Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyházi iskola lehet a szentesi Petőfiből

Szentes - Május végén eldől, mi lesz a Petőfi és Damjanich-iskola sorsa – két hónapja a bezárás terve miatt tüntetést szerveztek a szülők. A hírek szerint az önkormányzat tárgyalóasztalhoz ült az evangélikus egyház képviselőivel.
Ezen a héten egyeztetnek a szentesi önkormányzati iskolák átszervezéséről. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, szóba került, hogy a jelenleg működő 5 önkormányzati iskolából kettőt – a Petőfit és a Damjanichot, utóbbi a Deák Ferenc iskola tagintézménye – bezárják, ezzel a város 60 millió forintot spórol. A Petőfi szülői munkaközössége ezért tüntetést is szervezett, ahol Szirbik Imre polgármester ígéretet tett arra, hogy az új oktatási törvény elfogadásáig nem lépnek az ügyben. Most a városvezető és Karikó-Tóth Tibor alpolgármester az önkormányzat munkatársaival tájékoztatták a Petőfi és a Deák tantestületét.

– Hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy előterjesztés-tervezet, amelyet a képviselő-testület a következő ülésen tárgyal. Nemcsak a két érintett intézményt keressük fel, hanem az összes önkormányzati iskolát – válaszolta kérdésünkre az alpolgármester. – Egyeztetünk a tantestületekkel, a szakszervezetekkel és a szülői közösségekkel. Az előterjesztés a jövő hét elejétől bárki számára hozzáférhető lesz az interneten.

A napokban felröppent hírrel kapcsolatban, miszerint az evangélikus egyház átvenné a Petőfi iskolát, megkerestük Pathó Gyula lelkipásztort.

– A dolog nagyon képlékeny, inkább helyzetfelmérésnek, baráti beszélgetésnek nevezném az elmúlt héten a polgármesteri hivatalban lezajlottakat. Egy ilyen lépés nagy felelősséggel jár, és mindig hosszabb tárgyalások előzik meg a döntést – magyarázta Pathó Gyula. – Országos probléma a csökkenő gyermeklétszám, a szülők emocionális megnyilvánulásai is érthetőek, de mi elsősorban azt szeretnénk, hogy ebben az ügyben békesség és nyugalom legyen.

Információink szerint a polgármester és munkatársai a korábban napirendről levett előterjesztés-tervezetet mutatták be a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek. Az eddigi tervek szerint a pedagógusokat tovább foglalkoztatják, a Petőfi átköltözik a Klauzál-iskola épületébe, a Damjanich-tagiskola pedig a Deákba.

Olvasóink írták

 • 3. niemand 2011. május 12. 13:07
  „Szerintem ez már eldöntött dolog.Petőfi nem jó név Szentesen.”
 • 2. citrommm 2011. május 12. 08:46
  „Azt gondolom, hogy elsősorban a város érdekeit kell szem előtt tartanunk, ami hosszú távon mindanyiunk érdeke is kell hogy legyen. Abban az esetben ha nem gazdaságos fenntartani ebben a formában ezt a két intézményt, akkor a költséghatékonyság elve mentén, igen is be kell zárni. A tanárokat tovább foglalkoztatják, a diákok pedig nem lesznek szétszórva, hanem egységesen integrálják egy másik intézményhez, és nem kevés pénzt spórolnak ezáltal.”
 • 1. szbarat 2011. május 11. 15:52
  „Hát komolyan mondom, hogy szörnyű ami Szentesen van, semmi fejlődés, csak bezárjuk és tönkreteszünk mindent!(Szépen halad a Petőfi Szálló is) Az nem érdekes, hogy a szülők, gyerekek vagy netán a tanárok mit gondolnak, mit éreznek?!
  Az érhető és tiszta, hogy minden városban csökken a gyereklétszám, de Szentesen hatványozottabban, mert a fiataloknak semmi lehetőségük nincs, NEM Szentesre születnek a gyerekek, és nem ide fognak óvodába és iskolába járni a kicsik. Inkább, egy olyan koncepciót kellene készíteni, hogy mivel lehetne Szentesen tartani a fiatalokat (normális munkahely), hogy ne vándoroljanak el.
  Azzal is sokat lehetne spórolni, ha nem nyugdíjasok dolgoznának a Hivatalban, úgyhogy megkapják a nyugdíjukat, meg a hivatali fizetésüket is, máris lehetne faragni a költségekből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajtókonferencia a sürgősségi ellátásért

Szentes - A jelenleg is futó SBO-beruházás kapcsán tartanak sajtókonferenciát, majd a Dr. Bugyi… Tovább olvasom