Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Céggé szerveznék át a szentesi IH-t

Szentes, Csongrád - Összevonásokkal és átalakításokkal szeretnék ésszerűsíteni az intézmények működését Szentesen és Csongrádon. A Kurca partján a művelődési központból nonprofit cég lenne, a szomszédvárban pedig a városüzemeltetést szerveznék újra.
Ugyanannyiból, vagy ha lehet, kevesebből még jobban csinálni – e cél vezérli az önkormányzatokat, így a szentesit és a csongrádit is az idei költségvetés elfogadása előtt. A képletek is hasonlók: összevonásokkal és átalakításokkal igyekeznek nagyobb mozgástérhez jutni. Csongrádon már az idei költségvetési koncepció tárgyalásánál kirajzolódott, hogy a párhuzamosságokat fel akarják számolni. Be is került a határozatok közé, hogy a városüzemeltetési feladatokat ellátó Gameszt és a városgondnokságot összevonnák. Az elképzelésről Kőrösi Tibor lapunknak elárulta, az idén felálló városellátó intézményben a Gamesz dolgozói végeznék a könyvelést és a számviteli feladatokat. Az építőipari tevékenységet és a karbantartást egy telephelyre vonnák össze, eddig ugyanis mindkét intézmény vállalt ilyen megbízásokat. Felülvizsgálnák a közös jármű- és géppark állapotát, mert az elöregedett eszközök fenntartása is sok pénzt visz el.

– A zöldfelületek gondozását szeretnénk kiszervezi. Pályázaton lehet majd elnyerni a munkát annak figyelembe vételével, hogy a városgondnokság ezen a területen dolgozó embereit átveszi-e az ajánlkozó magánvállalkozás. Ez nagyon fontos szempont lesz, mert munkát akarunk biztosítani – mondta a polgármester.

A városvezetés nagyobb pezsgést szeretne a szentesi művelődési központban. A szerző felvétele
A városvezetés nagyobb pezsgést szeretne a szentesi művelődési központban.
A szerző felvétele

Szentesen a művelődési központot nonprofit társasággá szerveznék át – erről pénteki ülésén dönthet a képviselő-testület. A 24 főt foglalkoztató, öt telephelyen működő intézménnyel kapcsolatban bizottsági ülésen felmerült, kerüljön a városi könyvtár nonprofit kft.-hez. – Nem lenne szerencsés egy mamutintézményt létrehozni – mondta erre Karikó-Tóth Tibor. Az alpolgármester elismerte, attól, hogy az intézmény kft.-vé alakul, nem fog kevesebbe kerülni a közművelődési feladatok ellátása, viszont hatékonyabb munkavégzésre ösztönözheti a vezetést és a dolgozókat. Szerinte a váltás révén abban is önállóságot kapna a majdani ügyvezető, hogy mekkora létszámmal dolgozzon. – Több programot és nagyobb pezsgést hozhatna az új forma, most ugyanis hétvégéken alig van nyitva az ifjúsági ház, amin ugyancsak változtatni kell. Pályázati forrásokhoz is jut a központ, ha gazdasági társaságként működik tovább – tette hozzá Karikó-Tóth Tibor.

Olvasóink írták

  • 2. lapszemle 2011. január 24. 05:33
    „Mindkét városban praktikus megoldásnak tartom az tervezett átszervezést.
    Szívem szerint a feladatukat kibővíteném még az önkormányzat, a kistérség és valamennyi intézményi és gazdasági társaság weblapjának szerkesztési feladataival. A jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy az érintettek különböző személyekkel, vállalkozásokkal eltérő színvonalon és tarifa alkalmazásával biztosítják a virtuális világban való megjelenésüket. Azzal, hogy egy kézbe kerülne, e feladat végrehajtása az egyes honlapok még megőrizhetnék önálló arculatukat jelentős költségcsökkentés mellett.”
  • 1. Power 2011. január 22. 14:16
    „Betervezett prémiumokat, jutalmakat fizetnek ki az önkormányzat tulajdonában lévő társaságoknál ekkora mértékű munkanélküliség mellett? A 4 órás alpolgármesternek nem tetszik a több százezres tiszteletdíj?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta a szentesi Agárdi Erzsébetet?

Eltűnés miatt keresi a rendőrség a 36 esztendős szentesi Agárdi Erzsébetet, aki a helyi szociális intézmény ellátottja. Tovább olvasom