Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Eljött a szén-monoxid jelzők szezonja

Szentes - Elég egy tragédiáról szóló hír a tévéhíradóban, s másnap megemelkedik az üzletekben a szén-monoxid jelző készülékek forgalma. Mind többen bíznak abban, hogy életmentő lehet egy-egy ilyen készülék, de egy gázszerelő azt mondja, feltétlenül teszteljük le, s egyéb tanácsokkal is szolgál.
Mindig elhangzik a riportokban: ellenőriztessük gázkészülékünket szakemberrel, illetve pár ezer forintért már beszerezhetők CO-jelző szerkezetek. Szentesi körképünkben előbb villamossági szaküzletekben érdeklődtünk. A Váczi-Vill Kft. nevű kereskedésben az eladó három készüléket is kitett a pultra, volt köztük elemes, konnektorhoz csatlakoztatható, analóg és digitális típus is, 5, 6 és 8 ezer forint körüli áron. Október végétől naponta 5-10 darabot is eladnak, a tragikus hírek hallatán megugrik a forgalmuk a riasztókból, tudtuk meg az üzletben. Ezek bevizsgált termékek, az egyik cég még tájékoztatót is tartott az üzlet munkatársainak a tudnivalókról. Kapnak visszajelzést, hogy jól működik a készülék, mondta az eladó, akinek 60 év feletti szülei is úgy gondolták, beszereznek egy szén-monoxid érzékelőt.

Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is.
Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is.

Egyetlen típust árul CO-jelzőből Kasik Lajos az üzletében, de ebben maximálisan megbízik, és kelendő is. A Dégáz által bevizsgált, 6 ezer forint alatti készülék hálózathoz csatlakoztatható, ami az üzletvezető szerint jobb, mint az elemmel működő, hiszen az elem lemerülhet. Ezzel szemben a vezetékes megbízhatóbb, áramkimaradás esetén is, mert akkor a gázkészülék is leáll, magyarázta. Kapott már olyan jóleső visszajelzéseket a kereskedő, miszerint életet mentett az itt vásárolt készülék. A szülők sokszor gyermeküknek is vásárolnak belőle, hogy biztonságban tudják, karácsonyi ajándékként is.

Nem villamossági profilú üzletben is jártunk, ahol régebben árultak egy több mint 10 ezer forintba kerülő típust, s most már ugyan nem, viszont rendelnek, ha valaki keresi, tájékoztatott az eladó. Náluk az egészségmegőrző termékek körébe tartozó árucikkek között lehetett kapni, s nem volt vele semmilyen probléma.

Alig náhány szerelő 45 ezer gázkészülékre Szentesen

Szentesen legalább 45 ezer gázkészülék van a szerelő szerint, viszont szakember alig néhány. Tudomása szerint nincs gázszerelő-képzés a városban, így a munkájuk rengeteg. Ráadásul a karbantartó tevékenységük jóformán egy hónapra korlátozódik, ezért az lenne a jó, ha az emberek időben lépnének, s nem október 15-én jutna egyszerre mindenkinek eszébe, hogy szóljon a szerelőnek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémény az évi kétszeri ellenőrzés között is eldugulhat.

Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is, sőt úgy tudjuk, ennek többszöröséért is árulnak nagyobb tudású szerkezetet. A szakirodalma is nagy a szén-monoxid jelző készülékeknek, s abban mindegyik egyetért, hogy a CO-jelzők csak abban a helyiségben érzékelik a gázszivárgást, ahova a készüléket telepítették. Szénmonoxid-riasztót kizárólag a nyílt égésterű, kéményes gáztüzelő berendezésekhez szükséges beszerezni. A nyílt égésterű gáztüzelők a helységből vonják ki az égéshez szükséges levegőt, s az égéstermékek a kéményen keresztül távoznak. Egyedi fűtésű, többkéményes konvektoros lakások összes helyiségét célszerű riasztóval ellátni, a készülék minimum 85 decibellel szólal meg, olvashatjuk.

A szén-monoxid könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll, míg a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség alsó szintjén koncentrálódik. Fontos tudnivaló, hogy legalább fejmagasságban szükséges elhelyezni a készüléket, ideálisan 1,8-2-2,5 méteren.

Nem ijesztgetni kell a lakosságot, hanem tájékoztatni, milyen előkészületeket tegyenek, mire ügyeljenek, hogy megelőzzék a bajt, hangoztatja egy általunk megkérdezett gázszerelő. Bevallása szerint neki voltak rossz tapasztalatai a CO-riasztó készülékkel, ezért arra bíztat mindenkit, aki ilyet vásárol, mindenképpen ellenőrizze le a működését. Egyszerűen, mesterséges füsttel teszteljük le, akár egy meggyújtott újságpapírral, de elvileg már cigarettafüstre is be kellene jeleznie, ha alá tartjuk. Ekkor meglátjuk, rábízhatjuk-e az életünket egy gépre, magyarázta.
Energiamegtakarítási célzattal sokan szigetelték lakásukat, illetve cserélték ki a nyílászárókat. Ennek előnye, hogy nem szökik ki a meleg, ám a hermetikusan lezárt lakásokban a gázkészülékek nem kapnak elegendő levegő utánpótlást. A szerelő azt ajánlja, nyílászáró cseréjekor egyeztessenek, terveztessenek szakemberrel. Továbá: ha a páraelszívót bekapcsoljuk, az is veszélyforrás, így főzés közben, vagy klíma használatakor nyissuk résnyire az ablakot.

