Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Eperjesen a polgármester szállította el a szemetet

Eperjes - Kós György Gergő eperjesi polgármester vezette a kukásautót pénteken a faluban. Az ügy előzménye, hogy a korábbi szolgáltató a múlt hónap végén négy Csongrád megyei településsel, köztük Eperjessel is felbontotta a szerződést.
 Többe került elvinni, mint amennyit kaptak érte

Csizmadia Gergely, az Orosházi Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója, egyben a hulladékszállító nonprofit kft. vezetője lapunknak elmondta: a rezsicsökkentés és az új hulladéktörvény azt eredményezte, hogy többe került számukra a szolgáltatás, mint amennyi bevételhez jutottak. Ezért kérték a településektől a kompenzációt, amit egyedül Orosházától kaptak meg. Az orosházi önkormányzat 2015 első két hónapjára 17 millió forintot biztosított a szolgáltatás ellátására, de a város nem vállalhatja magára a többi település veszteségét – nyilatkozta Csizmadia, hozzátéve, még az is nyitott kérdés, hogy a jövőben mi lesz az orosháziak szemetével.

Ismerős arcot láttak a kukásautó volánja mögött az eperjesiek pénteken. A járművet a falu polgármestere, Kós György Gergő vezette. A településről márciustól a Fábiánsebestyéni Nonprofit Kft. hordja el a szemetet. Az eperjesi településvezető pedig úgy döntött, első alkalommal maga vezeti a jobbkormányos Mercedest, sőt, még a kukák kiborításánál is segített. Mi is elkísértük egy darabon.

– Kiskoromban én inkább arról álmodoztam, hogy tűzoltóautót vezethessek, de a kukásautó sem rossz. Ha szükség lesz rá, a jövőben is besegítek a munkába. Egy település vezetőjének nem árt, ha minden területre van rálátása – mondta. Kós György Gergő a bevállalós polgármesterek közé tartozik. Korábban megírtuk, vízből mentést is oktatott a polgárőröknek, sőt, még arra is vállalkozott, hogy őt mentsék ki az alig fagypont feletti hőmérsékletű Király-tóból.

A polgármester kukásautós akciójának előzménye, hogy az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. levélben közölte az érintett önkormányzatokkal: a településekről beérkező hulladékszállítási díj nem fedezi a szolgáltatást, ezért az önkormányzatoktól többmilliós nagyságrendű kompenzációt kértek. A települések ezt nem tudják finanszírozni. Az orosházi cég március 1-jével felbontotta a kötelező közszolgáltatási szerződést. Nem biztosítják a 6 hónapos felmondási időt sem. A településeknek nem sok idejük maradt a helyzet megoldására. A négy érintett Csongrád megyei falu Árpádhalom, Eperjes, Nagymágocs és Székkutas.

Az eperjesi polgármester a vezetés mellett a kukák kiborításánál is segédkezett. A szerző felvétele
Az eperjesi polgármester a vezetés mellett a kukák kiborításánál is segédkezett. A szerző felvétele

Árpádhalom a Bács-Kiskun megyei Vaskút önkormányzatának cégével kötött szerződést. – Az új szolgáltatóval egy évre szerződünk. A vaskútiaknak van lerakóhelyük, Felgyőn válogatót is működtetnek, méghozzá nyereségesen. A lakosságnak a szemétszállítás nem kerül többe, mint eddig – tudtuk meg Szarka Attila polgármestertől.

Nagymágocson is úgy döntöttek, hogy a vaskúti céggel szerződnek – tudtuk meg Szebellédi Endre polgármestertől.

Székkutas polgármestere, Szél István annyit mondott, március elsejétől az FBH-NP Közszolgáltató Nkft. látja el a hulladékszállítási közszolgáltatást, ami továbbra is keddi napokon történik, azonban – a korábbiakkal ellentétben – a hulladékgyűjtő edényeket a szállítás napján 7 óráig kell kihelyezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a csatornahálózat és a szennyvíztisztító-telep Fábiánsebestyénen

A községben korábban nem működött csatornahálózat, ezt az ingatlanoknál közműpótló berendezések:… Tovább olvasom