Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Csontváry és a műszaki dandár

Szeged - Csontváry Kosztka Tivadar egyik legismertebb képe a Római híd Mosztárban című, amely december 22-éig látható a Móra-múzeum tárlatán.
A híd 1452-ben már állt a boszniai Neretva folyó felett, a világörökség része volt, míg a délszláv háborúban egy horvát tank 1993 novemberében egyetlen nap alatt szét nem lőtte. A békekötés után azonnal megindult az újjáépítés szervezése. A magyar békefenntartók műszaki kontingense kapta a feladatot, hogy a híd romjait kiemelje a folyóból.

A szentesi műszaki dandár a mostari híd megmentésekor. Fotó: II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, Szentes (galéria)

– 1997-ben és 1999-ben dolgoztunk kint a műszaki búvárokkal előbb ötvenen, majd húszan. Felejthetetlen élmény volt. A víz nyáron sem melegebb 20 foknál, a Tiszáénál jóval gyorsabb a sodrása, 6–9 méter mélyre merültek napi 5–6 órát. Törmelék alól, szinte csak tapogatva kellett előkeresni a híd köveit, miközben számítani kellett robbanótestekre – emlékezett pénteken a látottakra Nyers József ezredes, a szentesi műszaki ezred parancsnoka.

A szentesi műszaki dandár a mostari híd megmentésekor. Fotó: II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, Szentes (galéria)

– A nagyobb darabokat igyekeztünk kiemelni, akadt köztük 60 tonnás is. Megközelítőleg a híd köveinek 80 százalékát hoztuk felszínre, ezeket leltározták, egy részét építették be az új hídtestbe, amelyet 2004-ben avatták fel. A bosnyák és horvát lakossággal nem volt közvetlen kapcsolatunk, de nagyon nagy megbecsülésnek örvendtek a magyar honvédek. Azóta is számon tartják az általuk nyújtott teljesítményeket.

Olvasóink írták

 • 3. kontrapista 2011. december 19. 09:51
  „A szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár Magyarország jó hírnevét mélyítette a boszniai és hercegovinai lerombolt hidak helyreállításával, amit helyszínen tapasztaltam. Az ottani emberek csakis az elismerés hangján szóltak róllunk, még így több mint tít év távlatából is.”
 • 2. Kazikázmér 2011. december 17. 08:38
  „Kellemes melegséget érzek, ha látom a festményt, s ha látok fényképeket a csodás óvárosról! Egy feledhetetlen nyári emlék jut eszembe Mostárról, a félig szétlőtt és mementónak meghagyott épületekről, golyó szaggatta kapukról! A folyó parti kisvendéglőben elköltött pompás ebéd-uzsonna /fillérekbe került!/A sárga japán adomány autóbuszok, fel sem tudom sorolni mind, és a döbbenet a város bejáratánál urnák és sírok ezrei! Ez mind látni kell mindenkinek!”
 • 1. SzMgabi 2011. december 16. 16:52
  „Imádom Mostart. Minden nyáron átutazóban, eltöltök ott egy éjszakát, és egy napot.
  Olyan különös hangulata van a sétáló utcának. Olyan ott lenni , mint egy időutazáson . Van egy idős muzulmán rézműves, akit minden évben leszoktam fényképezni. (persze nem engedni meg). És a Neretva partján a esszük meg a leges legjobb csevapot, és közben rácsodálkozunk az ( új )régi hídra. A VILÁG EGYIK GYÖNYÖRŰSÉGE..........))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Animációs verseny Szentesen

Szentes - A Koszta József Általános Iskolában 28 csapat részvételével az összefüggő képsorok… Tovább olvasom