Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Csongrád Szentes szemetéért harcol

Szentes - Hiába hirdettek győztest, még nem lefutott a verseny a szentesi szemétügyben. Január elseje óta a vásárhelyi A.S.A.-hoz viszik a Kurca-parti város hulladékát, de korántsem biztos, hogy velük kötnek 3 éves szerződést.
A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a felgyői lerakót üzemeltető csongrádi Víz és Kommunális Kft., mert kizárták a szentesi szemét elszállítására kiírt tenderből. Azért kerestek befogadó telepet a szentesiek, mert saját lerakójukat 2009 végén be kellett zárni. Felhívásukra 4 ajánlat érkezett, amiből az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-é és a csongrádi cégé volt a legkedvezőbb: a tonnánkénti befogadó díjak között mindössze 50 forint volt a különbség. Hiába kínálták olcsóbban a szolgáltatást a csongrádiak, a versenyeztetést lefolytató szervezet kizárta őket, és a vásárhelyi társaságot hozta ki győztesnek. A 3 évre szóló megállapodást a napokban kellene aláírni a feleknek, de Szirbik Imre polgármestertől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre szakemberekkel konzultál az önkormányzat a kialakult jogi helyzetről.

Az ügy nem mellékes körülménye, hogy a felgyői lerakónak égető szüksége lenne további ügyfelekre, mert tavaly a hulladékot kezelő Víz és Kommunális Kft. 130 milliós veszteséget halmozott fel. Hogy nullára hozzák a száz százalékban városi tulajdonú céget, Csongrád önkormányzata a saját zsebébe nyúlt. Ha Felgyőre kerülne végül a szentesi szemét, évi 34,5 millióval növelhetné bevételét az önkormányzati gazdasági társaság, amely saját háza táján is lépéskényszerbe került. A csongrádi városvezetés decemberben úgy döntött, a családi házak és a társasházi lakások tulajdonosainak 70 helyett legalább 110 literes edényzetre kell szerződniük, vagyis háztartásonként évi 6700 forinttal kell többet fizetni a szolgáltatásért. A szigorítás 1600 háztartást érintene, de hogy csökkentsék az 1-2 fős háztartások terhét, egy, a jövedelmi helyzettől függő kompenzációs rendszert dolgoznak ki, amiről január végén tárgyal a testület.

Új kocsi már van, de út is kéne

Bruttó 30 millió forintért új, 16 köbméteres kukáskocsit vásárolt
decemberben a szentesi városellátó intézmény, hogy gördülékenyen
bonyolíthassa le az új évtől a hulladékszállítást. Ennek ellenére felborult
az eddigi rend, ezért arra kérik a szentesieket, hogy legkésőbb reggel 7-ig mindenki tegye ki az utcára a kukáját, mert a kukáskocsik hamarabb érkeznek. 32 kilométeres távolságra utaztatják a szemetet: a vásárhelyi és - egyelőre - a felgyői lerakó is ilyen messzire van Szentestől. Utóbbi közelebb is kerülhet, ha megépül az a 3 kilométeres bekötőút. Csongrádról a helyi szemetet Felgyőre viszik. A 3 kilométeres bekötőút hiánya miatt jelenleg Gátér felé - fuvaronnként körülbelül 20 kilométert - kell kerülniük a csongrádi kukásautóknak.

Olvasóink írták

 • 6. pecásolvasó 2010. január 16. 12:11
  „Nem egyedül vagyok ki az önök által információs áradatnak mondott szemét témából ki maradtam ! A sértö megjegyzéseket viszont vissza utasitom . kedves Pinaman. Azért kérdeztem mert idáig nem ért el az információ ! KAPISI A leszólás helyet inkább információt kértem volna!”
 • 5. jtozso 2010. január 12. 20:58
  „sörpocak
  Kösz,igazad van elírtam.”
 • 4. sörpocak 2010. január 12. 06:16
  „jtozso!
  Csak kiigazitani szeretnélek. A hulladéklerakó Szentesen nem berekháton van, hanem a berekben.”
 • 3. jtozso 2010. január 11. 11:19
  „pecásolvasó!!
  Lehet,hogy mégse olvasol el mindent?
  Több fórumon lehetett tájékozódni,hogy miért nem lehet a berekháti szemétlerakót 2010-től használni,és arról is lehetett sok helyen olvasni,hogy miért nem lehet Szentesen új szeméttárolót építeni,én most nem írom le,de javaslom nézz utána,mert ilyen tájékozatlan megnyilvánulásokból lehet "ügyet gerjeszteni"teljesen feleslegesen.”
 • 2. hírfigyelő 2010. január 10. 18:43
  „2. Pinaman
  Olyan jó, hogy ilyen értelmes emberek is vannak! :-(”
 • 1. pecásolvasó 2010. január 08. 13:34
  „Nem tudom válaszolna e valaki ha feltenném azt a kérdést hogy miért is kell Szentes szemetét utaztatni. mikor több évtizedes bánya gödrök vannak szentes város közvetlen közelében melyek csak szúnyog tenyészetek és valamikor a PICK sertés hizlalda trágya lé tárolásra az az szikkasztásra használta . A terület gusztustalan és egészségtelen . A feltöltés után esetleg ezeket a területeket is lehetne valamire használni : mivel jelenleg ezek a gödrök nincsenek csak részben használva , mivel az el iszaposodás végett semmire nem alkalmas .Néhány bánya tavat használ a Szentesi Gerecz Elemér horgász egyesület , Bár ne tenné, mivel a horgászok befizetett engedélyéből halasítják ezeket a bánya tavakat ,és a tömeges hal pusztulás már évekre visszamenőleg rendszeres !! Erre a lehetőségre sehol nem gondoltak? Vagy mi az akadálya? Szentes külterületén az az határában több ilyen be töltött terület van . Pl Berkháton , Hékéden . A berekháti volt tárolót már egyéb célokra használják is!! Ezt a téglagyárat megszüntették tehát agyag bányászat megszűnt Mi lessz a sorsa ezeknek a gödröknek??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklist gázoltak halálra Nagymágocson

Nagymágocs - Kerékpárost gázolt halálra egy BMW Nagymágocson a Szántó Kovács János utcán kedden… Tovább olvasom