Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Héjja házaspár: hosszútávfutás kettesben

Szentes - Másfél éve fut rendszeresen, a napokban pedig megnyerte a 19. Vásárhelyi Maratont Kecskeméten Héjjáné Koncz Zsuzsa. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos családi futófesztiváljának félmaratonján indult és korosztályában az első helyet szerezte meg 1 óra 44 perces idejével. Zsuzsa a férje hatására kezdett futni szabadidejében és általában közösen indulnak versenyeken.
Hideg, szeles, nagyon kellemetlen időben rendezték meg a kecskeméti futófesztivált, ahol meg is fázott Zsuzsa. A tavalyi évben több sérülés hátráltatta a felkészülését, idén azonban eddig már legalább 600 kilométer van a lábában. - Edzésen 10-15 kilométert futok, attól függ milyen kedvem van, hétvégén általában húszat. Ebben a télies időben nem nagyon van kedvem futni – kezdte a beszélgetést a Honvéd Rákóczi SE tagja. - Még nem vagyok maratonfutó, eddig a leghosszabb táv 30 kilométer volt, amit edzésen futottam. Ha az egészségem engedi, akkor a július végi nagyatádi hosszútávú triatlon OB-n teljesítem a maratoni távot először, ahol is a férjem az ironman versenyen indul harmadik alkalommal. Ha ott nem, akkor majd októberben a budapesti Spar maratonon állok rajthoz - mondta.

Zsuzsa a férje hatására kezdett futni, azóta is Imre segíti.
Zsuzsa a férje hatására kezdett futni, azóta is Imre segíti.

Zsuzsa életében mindig szerepet játszott a sport. Iskolás korában atletizált, kézilabdázott. A családalapítás miatt eltávolodott a mozgástól, majd felnőtt fejjel a tornatermek világában kezdte újra a rendszeres sportot. Kezdetben konditeremben emelgette a súlyokat, de úgy látta, túlzottan megizmosodott, ezért váltott az aerobikra. A fitnesz szálkásabbá tette, csinálta is szorgalmasan 12 éven keresztül. Következett két év kihagyás, de az újrakezdés után már nem tudta ugyanúgy folytatni. Mint mondta, a napi munka után esténként járt a sportcsarnokba edzeni, azonban így mindig időhöz volt kötve. A férje noszogatta, hogy próbálja ki a futást. - 2011. október 23-án vágtam neki, elsőre sikerült tíz kilométert lefutnom, ami engem is meglepett. Három napra rá jött ki rajtam az izomláz – mondta az indulásról. Első versenyére három hónap múlva került sor, tavaly januárban a Téli Mátra teljesítménytúra 19 kilométeres távján állt rajthoz, amit 2 óra 41 perc alatt sikerült leküzdenie. A zord körülmények miatt a profik közül is sokan nem vállalják ezt a fajta terepfutást. Majd következett tavasszal a félmaraton Siófokon. Ezután azonban több sérülés hátráltatta a felkészülését. - Az Achilles sérülésemet ízületi gyulladás követte, majd egy visszérműtét következett, ami miatt lemaradtam az októberi csúcsversenyről, a Nike félmaratonról. Ott voltam, de szörnyű érzés volt kívülről szurkolni, miközben én is futni akartam. Csorgott a könnyem a rajtnál – mesélte Zsuzsa. Kiderült közben a rossz cipőválasztása is. - Nagyon fontos a jó futócipő, tartsa a lábat, az izületeket, legyen kényelmes és legyen benne lépés csillapító – sorolja. Neki a harmadik modell vált be, de a saját kárán kellett megtanulnia, mit szeret a lába.

Zsuzsa a férje hatására kezdett futni, azóta is Imre segíti. Ahogy mondani szokta, a kilométereket ő lépi, de a férje inspirálja. - Az út maga cél – hangsúlyozza. Évi 5-10 versenyen állnak rajthoz és nem csak nagyobb rendezvényeken. Ha kedvük van, akkor elindulnak kisebb futóversenyeken is a mozgás öröméért. Legközelebb Budapesten a vivicittá félmaratont futják le április 21-én.

Zsuzsa a lányát nem tudta rávenni a futásra, a fia azonban kocog, bár versenyen még nem indult. Szeretné, ha egyszer közösen állnának rajzhoz.

Most kevesebbet edz, nem szereti a hideget. - Télen nem megy a reggeli futás – fogalmaz. Inkább délelőtt vagy este járunk futni a gátra. Időnként biciklire ülünk és 20-30 kilométert tekerünk, közben beszélgetünk.
Mit csinál szabadidejében amikor nem fut? - Sportot nézünk a tévében – feleli mosolyogva. A férjem kerékpározást, én inkább atlétikát. A mozgás, a sport a lényeg. Tegyünk az egészségünkért – biztat mindenkit mozgásra Zsuzsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranypáva Nagydíj Szentesre és Nagymágocsra

Fennállásuk legnagyobb sikerét érte el a szentesi Pengető Citerazenekar és a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar. Tovább olvasom