Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Eltűnt a Szentesre tervezett erőmű 800 milliója

Szentes - Meghiúsulni látszik a szentesi biomasszaerőmű-projekt. A korábban megítélt 800 milliós támogatást felülvizsgálhatja a kormányzat, talán ezért nem szerepel már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján ez a tétel. Magyar József is megelégelte a várakozást.
Szőrén-szálán eltűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjáról az a 800 millió forintos támogatási tétel, amit még tavaly ősszel ítéltek meg a Co-Ver Energia Szentes Kft.-nek. Többségileg az olasz Co-Ver Energy International S. A. tulajdonában lévő társaság évek óta tervezi, hogy hő- és villamos energiát termelő kis erőművet épít Szentes határában, amely biomassza felhasználásával működne. Utóbbit – a csirketrágyát és a kommunális iszapot – a Hungerit Zrt. és a Szentesvíz Kft. biztosítaná. Az elképzelések arról szóltak, hogy a megtermelt hőenergiát a baromfi-feldolgozó cégnek, az elektromos áram túlnyomó részét pedig a Démásznak adnák el.

2009 szeptemberében úgy döntött az NFÜ, hogy 35 százalékban – azaz 800 millió forinttal – támogatható a fejlesztés. A támogatói szerződést nem írták alá a felek, de a Co-Ver Energia Szentes Kft.-nél azt ígérték, 2010 elején adnak bővebb felvilágosítást a közel 3 milliárdos beruházás menetéről. A tájékoztatás elmaradt, de lapunk áprilisban kiderítette, technológiai kérdések merültek fel a fejlesztésnél. Az eredetileg tervezett eljárás nem hozta volna meg a várt eredményt, ezért egy más elven működő dél-franciaországi erőműben kísérleteztek a szentesi csirketrágyával.

Azt nem tudjuk, miként zárult a vizsgálat, azt viszont igen, hogy a támogatást elnyerő cégben kisebbségi tulajdonos Családi Négyes Kft. kiszállt az üzletből. A társaság tulajdonosa, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Magyar József lapunknak elárulta, az együttműködés elején megegyezett az olasz céggel, hogy ha belátható időn belül nem indul meg az erőmű építése, ő kilép. Így is történt: a Co-Ver Energia Szentes Kft.-ben lévő tulajdonrészét visszavásárolta az itáliai anyavállalat.

Lapunktól értesült a megítélt támogatás eltűnéséről Szirbik Imre is. A szentesi polgármester tegnap azt mondta, érdemi információt ő sem tudott beszerezni a 800 millió forint sorsáról. Hozzátette, ahol nem kötöttek támogatási szerződést, azokat a projekteket felülvizsgálja a kormányzat, ebben az esetben is ez lehet a háttérben.

Megkerestük az NFÜ kommunikációs osztályát, hogy megindokolják, miért vették le a szervezet honlapjáról a bíráló testület által megítélt támogatást, de lapzártánkig nem tudtak válaszolni. Így az sem derült ki, végleg visszavonták-e a 800 milliós forrást a szentesi erőmű-beruházástól. Ha igen, zátonyra futhat az egész projekt, hiszen korábban az olaszok is egyértelművé tették: részben uniós pénzből fedeznék a fejlesztést.

Olvasóink írták

 • 16. unknown 2010. augusztus 06. 08:34
  „Csak feltételezem az kavarhat be, hogy - mint olvashattunk róla pár hónapja - itt Szeged mellett is pályázott valaki (Botkáék támogatásával) egy gázerőműre, gondolom teljesen érthetően a kialakított nagy kapacitású gáztároló figyelembe vételével. Az energialobbi működik a háttérben, s teljesen érthetően mérlegelendő a megépítendő termelő kapacitás nagysága. Biztos az NFÜ-nél többet tudnak erről az ügyről.”
 • 15. 648452 2010. augusztus 06. 00:35
  „Egyet nagyon jól megtanultam, amíg nincs szerződés, addig csak utcai pletykáról beszélhetünk.

