Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Büdös tó lett a magyartési kertek alján

Szentes-Magyartés - Nem örülnek a magyartésiek annak, hogy van egy tavuk. Ez ugyanis olyan csapadékvíz, amely nem tud hová elfolyni. Büdös, hamarosan szúnyogokat nevel, egy lakos szerint az ivóvizet is elszennyezi előbb-utóbb.
– Itt élünk a faluban 34 éve, a csapadékvíz-elvezető csatornákat azóta figyelem, biztos nincsenek jó karban. Ennek minden télen megisszuk a levét.
Most még egész tűrhető a „tavunkon" a vízállás, máskor olyan mély, hogy csónakkal is rá lehet menni – mutatta a magyartési háza mögötti területet Balogh Mihály.

Balogh Mihály szerint egy jó csatorna megoldaná a gondot. Fotó: Králik Emese
Balogh Mihály szerint egy jó csatorna megoldaná a gondot. Fotó: Králik Emese

A Szenteshez tartozó településrészen közel 120 ember él, a környező tanyákon ugyanennyi. A panaszos azt mondta, az önkormányzati földön lévő „tó" szinte az mindenkinek bosszúságot okoz, nem véletlenül ragadt rá a területre a szúnyogos jelző. A csapadékvíznek a pár kilométerre lévő Kurcába kellene lefolyni, ehhez azonban rendben kellene tartani a csatornákat. Ha kitisztítanák a legkritikusabb állapotban lévő 5-600 méteres szakaszt, sokat javulna a helyzet. – Most azonban vízben áll a szomszéd learatott búzája, a pótkocsija, olykor a trágyadombja. A mi házunk alacsonyabban van, minden felénk folyik, nemrég már attól féltünk, bejön a házba a büdös, fekete víz – közölte. A falu artézi kútból nyeri az ivóvizet, Balogh Mihály attól tart, előbb-utóbb leszivárog odáig a szenny. Korábban kereste a közterület-felügyeletet, ahol azt mondták, a városháza műszaki osztálya felé továbbítják az ügyet. Ott megállapították, hogy Baloghék lakhatása nincs veszélyben. A tisztiorvosi szolgálatnál is jelezte a fertőzésveszélyt, ők annyit tehettek, hogy a trágyát majd odébb rakatják. Ettől azonban a tó még ott marad a magyartési kertek alatt.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese

A körzet önkormányzati képviselője, Kovács János először decemberben hívta fel a figyelmet a magyartési állapotokra. Januárban megismételte: meg kell oldani a faluban a Sport tér környékén a vízelvezetést. Egyelőre annyi történt, hogy a lakosok maguk próbálták kitisztítani az átereszeket, illetve kis árkokat ástak. A képviselő azt mondta, nem hagyja annyiban az ügyet, amíg a tó meg nem szűnik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a háza, hiába próbált menekülni

Egy földszintes lakóházban keletkezett tűz a Kéreg utcában. Az épületben tartózkodó férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Tovább olvasom