Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Cseuz László elindult Pekingbe

Szentes - A kínai vízumot közvetlenül indulás előtt kapta meg Szentes - Cseuz László, így csütörtökön elindult kerékpárral Pekingbe a 64 éves nyugalmazott szentesi testnevelő tanár. A következő hónapokban tizenkétezer kilométert biciklizik az olimpiai játékok színhelyére.
Az utolsó pillanatokig kétséges volt, hogy el tud-e indulni Cseuz László Pekingbe. A kínai hatóságok a tibeti helyzetre való tekintettel korlátozták a beutazást, különösen az Európából érkezők körében – Cseuznak sem akartak vízumot adni. A nyugalmazott szentesi testnevelő tanár végül Szirbik Imre szentesi polgármester, országgyűlési képviselő közbenjárására külügyminisztériumi ajánlással kapott különleges egyedi engedélyt a beutazásra a kínai nagykövetségtől.

Ennek birtokában indult el tegnap délelőtt 9 órakor Szentesről. Cseuz az utolsó éjjel keveset aludt, éjfélig ébren volt, fél ötkor pedig vekker nélkül ébredt. Az indulás előtt fél órával már gyülekeztek barátai, rokonai a város főterén. Körülbelül hatvanan állták körül az olimpiai kerékpárt, amely vadonatúj: egy szegedi cégtől kapta a tanár úr. A korábbi, olimpiákat megjárt biciklijét ellopták. Az új bringát Valkay Zsolt, a Szent Jupát Kerékpáros Egyesület vezetője alaposan ellenőrizte az elmúlt napokban. A bicikli és rakománya ötvenöt kilogramm – a csomagokban ruhanemű, élelmiszer, gyógyszerek, kötszerek vannak. Cseuz tervei szerint Lisszabonba kerekezik, onnan repülővel New Yorkba megy, majd Kanadán át Vancouverben újra repülőre száll, és Sanghajban ér földet. A milliós metropolisztól már „csak" kétezer kilométer a kínai főváros.

Barátai, rokonai búcsúztak Cseuz Lászlótól. Fotó: Tésik Attila
Barátai, rokonai búcsúztak Cseuz Lászlótól. Fotó: Tésik Attila

Cseuz László részt vesz majd szurkolóként néhány olimpiai versenyen, majd repülővel jön haza Budapestre. A magyar fővárosból hazabiciklizni már csak a „desszert" lesz. A 64 éves biciklis saját bevallása szerint bár kitűnő kondícióban érzi magát, készített egy vészforgatókönyvet is. Ha valami történne, a kerékpárt postán küldi haza, ő pedig valamilyen más közlekedési eszközzel utazik. Édesanyja, Cseuz Lászlóné Lili néni lapunknak azt mondta: a fia óriási akaraterővel bír, ha kitűzött magának egy célt, azt eléri, ha probléma van, megoldja. Tanítványai is ott voltak az ünneplők között, Lantos Andrea és Molnár Anikó úgy nyilatkozott, a tanár úr által a nemzeti forradalmakra szervezett 23 órás és 48 órás kerékpározásokon erősödött meg a kapcsolatuk, amely azóta is tart.

Szirbik Imre az olimpiára készített kínai jelvények egyikével ajándékozta meg Cseuzt, a fejlődést, lendületet és fiatalságot szimbolizáló kitűzőt vissza kell hoznia Pekingből. Nem sokkal azután, hogy a városi fúvószenekar is felvonult Cseuz László búcsúztatására, a tanár úr az órájára pillantott, fennhangon megállapította, hogy három perccel elmúlt kilenc, és elindult. Lapunknak megígérte, hogy alkalmanként beszámol a Délvilág és a Délmagyarország olvasóinak az utazás viszontagságairól.

Szabóék május 5-én Szegedről indulnak Kínába

A 41 éves Szabó Géza és 29 éves testvére, Csaba május 5-én délelőtt 9 órakor Szegedről, a Széchenyi térről indul kerékpárral Kínába. A szegedi testvérpár Cseuzzal szemben keletnek indul – Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát átszelve érkeznek majd Pekingbe.

Olvasóink írták

 • 6. palik 2008. május 05. 18:55
  „de hová tűnt damon hill?”
 • 5. triatlonos 2008. május 04. 12:39
  „Szeretném, ha ha minden fórumozó 64 éves korában ilyen fizikai és szellemi állapotban lenne, mint Cseuz Laci. Nagyszerű sportember, példaértékű. Miután a tegnapi ballagási ünnepségen a műsorvezető bejelentette, hogy Laci a távolból köszönti az ünneplőket, a HMG üdvrivalgással fogadta!”
 • 4. Hozzászóló 2008. május 03. 22:40
  „Hát nem mindegy, hogy mérföld, vagy km ! Ő is jobban járt így, mintha tanítana.”
 • 3. zill 2008. május 02. 12:41
  „Én meg azt hittem, hogy csak poén a szentesi testnevelőtanár története. Kőhalmi Zolitól hallottam a stand up comedy-ben, hogy ez az úr minden olimpiára ellátogat biciklivel: Atlantában 2 hetet késett, a záró ceremony-ra ért csak oda, mert a térképen, amin az útvonalat tervezte, mérföldben voltak feltüntetve a távolságok, ő meg km-ben számolt. Hát mégis igaz?”
 • 2. Carlo 2008. május 02. 09:11
  „Tiszta Szívből Kívánom, sikeres legyen útja, s ne akadályozza sem betegség sem időjárás , sem politika ...”
 • 1. dova 2008. május 02. 07:13
  „Hajrá Tanár úr!
  Hajrá fiúk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Szarvas és Szentes között

Öten sérültek meg abban a balesetben, amely csütörtök délután történt a Békés megyei Szarvas… Tovább olvasom