  "Erőre kaphat a szentesi erőmű" (Délmagyar, Bíró Dániel, 2009.10.14-én)

  "A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szeptember végén döntött úgy, hogy 35 százalékban - azaz 800 millió forinttal - támogatható a fejlesztés. Szerződést még nem írtak alá a felek, így a megvalósítás időpontja egyelőre kérdéses. A Co-Ver Energia Szentes Kft. ügyvezetője, Andrea Von Finckenstein csak rövid közleményben reagált megkeresésünkre: azt írta, hogy mérföldkőnek tekintik ezt a pályázati sikert, de még sok munka vár rájuk az első kapavágásig. Annyit még elárult, hogy leghamarabb januárban tudnak majd bővebb információt adni a fejlesztés menetéről."”
 • 14. studyfy 2010. augusztus 06. 00:02
  „Ennek a hírnek az a szomorú következménye, hogy 20 vagy 30 szentesinek az esetleges munkahelye elveszhet.”
 • 13. Power 2010. augusztus 05. 19:04
  „Most sajnálnom kellene Magyar urat?”
 • 12. SP 2010. augusztus 05. 17:58
  „Szeged Siemens nem geotermikus erőmű is eltűnik?”
 • 11. flexsnake 2010. augusztus 05. 15:42
  „nem tűnt el, valaki megtalálta”
 • 10. jq 2010. augusztus 05. 13:07
  „Furcsa ez a technológia dolog. Mit kell fejleszteni rajta, a fejlett nyugaton nem ugyanolyan a csirketrágya, mint itt?”
 • 9. gumikacsa111 2010. augusztus 05. 12:56
  „Mindenki monnyyon le, a lóvét meg ide nekem!”
 • 8. antikos 2010. augusztus 05. 11:35
  „Komcsik a választást elqrtátok. Csodálkoztok??? Viki bá kicsinyes bosszúja...”
 • 7. medvejanos 2010. augusztus 05. 10:50
  „Egyszerű levonjuk a tanulságot-> az olasz cégek csak hitegetnek a szentesi befektetésekkel...
  előzmény: minipláza és most meg ez.”
 • 6. achilleus 2010. augusztus 05. 10:27
  „Nem lenne példátlan. Az első Széchenyi-terv kiherélése, és annak következményei:
  2003-as írás, minden bejött! http://www.demokrata.hu/heti-hir/kifosztott-orszag
  Apró részletek: "(...) Mint ismeretes, először mindenféle magyarázat nélkül függesztette fel a Gazdasági Minisztérium új vezetése a nyertes pályázóknak a kifizetéseket, majd később a terv leállítását a forráshiánnyal indokolták. (...) A szocialisták elsőként szüntették meg a terv kis- és középvállalkozásokat segítő programjait, illetve az innováció, vagyis a kutatás-fejlesztés projektjét. (...)"
  "(..) Az MSZP azonban nem vállalkozói, hanem alkalmazotti társadalmat akar. Olyat, amelyben az emberek nagy gazdasági egységek észrevétlen csavarjai, s ahol nem a szakértelem, a folyamatokra való rálátás határoz meg mindent, hanem egy-egy betanult, végtelenségig ismételt munkamozzanat..(...)"”
 • 5. zombor 2010. augusztus 05. 09:13
  „Fantasztikus! Megint egy kreált hír, aminek semmi hírértéke!
  A megítélt támogatás az még nem kp!
  Kincs ami nincs-jut eszembe.Ugyan már...itt mindent el lehetne hitetni, ha nem ismernénk már Dm filozófiáját!Szánalmas,bugyuta semmit mondó cikkek...
  Ne meg nem beszélve a "kampányról"...micsoda fogáskeresés!!!”
 • 4. gerbera 2010. augusztus 05. 08:59
  „Mindenről szó esik ki mikor lépett ki ,és tovább,de a pénzt ki tartotta megőrzésre még az üzlet nyélbe nem lesz ütve,érdekes mindenki hozzáférhet a pénzhez?? nem letétbe helyezve,ilyen pénzek eltűnnek ,bárcsak a magyar adósság is így tűnne el ,de kutyának se kell.”
 • 3. cyt 2010. augusztus 05. 08:57
  „Itt megint nagyon sok a kérdőjel. A cikk végére már az is világos lett, hogy nem igaz a cikk címe; ugyanis nem tudni, hogy megvan-e vagy sem az a bizonyos pénz. Mindenesetre annál jobb helye is van, mint parkírozó pályán lenni addig, amíg megszületik a (1) megfelelő technika és a (2) végleges kivitelezési terv.”
 • 2. jq 2010. augusztus 05. 08:02
  „Az miért baj? Legalább biztosított (lenne) az alapanyagellátás. inkább az a baj, ha nem működő technológiára kapnak pénzt.”
 • 1. honorus 2010. augusztus 05. 07:39
  „Kedves Bíró Dániel at nem szúrja a szemét hogy egy tervezett erőmüben egy olyan kft a kisebbségi tulajdonos amelynek a tulaja az alapanyagot szállító egyik cégnek az igazgatója????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotópontok a lábak alatt

Szentes - Elkezdték Szentesen azoknak a fotópontoknak a felfestését, amelyet hamarosan a szentesiek… Tovább olvasom