Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Egymásra lőttek a humor nagyágyúi

Szentes - Rossz tréfa, ami a magyar humor világában zajlik: Gálvölgyi János leszólta a stand-up comedyt és művelőit, Kiss Ádám pedig azzal vágott vissza, hogy a Heti hetes sztárja lapról olvassa mondókáját. Tényleg nemzedékváltás zajlik? Nem egy szakmabeli, hanem a közönség dönti el, van-e létjogosultsága az új műfajnak – mondta lapunknak a botrányról Badár Sándor.
„Súlyos problémának tartom, hogy egyre több olyan embert láthatunk a televízióban és a színpadon, aki azt hiszi, hogy amiért le tud írni három poént, máris tehetsége van a humor műfajához. Lehet, hogy bennem van a hiba, és persze kivételek is léteznek, de sajnos ez a jellemző a nagy többségre. Lassan ott tartunk, hogy olyan írók és színészek tűnnek el, akik igazán érdemesek lennének arra, hogy színpadra állhassanak" – nyilatkozta a minap Gálvölgyi János a Napi Ásznak.

Gálvölgyi János szerint három poén kevés a sikerhez. Fotó: DM/DV
Gálvölgyi János szerint három poén kevés a sikerhez. Fotó: DM/DV

Nyilván nem csak ezt mondta a 61 éves, Kossuth-díjas színművész, az interjúból mégis ezt emelte ki a sajtó. Nem véletlenül. A stand-up comedy már nem vadonatúj műfaj a magyar humor világában, igazán ismertté azonban az utóbbi években vált, a nagyobb közönség számára a Showder Klub című műsor révén.

Gálvölgyi megjegyzése azért szólt nagyot, mert most a Karinthy-gyűrűt, a szakma legnagyobb elismerését is e műfaj egyik jeles képviselője, a szentesi születésű, 32 esztendős Kőhalmi Zoltán kapta. Megkérdeztük Zoltánt, mit gondol az ügyről, de ő nem akart véleményt nyilvánítani. Megszólalt viszont Kiss Ádám és Somogyi András. A Showder Klub két fiatalja szerint Gálvölgyi féltékeny rájuk.

őhalmi Zoltán inkább nem nyilatkozott.
Kőhalmi Zoltán inkább nem nyilatkozott.


A sajtó nemzedékváltásról ír a botrány kapcsán. Gálvölgyi „egész generációja nevében beszél, akiktől valóban jókora területeket nyertek el a stand-uposok" – írja a Női Lapozó című internetes oldal, amely meg is szavaztatta olvasótáborát: régiek vagy újak? A legfrissebb állás 37–63 százalék, az újak javára. Azt a következtetést mégis kár lenne levonni, hogy az „öregek" föllázadtak a „fiatalok" ellen – merthogy középkorosztály is létezik. Maksa Zoltán például kifejezetten örült az új generáció fölbukkanásának. Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor, a műfajt mégis megvédi.
– Ha két évvel ezelőtt mondta volna ezt Gálvölgyi, zömmel azokat szólta volna le, akiknek az írásait előadta a Rádiókabaréban – mondja a 45 éves színész. – Azt a változást, ami ott lezajlott, sajnálhatja, de erről nem a fiatalok tehetnek. Az általa megszólt emberek között akad olyan, aki már 7 éve járja az országot. A stand-up comedy élő műfaj, nem véletlen, hogy megtalálta a helyét, mert közönségigény hívta életre. Nem egy szakmabeli dönti el, van-e létjogosultsága.

Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor
Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor

A műfaj közönsége pedig nem föltétlenül csak fiatal felnőttekből áll: a Showder Klub legutóbbi, május 25-ei adását az este 10 órai kezdés ellenére is sokan, 831 ezren nézték. Ebből csak 448 ezer tartozott a 18–49 éves korosztályhoz.

Badár Sándor a stand-up comedyről:

A stand-up comedy élő műfaj, nem véletlen, hogy megtalálta a helyét, mert közönségigény hívta életre. Nem egy szakmabeli dönti el, van-e létjogosultsága.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. bo 2009. július 17. 08:14
  „Gálvölgyi úr akkor volt jó, amikor pulóvert reklámozott a "Fürge ujjak" című lap címoldalán Az elmúlt jó-néhány évben egy az egyben Benny Hill-t majmolja. Generációváltás van folyamatban, csak nem hajlandó elismerni!”
 • 34. babocska 2009. július 16. 12:20
  „Az biztos Rokker Zsolti nagyon remek előadó.Nem rosszak a most feltörö ifjabbak,Hadházi és társai.Nem kell irigykedni rájuk,mutassák meg Ők is mit tudnak.Majd az idő,meg a közönség eldönti ki is a legjobb közöttük.Gálvölgyi kiöregedett,semmi új nincs már körülötte.A Heti hetes lassan olyan lesz mint a Mónika .Gratulálok a Kőhalmi Zolinak,remek az előadása.”
 • 33. TrombiFrédi 2009. július 12. 13:55
  „Sajnos Gálvölgyi úr ismét elfelejtett magába nézni, mielőtt megnyilvánult, mert akkor ilyet nem mondott volna. Régmúltbeli alakításaiért minden tiszteletem az övé, de mióta a"kormánypárti humor nagy ágyújaként" tevékenykedik egyre kevesebb az elismerésre méltó produkció, csak a név a régi, mert már az arc is nagyobb, mint előtte, fordítottan arányos a teljesítménnyel...”
 • 32. joy 2009. július 12. 10:03
  „A stand up a kabaré legkeményebb műfaja.
  10-15 percigsüketeléssel lekötni a közönséget, komoly tudást, előadó készséget, gyakorlatot kíván.
  Ennek magyarországon legjobb képviselője Rokker Zsolti. A többiek csak távoli követői.

  Van igazsága Gálvölgyinek. A műfajt épp úgy megszállták a médicelebek, mint egyéb területeket.”
 • 31. sima 2009. július 12. 09:58
  „Gálvölgyi művész úr válságba került, ezért már mindent elvállal aminek már semmi köze a művészethez , pláne a színész mesterséghez, viszont annál több köze van a ripacskodáshoz. ( lásd. Heti 7-es ) Egy ilyen Heti 7-es felvételnél sem csípőből jönnek a poénok. Több órát is igénybe vesz a meghívottaktól mire összeböfögnek egy műsorra való szánalmas poént , de egy jó ideje már ez sem sikerül nekik. Már a VIP szobában felhalmozott ital és kajamennyiség sem segít, a felvételenként kifizetett gázsiról már nem is beszéljünk. ( Az sem alapbér..)
  Ebben a közegben mozogva nem csodálom, ha szemet szúr Gálvölgyi művész úrnak hogy néhány művész könnyedén túlszárnyalja őt és Heti 7-esben megrekedt társait.
  A gyúrunk vazze már nem elég...”
 • 30. zehn 2009. július 12. 08:18
  „Gálvölgyi unalmas, Fábry kiégett, bár mindkettőnek vannak jó pillanatai. Kár, hogy poiltikai havatartozásaik tetten érhetők. A stand-up amerikai blőd utánzat, erőltetettnek tűnik. Sas kabaré ripacsság. Mégis, valamit nézni "kell".”
 • 29. Krampampuli 2009. július 12. 08:06
  „21. hozzászólás comet 2009.07.11. 18:09

  Bocs. A ripacs nem azt jelenti amit írtál, hanem ezt:

  http://www.idegen-szavak.hu/keres/ripacs

  nem ugyanaz!”
 • 28. Krampampuli 2009. július 12. 08:01
  „Nekem csak az tűnik fel - már többször előfordult - , hogy ha valaki nem pozitív véleményt mond valakikről és adott esetben az a valakiknek "fut a szekér" akkor ezek a valakik rögtön rávágják: Irigy!
  Elég primitív azonnali reakció szerintem. Az meg sem fordul pici fejükben, hogy egy egyáltalán nem irígy csak nem szimpatizál a dologgal. Konkrétan na ja, majd pont Gálvölgyi lesz irígy rájuk. He-he-he!
  A tehetség majd megmutatkozik mondjuk 10 év távlatából visszanézve. Mert ha ezekre a standupos fickókra senki sem fog emlékezni akkor Gálvölgyinek volt igaza. Ha meg igen akkor nem. Mindezek ellenére azt vétek hinni, hogy majd a közönség kiválasztja szimpatizálásaval a tehetséget. Ez sem igaz lássuk csak a Győzike féle szarságokat mennyi ideig futott s nem azért mert jó volt...”
 • 27. Gábor_mester 2009. július 12. 01:39
  „Rögvest saját pennámba dőlök! Mi az a Napi (Fr)Ász? Tök gáz abban megjelenni, vénségünkre még nyilatkozni is. Gálvölgyit parodistának szerettem. A humort számomra Hofi jelentette, meg a Markosnádas(Bonc).
  Fábry ANÁLIS, a 7-i 7-s meg KANÁLIS. Éljenek a fiatalok, Badár, Szőke, és szívbéli gratula Kőhalmi Zolinak!!!”
 • 26. Zorro 2009. július 11. 21:21
  „A Győzike showról majdnem megfeledkeztem.”
 • 25. achilleus 2009. július 11. 20:25
  „22. hozzászólás Léni 2009.07.11. 19:26
  Ajánlom kedves figyelmébe
  21. hozzászólás comet 2009.07.11. 18:09

