Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Folytassa, Horváth Mihály gimnázium!

Szentes - Holnap újabb epizódjához érkezik a Horváth Mihály gimnázium utóbbi időben meglehetősen viharos története. A szentesi gimnázium fenntartásáról szóló Szentes kontra megye csörte 2007 óta húzódik, és sok ember megégette magát miatta.
20 hónapja feszül egymásnak a szentesi és a megyei önkormányzat a Horváth Mihály gimnázium miatt, és holnap újabb fejezetéhez érkezik az összevonásokkal, kinevezésekkel, lemondásokkal és tüntetésekkel tarkított történet. Az egész a szentesi középiskolák integrációjával és Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő leváltásával kezdődött 2007 nyarán. A fenntartó megye a gimnázium élére Cseuz Lászlót nevezte ki, de ő néhány nap után lemondott. Inokai-Tóth László következett az igazgatói székben – a gimi tantestülete megtorpedózta a határozatot: a tanárok nem szavazták meg az új vezető kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot.

2008 februárjában Szirbik Imre polgármester azt javasolta a megyei közgyűlésben, hogy a gimnázium kapja vissza önállóságát. Ennél tovább mentek azok a tanárok, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a megyei fenntartásba 1999-ben átadott intézmény kerüljön vissza a városhoz, ezt a helyhatóság is támogatta. A rossz hangulat nem oldódott, sőt elkeseredettségükben nem mindennapi eszközt vetettek be május végén a tanárok: ülődemonstrációval tiltakoztak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen. Ez a folyosói akció csak beharangozója volt annak az elégedetlenségnek, ami a júniusi igazgatóválasztás után az utcára vitte az iskola egykori és mostani diákjait és pedagógusait. Magyar Lászlóné kinevezése után több százan tüntettek azért, mert a megye nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a gimnázium és a Zsoldos-szakközép élére. Az új vezető sem húzta sokáig: július elsején nem vette fel a munkát. Három héttel a tanévkezdés előtt újabb jelöltet mutatott be a megyei vezetés. H. Szabó Réka kinevezéséről azóta kiderült, jó ötlet volt: elcsitultak az elégedetlenkedő hangok, lapunk több forrásból is úgy értesült, rég nem volt ilyen béke a gimnázium falai között. A csörte holnap politikai színtéren, a megyei közgyűlésen folytatódik, ahol arról határozhatnak a képviselők, mikor kapja vissza Szentes a középiskoláit.

A gimnázium falai közt már béke van. A csata a megyei közgyűlésben folytatódik. Fotók: Tésik Attila
A gimnázium falai közt már béke van. A csata a megyei közgyűlésben folytatódik.
Fotók: Tésik Attila

Halmai László, a megyei tulajdonosi bizottság fideszes elnöke szerint a gimnázium ügye is fontos, de a szakképző intézmények visszaszerzése létérdek Szentes számára – erre azonban csak 2011-től nyílik lehetőség. A képviselő azt a javaslatot támogatja, hogy az összes középiskola egyszerre kerüljön vissza városi fenntartásba.

– Örömmel csalódnék holnap, de eddigi tapasztalataink azt mutatták, a megyei vezetés inkább elzárkózik a középiskolák visszaadásától – mondta Szirbik Imre polgármester. – Ők 2011-ről beszélnek, de én arra kaptam felhatalmazást a szentesi testülettől, hogy még ebben a választási ciklusban, vagyis 2010 őszéig találjunk megoldást erre a kérdésre. – A polgármester szerint a közös, társulásban történő fenntartás jelentené a legjobb megoldást, hiszen akkor a politikai befolyásolás lehetősége megszűnne, ráadásul többletforrásokat szerezhetnének az intézményeknek.

Tanóra a Horváth Mihály Gimnáziumban.
Tanóra a Horváth Mihály Gimnáziumban.

40 milliós ajándék – átadástól függetlenül

Idén szeptemberben lesz 150 éves a szentesi gimnázium, az ünnephez egy 40 milliós ajándékkal járulna hozzá a fenntartó megyei önkormányzat – ezt Halmai László tegnap sajtótájékoztatón jelentette be. A fideszes megyei képviselő elmondta, 2009-ben 150 millió forintot különítettek el a gimnázium fejlesztésére. Ebből 40 milliót két volt szolgálati lakás és a tanári szoba átépítésére használnának föl. A fennmaradó 110 millió forint egy nagyobb volumenű épületfelújítási pályázat önrészeként szolgálna.

Horváth Mihály Gimnázium: a sorozat folytatódik (galéria) - Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. március 29. 13:01
    „Hiába újítják fel az épületet, ha a diákok nem tudják, hogy a radiátor az nem szék. Csoda, hogy nem szakad le a fűtőtest öt diák alatt! (Következő cikkben lévő fénykép: "Diákok a Horváth Mihály gimnáziumban: róluk vitáznak.")”
  • 1. lidi 2009. március 26. 09:07
    „ajándék? talán a megyei képviselők dobták össze az illetményükből?
    nem inkább arról van szó, hogy az adófizetők pénzéből újítják fel az általuk fenntartott épületet, ahová az adófizetők gyerekei járnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvizsgálták a létszámot Parkerdő Otthonban

Szentes - Az eltelt időszak tapasztalataiból kiderült, hogy az engedélyezett létszámmal a… Tovább olvasom