Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szentes hírek > Egymásra vadásznak Fábiánsebestyénben

Egymásra vadásznak Fábiánsebestyénben

Fábiánsebestyén - Engedély nélkül tartott fegyvert, lőszert, vadhúst kerestek a rendőrök a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaság néhány tagjánál 2009 óta többször is, feljelentések alapján – hiába. A titkárt berendelték elmevizsgálatra. A háttérben a polgármester és a társaság 14 tagja közti jogvita áll.

Bakos András - 2012.03.10. 07:50
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
2012. február 8. óta ismét törvényesen működik a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaság – tájékoztat Kós György polgármester, háziorvos, a vadásztársaság elnöke. Arról, ami 2009 márciusa óta, három éve történik a közösségnél, nem nyilatkozik: azt mondja, a bírósági perek lezárulásáig felelőtlenség lenne bármit is előrebocsátani, és akik ezekben a perekben a másik oldalon állnak, szerinte valótlanságokat állítanak.

Régen barátok voltak.
A másik oldal szempontjait Uram Zsolt, Kelemen Kálmán és Bella László mondta el. A társaság 2009. március 23-áig rendesen működött. A helyi földtulajdonosokkal haszonbérleti szerződésben álló, 24 tagot számláló közösség Kós György elnökletével gazdálkodott, vadászott, ide a külföldiek is szívesen jöttek. A falubeli rendezvényekre rendszeresen főztek vadat, ezt is a vadászok szállították. A társaság által vett mobiltelefonok egy részét is az önkormányzat használta. Páran úgy látták, az elnök több terhet rak erre a közösségre, mint illene, tervezték, ezt szóvá fogják tenni. – A doktor úr hallhatott erről, és elébe ment a bírálatoknak: behívott, és közölte, nem akar többé elnök, fia, felesége nem akar tag maradni a társaságnál – emlékezik Uram Zsolt. Ugyanezt Bella Lászlónak, a titkárnak is elmondta Kós. Ők régi barátok voltak: amikor polgármester nem lehetett főállású háziorvos, Bella volt a beltagja annak a bt.-nek, amely Kóst foglalkoztatta, így gyógyíthatott tovább faluvezetőként. – A márciusi közgyűlésen még kapott jelölést az elnöki posztra, de mondta, nem vállalja, jó munkát kívánt az új vezetőségnek – folytatja Uram. – Megállapodtunk, mikor adja át az iratokat, s a 2008-as év gazdálkodásáról szóló beszámolót, ez azonban nem történt meg. Végül ebből feljelentés lett. Később elképedve szembesültünk azzal, hogy azt állította: sohasem mondott le. Közeli környezetéből van is nyolc támogatója a társaságon belül.

Kelemen Kálmán, Uram Zsolt és az iratok. Még nincs vége. A szerző felvételei
Kelemen Kálmán, Uram Zsolt és az iratok. Még nincs vége. A szerző felvételei

Ide hazajárnak a rendőrök.
Azóta zajlik a háborúság, amely feladatot adott a szentesi és a Csongrádi Rendőrkapitányságnak, a szentesi és a megyei ügyészségnek, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
A rendőrség által fölkért Farkas Zoltánné könyvvizsgáló a 2008-as év gazdálkodásában a megismert papírok alapján szabálytalanságokat látott. 8 millió 909 ezer 618 forint sorsát kellene tisztázni. Az ügyészség arra jutott, hogy a társaság nem szabályosan működik. A bíróság viszont megállapította, valóban Kós György a társaság törvényes képviselője, mert a 2009 márciusi közgyűlést nem vezetőségválasztó céllal hívták össze. Ám ez azt is jelenti, hogy a törvényes titkár Bella László, akinek a kormányhivatal kiadta az úgynevezett beíró könyvet: ez alapján lehet vadászatokat szervezni, működni. A tagság nagyobbik fele, 14 vadász a titkárral együtt így tovább gazdálkodott, vadászott, és önmaguk felé a házipénztárban elszámoltak. Az elnök közben kirúgta a két hivatásos vadászt – egyikük Uram Zsolt –, akik munkaügyi bíróságra mentek, és pert nyertek, vissza kellett őket venni. – Ezalatt hol egyikünknél, hol másikuknál tartott házkutatást a rendőrség: bejelentés alapján mentek, és engedély nélkül tartott fegyvert, lőszert, vadhúst kerestek, persze mindig hiába. Nekem pedig el kellett mennem elmeorvosi vizsgálatra, mert olyan feljelentés érkezett, tudjuk, kitől, hogy nem vagyok beszámítható – mondta Bella László.

