Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Így épült mobil híd a Tiszán

Szentes - Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a Duna-2012 cseh-magyar közös hídépítő kiképzésre készül, amelyet 2012. szeptember 10-14. között tartanak Szentesen.
Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Ez az örök mottó nélkülözhetetlen a hídépítő műszaki katonáknak. A gyors, pontos feladat végrehajtást csak a megfelelő kiképzések alatt megszerzett gyakorlati tudás birtokában lehet elvégezni.

Dunára készülnek a Tiszán.
Dunára készülnek a Tiszán.

Az ezred katonái a tiszai vízi gyakorlótéren átkelés kiképzést hajtanak végre. Ennek során a BMK-130 tolóhajók és a PMP ponton hídelemek vízre tételét, az elemek összekapcsolását gyakorolják. A hídelemek folyón történő mozgatása nagy figyelmet követel meg. A két fél hídrészt zászlójelzésekkel irányítva úsztatják fel a hídtengelyhez a katonák. „Zárás!"- hallatszik harsányan Nagy Gábor százados, az 1. Hídépítő század parancsnokának vezényszava. A két hídrész centiméteres pontossággal találkozik a Tisza közepén. Gyors mozdulatok és a két rész máris teljes híddá állt össze, melyet biztonságosan rögzítettek a parthoz. Teherpróbával végrehajtott ellenőrzés után elmondhatták, a híd forgalmazásra kész.

A hídépítő katonák rutinos mozdulatokkal végezték a feladatokat, a tapasztaltabb kollégák ezen kiképzések alkalmával adják tovább gyakorlati ismereteiket a fiatalabb kollégáiknak. A jövő héten érkező cseh hídépítő katonákkal való közös kiképzést a szentesi állomány felkészülten várja, amikor megoszthatják egymással a hídépítés nemzeti sajátosságait és közös erővel épülhet fel a híd.

Olvasóink írták

 • 11. okz63 2012. szeptember 07. 08:11
  „7. Lámpion 2012.09.06. 16:12
  "Csak nem Mindszent és Baks között épült fel a mobil híd?"

  Ez az állandó hídverő-hely nem ott van. Szentesen a műszaki dandár laktanyája után kell tovább menni észak felé a Csongrádi úton. Én is ott voltam katona a Szentesi laktanyában. Amiről te beszélsz, az feltehetően délebbre van.”
 • 10. uborka 2012. szeptember 06. 22:11
  „Elnézést kérek , valóban tévedtem, a művésznővel kapcsolatban tehát hibáztam, elismerem elnézést érte. Mint le írtam Ercsi alakulat a volt 6119 ezred, tartotta a világcsúcsot a Dunán 17 perces alcsonyvizi híd építésében.Utána lehet nézni az irodalomban, lehet keresni a gépen, 70 tonnát bírt ki, max teherbírása ez volt.A harckocsik 40-n km -es sebességgel haladtak rajta, a híd hullámzó mozgást végzett félelmetes egy látvány volt.Az úszó tagokat külön is fel lehetett használni bármire. üreges belsejű volt belül kitámasztó gerendák voltak, háború esetén habbal kellett volna feltölteni és el süllyeszteni nem lehetett.”
 • 9. hős 2012. szeptember 06. 20:34
  „Uborka!

  A Dunán?´17 perc alatt?Áruld már el mikor indult a stopper,és mikor állították le?Mert ennek is vannak szabályai!”
 • 8. hős 2012. szeptember 06. 20:15
  „Évekkel ezelőtt a kilencvenes évek elején a mi alakulatunk( a szentesi )A Tiszán 18 perc körüli idővel is akkor világcsúcsnak számított.Minden pont a fő bemutatón jött össze,hibátlan hídrakás volt.Ma is szenzációs technika (szerintem).”
 • 7. Lámpion 2012. szeptember 06. 16:12
  „Hihetetlen!
  Csak nem Mindszent és Baks között épült fel a mobil híd?
  - Immáron kétszázadik alkalommal -.”
 • 6. kontrapista 2012. szeptember 06. 15:37
  „4.uborka
  Gobbi Hilda 1988-ban elhunyt, ezért nem volt módjában 2004-ben felállított Európa-hídon " verset mondani ".
  Lehet, hogy van egy Gobi Hildánk is ?”
 • 5. kakoszeged 2012. szeptember 06. 13:28
  „erre rámehet a forgalom?elmehetek megnézni és áthajthatok rajta?
  hol van ez pontosan?”
 • 4. uborka 2012. szeptember 06. 12:04
  „3-as-ra reagálnék, én ott voltam és 17 perc alatt kötöttük össze a 2 fél hidat, Ezt a hidat úgy hívják alacsony vizi híd, kompot is lehet belőle gyártani, pillanatok alatt, a szárazföldre is le lehet rakni,ha árok van, mindenre jó, Budapesten Gobi Hilda mondott verset a híd közepén.Nagyon szép volt.A híd építési világ csúcsát a Magyar katonák állították fel. Legyünk büszkék,hogy abban a hadseregben szolgálhattunk, én 28 évet.”
 • 3. kontrapista 2012. szeptember 06. 08:06
  „A műszaki alakulat 2004-ben mutatta meg a tudását, amikor az Országház mellett öszekötötte Pestet Budával az Európa-híddal. A folyó szélessége mellett az akkori vízállás és a folyó sodrásával is meg kellet küzdeni !”
 • 2. okz63 2012. szeptember 06. 08:03
  „Hja, a régi szép idők, amkor még én is a szentesi gyakorlótéren vertem a hidat...de szép is volt!
  Mellesleg nagyon sok múlik a tiszt-tiszthelyettes "forgalmazásán", amikor irányítani kell a pontonokat.
  Ha valaki béna, akkor nagyon-nagyon sokáig is eltarthat, amíg a két elem pontosan összetalálkozik...”
 • 1. kapás 2012. szeptember 06. 08:00
  „Idén még hajó sem kell az összerakáshoz. Elég ha a tehergépkocsi a helyére viszi, és lerakja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhetes ünnep a százéves moziban

Őze Lajos, Badár Sándor, Gáspár Sándor filmjeit is láthatja a közönség a következő napokban: a százéves szentesi mozizást ünneplik magyar és amerikai filmekkel. Tovább olvasom