Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Haladék a termálvíz-hasznosítóknak

Szentes - Időt nyertek a termálvizet mezőgazdasági célokra hasznosító szervezetek: 2013-ig felmentést kaphatnak a visszasajtolás kötelezettsége alól.
A visszasajtolás kötelezettsége alóli felmentésről a parlamentben döntöttek. A törvénymódosításról tegnap Szentes legnagyobb kertészeti telepén, Szent Lászlón tartott sajtótájékoztatót Szirbik Imre. Szentes országgyűlési képviselőjének egyéni indítványát nemcsak a parlamenti többség, hanem három Csongrád megyei fideszes képviselő – Farkas Sándor, Lázár János és Vincze László – is támogatta. Korábban is sikerült elfogadtatni egy hasonló javaslatot, de azt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte.

Termálkút a bökényi rendelőintézet mellett. Időt nyertek. Fotó: Tésik Attila
Termálkút a bökényi rendelőintézet mellett. Időt nyertek.
Fotó: Tésik Attila

A kompromisszumos megoldás lényege: a termálvíz mezőgazdasági hasznosítói elérhetik, hogy egyelőre ne kelljen visszasajtoló kutat létesíteniük. Azok kaphatnak 2013-ig felmentést, akik 2009. szeptember 30-áig vízjogi engedélyt szereztek, és ez év végéig kérvényt nyújtanak be a szakhatósághoz. Ott – figyelemmel a vízösszetételre – egyedileg döntenek a beadványokról. Szirbik Imre a tájékoztatón elmondta, utánanézett, és kiderült, a sokszor citált uniós irányelvek nem írnak elő kötelező visszasajtolást, épp ellenkezőleg: nem mindegy, hol és milyen víznek létesítenek ilyet.

– Felfoghatatlan lobbiérdekek dolgoztak a kezdeményezésünk ellen – mondta Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatója. Lapunknak kifejtette, ha nem változtatnak a kötelezettségen, a mostani technológia szerint az Árpádnál 10 visszasajtolót kellene fúratni, darabját 300 millió forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehullott egy csillag a szentesi Petőfi szállóról

Csongrád megye, sőt a régió első ötcsillagos hotele lett volna az öt milliárd forintból épülő szentesi Petőfi Szálló – de egyelőre nem lesz. Tovább olvasom