Vadölő öntözőcsatorna.
Legközelebb március 28-án Szegeden tárgyal a bíróság arról, hogy a vadásztársaság kizárta soraiból ezt a 14 embert, ők pedig ezt nem hagyták annyiban. Mégsem ezért fordultak a sajtóhoz, hanem azért, mert nemrég Uraméknál megint házkutatás volt, a rendőrök elvitték a beírókönyvet, ami ott volt, később pedig egy futár olyan jegyzőkönyvet akart aláíratni Uram Zsolttal, hogy a beírókönyvet Kós Györgynek adja „vissza" a rendőrség. Zsolt nem írta alá, a könyv február 8-án Kóshoz került: ettől számítja az elnök az újbóli törvényes működés kezdetét. – Nem értjük, miért Kósnak adták vissza a könyvet. Mi most már nem tudunk vadászni, gazdaságilag, anyagilag is tönkrementünk, a vendégek már rég elmaradtak a balhé miatt – mondja Uram.

Mackószobor Fábiánsebestyén főterén. Középpontban a vadgazdálkodás.
Mackószobor Fábiánsebestyén főterén. Középpontban a vadgazdálkodás.

Mindez lehetne egy település belügye is, csakhogy a társaság vadászterületén húzódik az a fóliázott falú öntözőcsatorna, amelybe nemrég tömegével fulladtak bele a nyulak, őzek, rókák. Olasz vadászok megdöbbentő felvételt tettek közzé erről a YouTube-on. Több tízmilliós a vadállományban esett kár, amit egy eljárás végén valakinek ki kell fizetnie. Ez ügyben a társaság nem tudja rendesen képviselni az érdekeit a történtek miatt.

Nem tehettek mást
„A büntetőfeljelentés alapján a rendőrség eljárási cselekményeket hajtott végre, amelynek egyik momentuma volt a kérdéses irat lefoglalása" – tájékoztatott Tuczakov Szilvána rendőr alezredes, sajtószóvivő. „Miután arra az eljárás érdekében már nem volt szükség, a lefoglalást megszüntető határozat meghozatalát követően a rendőrhatóság visszaadta az iratot... A lefoglalás megszüntetésekor a lefoglalt dolgot annak kell kiadni, aki a bűncselekmény elkövetésekor a dolog tulajdonosa volt, és ezt kétséget kizáró módon igazolni tudja. Vagyis egy vadásztársaságnál a tulajdonos a társaság elnöke, aki az aláírásra jogosult vezető tisztségviselő."
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 25 hozzászólás
Moderálásra küldöm 25. biro105 2012.03.17. 20:46

tisztelt falubeli 98 ha ez a születési dátumod ha nem azért engedjél meg egy -két mondatos reagálást amit te javasolsz azt tudod melyik időket idézi - a rákosit na abba az időben mondták meg hogy hol kell élned .Most állítólag demokrácia van ajánlom a hatályos alaptörvény tanulmányozását neked. Én nem lázítottam senkit nem ez a szándékom csupán egy helyi jelenségre kívántam rávilágítani.Ezt te is tudod hogy itt valahol nincs minden rendben Az írásodból is kitűnik. Azt azért elismered hogy Dr Kós polgármestertől függünk pedig fordítva kellene lenni élet halál ura a faluba egy pár család tudna mesélni csak az a kérdés meddig? Pedig ha a bili kiborul az egész falura ráborul ő pedig veszi a sátorfáját és elhúz .Annyit biztosan kap a lakásáért mint amennyiért vette. Miniszterelnök nem akarok lenni a beosztásból csak a pénzt irigylem a többit nem.

Moderálásra küldöm 24. falusi01 2012.03.17. 13:34

Lehet így élni a faluban,hiszen azért nem lehet szó nélkül elmenni amellett,hogy az utóbbi időben történtek komoly beruházások is! Pl. van egy szép,és jól felszerelt Iskolánk,az Óvoda is megújult,többször bővítették az Idősek otthonát(még fogják is),az egészségház is megszépült! Igaz nagy része Uniós pénzből,de hát pályázni kellet,bele is kellet tenni önerőt,úgyhogy ezek elvitathatatlan dolgok! Most indul a szennyvízberuházás is,tervbe van tanmedence építése is, és a községet várossá szeretnék nyílváníttatni! Sajnos az emberben vegyes indulatok uralkodnak,hiszen ezek a piszkos dolgok is jelen vannak a faluban. A szomszédos településeken nincsenek ilyen mértékű beruházások,de nem is hallani ilyen ügyekről. De attól még lehetnek.Összefoglalva, Én és családom szeret itt élni! Mást nem tehetek,csak bízok az igazságszolgáltatásban,és a megfelelő ítélettel a bűnösök bűnhődjenek.Akárkiről is legyen szó.

Moderálásra küldöm 23. y-akta 2012.03.17. 12:52

Nagyjából átnéztem. Voltak indulatok! Én, mint nem helybeli, persze mit se tudtam az okokról.
Nos, nem sok minden változott! Talán, még több az indulat és a per. De így élni egy faluba? Nem lehet könnyű.

Moderálásra küldöm 22. falusi01 2012.03.16. 19:55

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/fabianon_nem_kellett_a_szaloncukor/2192805/#hozzaszolok
Akit érdekel,ennek a cikknek a hozzászólásainál is van egy-két gyöngyszem!

