemzeti Lovas Kabinet, ahol az új tanévtől kísérleti jelleggel általános iskolákkal együttműködve bevezetik a programot. Fedeles lovarda, képzett oktató és elegendő állatállomány is kell a gyerekek képzéséhez.

Ismerkedés a lovaglással. Bár ló akad, a program részletei egyelőre nem ismertek. Illusztráció: Karnok Csaba
Ismerkedés a lovaglással. Bár ló akad, a program részletei egyelőre nem ismertek. Illusztráció: Karnok Csaba


Vásárhelyen lovaglás helyett úsznak

„Egyelőre iskoláinknak nincs tudomása olyan programról, pályázatról, amely segítséget nyújtana számunkra a megvalósításban. Ezért szeptembertől még biztosan nem lesz olyan makói iskola, amely lovasoktatási szolgáltatást nyújt a diákjainak." – tájékoztattak a makói városházáról. – Amennyiben a kormány szándékai között szerepel a lovasoktatás bevezetése, önkormányzatunk a megfelelő feltételeket meg tudja teremteni – közölte Hódmezővásárhely sajtóreferense, Göbl Vilmos. Addig is a mindennapos testnevelés részeként minden diák megtanul úszni, de részesülhet vívás-, illetve korcsolyaoktatásban is.

A szentesi Szent László Lovas Sport Klub belevágott: az elnök, Babinszky Zsuzsanna szerint komoly feltételeknek kellett megfelelni és rövid idő állt rendelkezésre a döntéshez. – Néhány nap alatt kellett szándéknyilatkozatot szerezni az érdeklődő iskoláktól. Szentesen a két egyházi általános iskola jelentkezett, de a program pontos részleteit egyelőre nem látom tisztán. Az biztos, hogy a finanszírozásért az intézményeknek kell majd pályázni, a hírek szerint van megfelelő keretösszeg erre a célra. Úgy tudom: nem az órarendi, hanem a szakköri jelleget preferálják a program gazdái – ismertette.

Csak a médiából értesült eddig a szándékról, hivatalosan nem keresték a várost, fogalmazott Csongrád sportreferense, Petrity Rudolf. A vásárhelyi ménesgazda, Kucsora István pedig azt mondta: túl közel van a szeptember, szerinte az ötletet nem lehet ilyen rövid idő alatt precízen kivitelezni. Cseppentő Attila az ópusztaszeri Easternhorse klubtól úgy hallotta: augusztus elején értesítik a lehetőségről az iskolákat.

– A Kincsem-programtól függetlenül nálunk már az előző tanévtől folyik a lovaglásoktatás és ez nem lesz másként szeptembertől sem – árulta el a fábiánsebestyéni iskola igazgatója, Faragó M. Ferenc. A község szerencsés helyzetben van, hiszen a Kinizsi Zrt.-nek vannak lovai: velük és az önkormányzattal együttműködve házon belül oldják meg a máshol újdonságként ható kormányzati törekvést.

Olvasóink írták

 • 1. anya5353 2012. augusztus 17. 14:35
  „1. Sok helyen még tornaterem sincs.
  2. Sok iskola van, ahol a tornaterem kicsi a gyereklétszámhoz és óraszámokhoz.
  3. Szerintem fontosabb lenne, ha előbb úszni tanulnának meg a gyerekek az iskolai testnevelésóra keretében!
  (De sok helyen uszoda sincs.)
  4. Aki akart, és meg is tudta fizetni,-illetve a gyereket is érdekelte,- eddig is járatta a gyerekét lovagolni.
  5. Szakköri keretek?A szakkör nem kötelező, választható, tanórán kívüli foglalkozás - akkor meg hogyan beszélhetünk "minden magyar gyerek"-ről?
  Fejetlenség mindenhol......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Kenyér Ünnepe focikupa

A szentesi Árpád Szabadidős Sportklub idén is megrendezi a hagyományos Új Kenyér Ünnepe nemzetközi… Tovább olvasom