Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Holnap lesz a Kurca-híd műszaki átadása

Szentes - Szentesen lassan a hajrájához érkezik a közel 1 milliárd forintos belvárosi rekonstrukció.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
A megújuló Kurca-híd műszaki átadása június 27-én lesz, majd azt követően néhány héten belül forgalomba helyezik, minden közlekedő birtokba veheti – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől.

A projekt tavaly november 26-án indult, december 6-ától az év végéig végrehajtották a vízkizárást, megkezdték a híd egy részének bontását, míg az építés januárban startolt. Az eredetileg 1884-ben készült hidat leggyengébb pontján, középen vasbeton szerkezettel erősítették meg, bővítésként 2,5 méteres részt toldottak hozzá. Csongrád felé közlekedve a Kurca-híd bal oldalán kerékpáros és gyalogos, a jobbon csak gyalogos közlekedésre alkalmas sávot alakítottak ki. A híd mindkét oldalán – szaknyelven a kifolyási és a befolyási oldalon – falazott boltíves a víz felett, ezzel visszaállították az eredeti, az 1884-es állapotokat. Ezután már csak a „kozmetikázást", valamint a hídra a város felöl fel- illetve levezető út újraaszfaltozását végezték el.

Ez a híd már nem az a híd. Fotó: Vidovics Ferenc
Ez a híd már nem az a híd.
Fotó: Vidovics Ferenc

A hidat követi az Ady Endre és a Petőfi utca átépítése, a közbeszerzési eljárást az önkormányzat már kiírta, hamarosan választanak kivitelezőt, és napokon belül megkezdődnek a munkák. A rekonstrukcióval a tervek szerint november 30-áig kell végezni. Zajlik a Kossuth tér 5. szám alatti, Szentesen csak „Fehér Házként" ismert épület átépítése, a munkák a látványos résznél tartanak. Megújul ez első két üzleti szint, míg a lakásokat az ott élők költségéből, hozzájárulásával hőszigetelik. Ezzel az épülettel szeptember 1-jéig kell végeznie a kivitelezőnek. A belvárosi rekonstrukció utolsó állomása a Petőfi Szálló rendbetétele lesz, de annak a büdzséje nincs benne a már említett közel 1 milliárd forintban – közölte a polgármester.

– Köszönöm a lakosság eddigi példás türelmét, amit a Kurca-híd átépítésénél tanúsított – mondta Szirbik Imre –, már csak egy kis türelmet és megértést kérek, és ígérem: az esztendő végére megújult, megszépült, élhetőbb, emberközpontúbb belvárosa lesz Szentesnek.

Olvasóink írták

  • 1. boros56 2013. július 01. 21:06
    „Én el tudnék képzelni egy authentikusabb hídat is. Gondolom 1884-ben nem ilyen téglából építették, ami pár év múlva csúnya lesz. Az oszlopokból kiálló rozsdás csapok is szép látványt fognak nyújtani. Ha már ennyit költünk valamire miért nem lehet nemesebb, időt állóbb anyagokból csinálni. Amit mindig karban kell tartani az el lesz hanyagolva. A beharagozott nagy körforgalomban is már égig ér a fű, pedig ezzel akarják fogadni a Szentesre érkezőket, volt a nagy magyarázat. Na, most látják, hogy milyen trehány a szentesi. Kicsit jobban át kellene gondolni a dolgokat, nem de.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcs helyi értékeinkhez: templomok

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk. Tovább olvasom