  Ennyit Fábryról.”
 • 24. Zorro 2009. július 11. 20:22
  „18. hozzászólás Yucca 2009.07.11. 17:25
  A "Heti hetes" kb. azon a színvonalon van, mint a Mónika show, vagy a Balázs show. Z”
 • 23. 620829 2009. július 11. 19:31
  „VAZE!!!NO LEGALÁBB EZ MEGMARAD GÁLVÖLGYIBŐL...A MSZOPOS BARÁTSÁGJAI MEG LASSAN KIFULLADNAK,MINT A PÁRT MAGA IS..........AZ BIRÁL ÁLTALÁBAN, AKI ÉRZI,HOGY ALULMARAD....EZ VAN....ÖSSZESZEDETT MÁR GONDOLOM ELEGET...MEHET NYARALNI...NEM KELL MINDIG SZEREPELNI!!!”
 • 22. Léni 2009. július 11. 19:26
  „8.lilik Tudod ki a szánalmas ripacs? FÁBRI!! Valószinű elhasználta már a mosószappant, amit küldtem
  neki, hogy mocskolódás után kimossa a száját!!! Azért mert valaki már nem fiatal, még lehet a szakma
  egyik legjobb képviselője. A nézők sem egykaptafára szabottak, van akinek az tetszik, van akinek ez tetszik.
  Mint már emlitettem szerintem fábri egy ripacs, de a hozzá hasonlóknak ő tetszik.”
 • 21. comet 2009. július 11. 18:09
  „a ripacsot a profitól egyrészt az különbözteti meg, hogy a ripacs görcsölve akarja bizonyítani tehetségét, míg a profinak erre nincs szüksége. Ha a ripacs már ott tart hogy görcsölve sem tudja bizonyítani tehetségét, akkor a riválisok lenyomásával próbál felszínen maradni .
  A profi ilyen vitában vagy inkább provokációban nem vesz részt, mert azzal csak ledegradálná magát.”
 • 20. micsibucsi 2009. július 11. 17:44
  „No végre valamiben egyetért a többség, bármilyen hihetetlen is! :) Ezeket a véleményeket remélem valaki összefoglalja és elküldi a művész úrnak, ha még tud százalékot számolni akkor nagyjából tudni fogja igazából hol is tart a népszerűsége!”
 • 19. pille 2009. július 11. 17:43
  „Valamikor Gálvölgyi és a többiek is jók voltak. Nem tudják elfogadni,hogy lejárt róluk az idő.Olyanok,mint a nagyon öreg professzorok,akiknek már remeg a kezük műtét közben, de az istennek sem engednék műteni a fiatalabb generációt.”
 • 18. Yucca 2009. július 11. 17:25
  „Féltem, hogy lesz, aki "megvédi" Gálvölgyit és T. Társait (Sas, Bajor, Kern, Hernádi, Fábry, stb.), így kellemes csalódást okoztak a hozzászólások.
  Nagyon igazatok van: ezekben semmi humor, vagy nagyon kevés és az is erőltetett, -- kb. úgy ragaszkodnak a helyeikhez és az állítólagos "népszerűségükhöz", mint a leszerepelt politikusok a hatalomhoz.
  Hosszú évek óta már én sem nézem a Heti hetest, a Gálvölgyi show-t /?/, a Fábryt, -- nem nyújtanak semmit, tényleg csak magukat szórakoztatják kétes, sokszor alpári módon.
  Helyet kell adni a fiataloknak és az aktualitásoknak, -- ez a jövő, és ezt vénülő humoristáink, ha volna hozzá intelligenciájuk, belátnák és elfogadnák.”
 • 17. Zejko 2009. július 11. 17:05
  „Na meg a masik a Bajor meg a Hernadi azokon sirni lehet annyira farasztoak hogy fekve nezem oket kb 10 perc azt hulla vagyok.Eroltetettek a stand up osok kozott meg Gobocs ,Kis Denes ,Kohalmi ok igen utosek.”
 • 16. Zejko 2009. július 11. 16:59
  „Galvilgyi egy eroltetett balfasz amilyen jo volt regen annyira siralmas manapsag.A stan up osoknak van humorerzekuk es nem ugyan azt a maszlagot eroltetik mint Galvolgyi evek ota.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvasutat építenének Szegváron

Szegvár - A 10,4 kilométeres pálya a Csordajárásig szállítaná az ide látogató turistákat. Tovább olvasom