Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Felújított harangláb

Derekegyház-Tompahát - Felújították a Derekegyházhoz tartozó Tompaháton azt a haranglábat, amely egy 1912-ben lezajlott tragikus eseményre emlékeztet.
Szabó István polgármestertől tudjuk, hogy abban az évben leégett egy barakk a Weiss Manfréd-birtokon, és sokan meg is haltak. A mementót a birtok tulajdonosa állíttatta az elhunytak emlékére, egy tölgyfa mellé. A fa azonban az elmúlt évszázadban olyannyira megnőtt és terebélyessé vált, hogy lassan elnyomta a haranglábat. Lépni kellett. Eredetileg a művelődési ház átadására szerettek volna elkészülni a felújítással, de ez végül nem sikerült. Mostanra fejeződött be a munka.

A Weiss Manfréd-birtok a 20. század első felében arról volt ismert országszerte, hogy a művelhető terület jelentős részén akkoriban modernnek számító hajós öntözőrendszert működtettek. A csatornákon közlekedő hajó még a 60-as években is dolgozott, az állami gazdaság idején.

A derekegyházi önkormányzat folytatja Tompahát fejlesztését: a művelődési ház renoválása után most az üresen álló iskolát szeretné ifjúsági táboroknak helyet adó épületté alakítani.

Olvasóink írták

  • 2. zongorista 2010. október 27. 21:23
    „Én is megnézem!
    Jó lenne tudni, hová lett a kb 20 éve még "látható" muzeális értékű öntözőhajó??
    (vagy inkább ne is akarjuk tudni.....??)”
  • 1. z927 2010. október 19. 20:32
    „Szóval elkészült? Hétvégén megnézem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikerpár tanítók a mágocsi suliban

Nagymágocs - Tanítóként dolgozik egy ikerpár a nagymágocsi iskolában. Erzsébetet és Esztert a diákok… Tovább olvasom