Olvasóink írták

 • 6. xilinx 2012. november 12. 10:23
  „Na, ez jó kérdés. Gázszerelőt kérdezz meg, hogy a konvektor a szobából veszi a levegőt az égéshez, vagy kintről szívja. Nekem cirkóm van, így nem tudok válaszolni.”
 • 5. tothmariaaa 2012. november 10. 21:32
  „Most akkor jól értelmezem, hogy konvektoros lakásba, ahol nincs kémény, odanem kell? Az a zárt égésterű?”
 • 4. xilinx 2012. november 10. 14:24
  „Pár támpont a vásárláshoz, én nemrég vettem, eléggé utánajártam.

  1. Vannak "multi" rendszerek: CO+ éghető gázokra. Nem jó, mert CO könnyebb a levegőnél, éghető gázok általában nehezebbek,így nem lehet jó magasságot eltáláni a felszereléshez!
  2. Hálózati/elemes: érdemes meggondolni, milyen a gázkészülék. Pl. a régi FÉG-ek-nek nem kell 220-as hálózat a működéshez, ott a víz nyomása nyitja a gázszelepet. Ilyenkor csak az elemes véltozat véd.
  3. Az elemessel vigyázni kell, mert riasztás esetén 3-5 nap alatt lemerül az elem. Ha nem vagyunk otthon, és akkor van riasztás, hazaérkezés után halál lehet. Ezért elemeseknél minden hosszabb távvollét esetén kötelező a teszt-gomb használata!! Pár másodperc az egész.
  4. Fenntartással kezelendő, hogy "jobb a hálózati, mert az elem lemerülhet". Ugyanis ezeknek az elektrokémiai CO szenzoroknak véges az élettartamuk, a kezelési útmutatóban le van írva, hogy mennyi. Általában 5-7 év. Senki ne gondolja, hogy vesz egy kütyüt, oszt´ az megteszi élete végig...
  5. Van, aki 1 év garanciát vállal, de olyan is akad, aki élettartam garanciát ad (max 6 év)...az ár is tükrözi ezt általában.
  6. Ha valaki élettartam garanciásra adja a fejét, akkor nagyon nézze meg a csomagoláson, mikor gyártották, és meddig él max a garancia. Rá van nyomtatva. Előfordul, hogy a kereskedőnél parkol 1-2 évet az áru, mire eladja...ilyenkor harmada ugrott az élettartamnak, miközben teljes árat kell fizetni...
  7. Az EU-ban kizárólag olyan CO érzékelő forgalmazható, amely a EN50291 szabványnak megfelel. A csomagolásban kell lennie a megfelelőségi nyilatkozatnak.
  8. Figyelni kell arra is, hogy a túl magas páratartalom károsítja a szenzort. Fürdőszobába nem célszerű tenni, ha mégis ott van a gázkészülék, akkor az ajtón kívül, az ajtó fölé.
  9. Zárt égéstérnél nem kell, de óvatosságból lehet...

  Fentiek alapján 1 típus maradt a rostán, azt is a 4. kereskedőnél voltam csak hajlandó megvenni.”
 • 3. uborka 2012. november 09. 18:18
  „Repülőgépbe kötelező be ragasztani egy nagyobb gyógyszer nagyságú jelzőt, ha a vezető fülkében el szineződik akkor bizony baj van. Ez a dolog mióta magán repülés van azóta évi vizsgáztatás során ellenőrzik.Ez a pirula 6000 ft, és nem gagyi.”
 • 2. Krampampuli 2012. november 09. 15:28
  „Hát én nem mondanám, hogy hülyítik de értem a kommented, inkább nem teljeskörű a tájékoztatás. Valóban az olcsóbb termékek is jók lehetnek de ezek hajlamosabbak az ú.n. téves riasztásra is. Tehát pára, huzat vagy bármi más CO mentes dolog is beindíthatja és hát nem túl kellemes egy éjszakai 85dB-s riasztás, pláne többször. Én az elemesre voksolok. Az szakember jól mondja amit mond a betápossal de mivel a CO készülékek érzékelője kb. 4-5 év hajlamos lehet így az ember tovább használni miközben már az érzékelője rég elavult. Az elemes lemerül. Valóban. De ez a jó. Hisz előtte jelez. Így legalább néha az ember foglalkozik vele nem felejtkezik meg róla. Érdemes beépített elemeset venni. Így ha lemerül 5 év után ki kell dobni, amit amúgy is meg kéne tenni mindegyikkel a fenti érzékelő élettartam miatt így ez a legbiztonságosabb sztem...”
 • 1. DDD80 2012. november 09. 12:10
  „6 ezer forint alatt? Hm. A 10000 ft felettire is azt mondtam, hogy nem drága. Milyen gagyi lehet 6 ezer alatt? Mintha nem is lenne semmi beszerelve...
  És hülyítik a népet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hlavácsék - az igazi nagy család

A szentesi Hlavács Zoltán és felesége Csilla négy lányt nevel. A négy közül három ikrek. Tovább olvasom