Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 14°C

Folytassa, Horváth Mihály gimnázium!

Szentes - Holnap újabb epizódjához érkezik a Horváth Mihály gimnázium utóbbi időben meglehetősen viharos története. A szentesi gimnázium fenntartásáról szóló Szentes kontra megye csörte 2007 óta húzódik, és sok ember megégette magát miatta.
20 hónapja feszül egymásnak a szentesi és a megyei önkormányzat a Horváth Mihály gimnázium miatt, és holnap újabb fejezetéhez érkezik az összevonásokkal, kinevezésekkel, lemondásokkal és tüntetésekkel tarkított történet. Az egész a szentesi középiskolák integrációjával és Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő leváltásával kezdődött 2007 nyarán. A fenntartó megye a gimnázium élére Cseuz Lászlót nevezte ki, de ő néhány nap után lemondott. Inokai-Tóth László következett az igazgatói székben – a gimi tantestülete megtorpedózta a határozatot: a tanárok nem szavazták meg az új vezető kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot.

2008 februárjában Szirbik Imre polgármester azt javasolta a megyei közgyűlésben, hogy a gimnázium kapja vissza önállóságát. Ennél tovább mentek azok a tanárok, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a megyei fenntartásba 1999-ben átadott intézmény kerüljön vissza a városhoz, ezt a helyhatóság is támogatta. A rossz hangulat nem oldódott, sőt elkeseredettségükben nem mindennapi eszközt vetettek be május végén a tanárok: ülődemonstrációval tiltakoztak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen. Ez a folyosói akció csak beharangozója volt annak az elégedetlenségnek, ami a júniusi igazgatóválasztás után az utcára vitte az iskola egykori és mostani diákjait és pedagógusait. Magyar Lászlóné kinevezése után több százan tüntettek azért, mert a megye nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a gimnázium és a Zsoldos-szakközép élére. Az új vezető sem húzta sokáig: július elsején nem vette fel a munkát. Három héttel a tanévkezdés előtt újabb jelöltet mutatott be a megyei vezetés. H. Szabó Réka kinevezéséről azóta kiderült, jó ötlet volt: elcsitultak az elégedetlenkedő hangok, lapunk több forrásból is úgy értesült, rég nem volt ilyen béke a gimnázium falai között. A csörte holnap politikai színtéren, a megyei közgyűlésen folytatódik, ahol arról határozhatnak a képviselők, mikor kapja vissza Szentes a középiskoláit.

A gimnázium falai közt már béke van. A csata a megyei közgyűlésben folytatódik. Fotók: Tésik Attila
A gimnázium falai közt már béke van. A csata a megyei közgyűlésben folytatódik.
Fotók: Tésik Attila

Halmai László, a megyei tulajdonosi bizottság fideszes elnöke szerint a gimnázium ügye is fontos, de a szakképző intézmények visszaszerzése létérdek Szentes számára – erre azonban csak 2011-től nyílik lehetőség. A képviselő azt a javaslatot támogatja, hogy az összes középiskola egyszerre kerüljön vissza városi fenntartásba.

– Örömmel csalódnék holnap, de eddigi tapasztalataink azt mutatták, a megyei vezetés inkább elzárkózik a középiskolák visszaadásától – mondta Szirbik Imre polgármester. – Ők 2011-ről beszélnek, de én arra kaptam felhatalmazást a szentesi testülettől, hogy még ebben a választási ciklusban, vagyis 2010 őszéig találjunk megoldást erre a kérdésre. – A polgármester szerint a közös, társulásban történő fenntartás jelentené a legjobb megoldást, hiszen akkor a politikai befolyásolás lehetősége megszűnne, ráadásul többletforrásokat szerezhetnének az intézményeknek.

Tanóra a Horváth Mihály Gimnáziumban.
Tanóra a Horváth Mihály Gimnáziumban.

40 milliós ajándék – átadástól függetlenül

Idén szeptemberben lesz 150 éves a szentesi gimnázium, az ünnephez egy 40 milliós ajándékkal járulna hozzá a fenntartó megyei önkormányzat – ezt Halmai László tegnap sajtótájékoztatón jelentette be. A fideszes megyei képviselő elmondta, 2009-ben 150 millió forintot különítettek el a gimnázium fejlesztésére. Ebből 40 milliót két volt szolgálati lakás és a tanári szoba átépítésére használnának föl. A fennmaradó 110 millió forint egy nagyobb volumenű épületfelújítási pályázat önrészeként szolgálna.

Horváth Mihály Gimnázium: a sorozat folytatódik (galéria) - Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. március 29. 13:01
    „Hiába újítják fel az épületet, ha a diákok nem tudják, hogy a radiátor az nem szék. Csoda, hogy nem szakad le a fűtőtest öt diák alatt! (Következő cikkben lévő fénykép: "Diákok a Horváth Mihály gimnáziumban: róluk vitáznak.")”
  • 1. lidi 2009. március 26. 09:07
    „ajándék? talán a megyei képviselők dobták össze az illetményükből?
    nem inkább arról van szó, hogy az adófizetők pénzéből újítják fel az általuk fenntartott épületet, ahová az adófizetők gyerekei járnak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvizsgálták a létszámot Parkerdő Otthonban

Szentes - Az eltelt időszak tapasztalataiból kiderült, hogy az engedélyezett létszámmal a… Tovább olvasom