Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Földutas város helyett aszfaltozott falut akarnak

Fábiánsebestyén - A fábiánsebestyénieknek nem egy hangzatos cím, hanem az egyszerű, de az életüket megszépítő dolgok lennének fontosak. Van, aki szerint inkább aszfaltozni kellene várossá válás helyett.
– Múlt hét óta állandóan csörög a telefonom, megállítanak az utcán, hogy mondjak már valamit a nevükben. Akit a munkája valamilyen módon az önkormányzathoz köt, nem akar nyilvánosan felszólalni, rám vár a feladat – közölte a fábiánsebestyéni önkormányzat egyik képviselője, Tóth László.

Azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja: a falubeliek jó része „eldobta az agyát" a napokban megjelent, Fábiánsebestyén várossá válna című cikk láttán. A lakosok úgy vélik, az elvárásaik és a polgármester által kitűzött irányvonal nincs egymással összhangban, ők nem vágynak városi rangra.

– Véleményük szerint a község vezetésének egy része és Kós György polgármester nem a lényegre összpontosít. Miért kell ezt újra és újra erőltetni, kiadni félmillió forintot a pályázat írójának? Változna valami? A fábiánsebestyéniek falusiként is nagyon jól érzik magukat. Nem ez volna a legfontosabb egy olyan községben, ahol még ma is tucatnyi földes, esős időben szinte járhatatlan út van – tolmácsolta a helyiek véleményét Tóth László.

Ehelyett inkább a két évtizede még kiválóan működő, a szüleik, nagyszüleik összefogásából létrejött Fábió Ring SC autósklub, a kézilabda-, a nőifoci-, a megyebajnok teke-, az asztalitenisz-, az országos hírű mazsorettcsapatok felélesztésén kellene dolgozni. Újra élettel szeretnék megtölteni a kultúrházat, ahol ugyan mindenki nagy örömére helyet kapott a nyugdíjasklub, de egyébként legfeljebb jótékonysági bálra és vásározásra nyitják meg.

– Sajnos nem igaz, hogy a faluban nem csökkent a lélekszám: húsz év alatt közel 500 fővel lettünk kevesebben. Ez azt hozta magával, hogy ugyanezen idő alatt megszűnt hat vendéglátóhely, két bolt, egy pékség, egy varroda – körülbelül 50 munkahely. A gyakran és büszkén említett hét önkormányzati autóbuszból a helyiek nem sokat profitálnak: a középiskolások nem szállhatnak fel a falu és Szentes között ingázó iskolabuszra, a gyerekek is saját költségükön utaznak a focimeccseikre. Évek óta kérik, eddig eredménytelenül, hogy ne a felnőttrendelésre kelljen vinni a babákat, kisgyermekeket, gyermekorvost szeretnének – sorolta a másik oldal kifogásait.

Minderről megkérdeztük Kós György polgármester és Gyurisné Székely Erika jegyző véleményét, de egyelőre nem válaszoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkényi az első baba

- Éppen így terveztük - mosolygott a kisfiára a tömörkényi Farkas Katalin. Tovább olvasom