Moderálásra küldöm 21. falusi01 2012.03.16. 19:45

y-akta ! Én nagyon szeretek itt élni,(itt születtem 40-éve)! Sajnos nem lehet felnyitni az emberek szemét,a választási eredményekből kiderül. Mondjuk az is közrejátszott a választásokon,hogy sajnos nem is volt megfelelő ellenfele a polgármester úrnak. Látszik,az eszközökben nem válogatnak,de amíg az emberek nem a saját bőrükön tapasztalják addig nem hisznek el semmit. Az hogyha ilyet mondanak nekem,hogy ha nem tetszik el kell költözni,felmegy a pumpa bennem. Olyanok osszák az észt itt a faluban,akik messziről költöztek ide,és itt akarnak érvényesülni. Ez igaz az Önkormányzat felső vezetésére is,és vannak az ellenzékben is ilyen személyek! Sajnos ebben a faluban a jelszó: AKI NINCS VELEM, ELLENEM !

Moderálásra küldöm 20. baltazar 2012.03.16. 19:39

Nem csak ez az 1 ügy van Fábiánon. A hivatali visszaélés ügyében még 2008 áprilisában mondták ki az elmarasztaló ítéletet, amelyben még nem tűzték ki a másodfokú tárgyalást.(4 év telt el azóta) Ezen kívül még 1 ügy van folyamatban, és biztos forrásból tudom, hogy egy másik komoly ügyben most fog megindulni a bírósági eljárás a faluvezetés ellen. Sok itt a gond.
Kedves falubeli98! Majd biro105 gondolom reagál arra,amit írtál neki. Nekem mindenesetre nem tetszett amit írtál. Ki vagy te, hogy másnak olyat mersz írni, hogy tűnjön el a faluból? Milyen jogon?
Én személy szerint azt vallom, hogy a problémákat igenis el kell mondani a közösségen belül, azokat meg kell beszélni, és megnyugtató kompromisszumos megoldásokat kell elérni a vezetés és a lakosság között. Mint ahogy a többi településen ezt példamutatóan meg is teszik. Szegváron még a helyi tévében is megtekinthető a testületi ülés - Fábiánsebestyéni testületi üléseket is néznék szívesen az emberek.Időszerű lenne közkinccsé tenni az… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 19. y-akta 2012.03.16. 09:40

Uhhh! Nem találok szavakat! Akkor itt már egy ideje nem lehet jó élni! (Megalázó lehet egy házkutatás, nekem legalább is!) De a történtek fel kell, hogy nyissák az emberek szemét, még, ha eddig nem hitték is!

Moderálásra küldöm 18. ubulka 2012.03.16. 00:03

Látom azért egy két embert érdekel a dolog hát itt az igaz tények 2009 márc közgyűlése volt a vadásztársaságnak tagok kirúgták Dr Kós Györgyöt jó munkát kívánt az új vezetésnek. De ismerve őt bosszút forralt de még nem is a kirúgása a legnagyobb baj hanem hogy észrevette hogy a pénzzel kell elszámolni ! Na ez a mai napig sem sikerül neki. Most azon munkálkodik hogyan tudna ettől a kötelezettségtől megszabadulni nem lesz könnyű .Itt az igazságügyi könyvszakértő szakvéleménye a vadásztársaság könyveléséről (bevételek elszámolása szabálytalan,vizsgálatot igényel a MEDO kft -vel kapcsolatos tranzakciók,mind a bevételek ,mind a kiadások tekintetében ahhoz kapcsolódó tételek elszámolásának indokoltsága! valódisága! nyomozati és más módszerekkel való vizsgálata indokolt(milliós)Előző tételek valódisága befolyásolja alapvetően hogy összesen 8 909 618 bruttó bevételéből mennyi képezheti a sikkasztással okozott kár nagyságát)
De még ez nem minden ki a könyvelő! Székely Erika ki a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 17. falubeli98 2012.03.15. 19:00

biro105.HA ennyire utálod a falut és a falu vezetést tünj el a faluból.Ne lázisd a falut.Csendes és békés faluban élümk.Máshol is vannak problémák mégsem szapulják egymást az emberek.Jó neked,hogy a saját házad táján nincs mit sepregetned.Minden rendben van nálad.Mért nem vagy miniszterelnök.

Moderálásra küldöm 16. falusi01 2012.03.14. 21:10

y-aktánál a pont! Ebben a kis községben szinte mindenkinek van az önkormányzatnál dolgozó ismerőse, rokona,és tudja mindenki,hogy csendbe kell maradni! A választások előtt nyíltan meg lett mondva mindenkinek,hogy amennyiben nem ez a hatalom marad,elvesztheti állását! Az embereknek meg a fejébe vésték,hogy akár még orvos nélkül is maradhat a község! Ez a választásokon sokat nyomott a latba !A közmeghallgatáson elmondták,semmilyen tartozása nincs településünknek! Senki nem merte megkérdezni(Én sem),hogy például akkor miért vették le a gázórát több Önkormányzati épületről stb.!Itt az önkormányzati dolgozóknak azt is meg kell gondolni,hogy kivel áll szóba,mert már voltak akik megütötték a bokájukat!
biro105 a motorbalesetet idekeverni,az nagyon durva és elítélendő!


25 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...